reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Ja daję całe jako a właściwie bo daje małemu przepiórcze bo one nie alergizują można je podawać nawet osobom uczulonym na białko jaja kurzego :). Dziś była jajeczniczka na parze z dwóch jajeczek przepiórczych z masełkiem i odrobiną serka żółtego zjadł ze smakiem :). Ja robię tak że zagotowuję wodę w garnuszku , jak zawrze to na garnuszku stawiam małą miseczkę do której wbijam jajka , dodaje masło , ser i mieszam aż do ścięcia :).

reklama
ewkasp napisałaś, że dałaś i graham i jajeczniczkę i bieluch. A dawałaś wcześniej coś z tego malcowi? Może po prostu za dużo nowości. Ale z tą jajecznicą to u nas dokładnie tak samo było... Ja może któregoś dnia spróbuję zrobić taką na parze i zobaczymy.

A tak a propo to widzę, że my zacofani jesteśmy w sprawie jedzenia... Chyba jedno mm zastąpimy kanapeczką... A tak mam pytanie na opakowaniu mleka pisze żeby 3 razy podawać, a na tych kartach jak karmić dziecko to że 3 posiłki mleczne w tym jeden z kaszką. A my kupujemy kaszki te w których jest już mleczko, takie też mogą być. Czy lepiej żebyśmy zaczęli kupować bez mleczne i dodawali do nich mleko jakiego używamy??

witam ! chcialam sie tylko pochwalic, ze rosolek wlasnej roboty z kaszka manna- zjedzony ze smakiem, kisiel na bazie przecierowego soku z banana, jablka i marchewki - pochloniety w mgnieniu oka, wiec troche sie podnioslam po wczorajszej porazce ;) dziekuje za odpowiedzi, wskazowki, przepisy itp. pozdrawiam serdecznie !

A ten budyń z tego przepisu ekstra :) Wcześniej robiłam małemu tylko kisiel. Dziś zrobiłam mu budyń i dodałam soku malinowego. Mi smakował i wyszedł fajny kolor jasno fioletowy :-) A od jutra rezygnuje z jednego mleka, a wzamian będzie kanapeczka/ lub 2 w zależności od apetytu, później spróbuję jajecznicę.

Witam
dziewczyny ja juz kiedys u was pisalam, ale ze zuzek przyszla miesiac wczesniej to jestesmy z lutego, nadal jestesmy na etapie 10 miesiaca i wprowadzania nowego jedzenia, ze wzgledu na laktoze mamy pewne ograniczenia co do nabiału, a pomimo tego i tak zuza nie je wielu pokarmow bo ma po nich problemy brzuszkowe. I stad moje pytanie o II sniadanie co dajecie maluchom? My o 8 jemy mleczko z kaszka 8 zbóż 210ml , pozniej kolo 10 juz jest glodna wiec staram sie jej dawac na zmiane np. Jajeczniczke 1 jajko na maśle parowane i tu jest problem z bialkiem wiec przejdziemy na te przepiorcze o ktorych pisala kolezanka wczesniej albo kanapke z maselkiem+ czasem jakas szyneczka i tu nie wiem co jeszcze mozna jej dac do tej kanapki, pozatym sama kanapka jej nie wystarcza a 2 nie chce zjesc, platków nie lubi i tu koncza mi sie pomysly. Pozniej kolo 12 daje jej zupke, zjada pol miseczki dzieciecej ale nie zawsze, 14,15 obiadek ziemniaczek, marchewka albo brokuł i miesko (zupki i obiadki robie sama) w zaleznosci od czasu daje jej przed mleczkiem owocowy deserek poniewaz latwiej sie przy tym zalatwia a przed wieczorem wiecie pozniej lepiej sie spi, 16,17 mleczko i na kolacje 19,19:30 mleko z kaszką z lipą 210ml. W sumie ostatnio kilka dobrych dni mała w ciągu dnia jest bardzo rozdrazniona i wlasnie nie wiem jaka jest tego przyczyna, w nocy zle spi. Nie moge rozgryzc czy to z jedzenia co jej nie pasuje i brzuszek ja boli, w sumie nowoscia bylo tylko bialko z jajka ale od 4dni nie dostala wiec to raczej nie moglo byc przyczyna. Z tego mojego jadlospisu wynika ze mala je kolo 7 razy ale kanapki i deserek traktuje jako przegryzke a nie posilek. Jeszcze niedawno jadla 4razy dziennie mleczko ale wlasnie tym drugim sniadaniem staram sie jedno zastapic i moze dlatego tak sie buntuje, sama nie wiem. Dodam ze z surowych owocow to tylko banan bo po innych ma problemy. Jak sobie tak was poczytuje to mysle ze moja jest strasznym glodomorem. W sumie ma 11 mc-y 10kg wagi i 75cm. Spi po II sniadaniu kolo 11 i po obiadku tak kolo 15. Ale czasem tylko raz po sniadanku.
sorry, ze sie tak rozpisalam ale tak sobie mysle, ze jakies sugestie napewno bedziecie mialy dla mnie:-)

a jeszce zapomnialam dodac, ze wczoraj tak sie wydzierała po jedzeniu i nie chciala spac i po godzince zrobilismy jej jeszcze 120ml mleka i dopiero usnela.

Ostatnia edycja:
U nas jest tak:
8.00 Kaszka mleczna ok 150-180ml
11.00 owoce 125g/190
14.00 obiadek z jednego dania ok 190- 250g
17.00 jogurt/ budyń/jajko
19.30 odciągnięte mleko 180ml

ok 23.00 jeszcze raz flacha odciągniętego mleka 180ml

w między czasie Bartuś podgryza kilka chrupek kukurydzianych/ ciacho dla niemowląt/ kawałek chlebka
i raz wypije więcej, a raz mniej najchętniej wody z odrobiną domowego soku malinowego. Samej wody nie chce pić wcale, a soczek jest od wielkiego dzwonu, również mu nie smakuje.

dziewczyny, pomozcie mi prosze przeorganizowac tak jadlospis, zeby wyeliminowac jeden mleczny posilek. mamy taki schemat:
7:30 - 8:00 180 mm + 2 miarki kaszki 8 zboz
10:30 - 180 mm z 2 miarkami kaszki manny (dostaje je w lozeczku i zasypia zaraz po mleczku)
13:30 - obiadek jednodaniowy ok. 200 g + zoltko co drugi dzien
16:00 - 180 mm z 2 miarkami kaszki wielozbozowej wieloowocowej (dostaje je w lozeczku i zasypia zaraz po mleczku)
18:00 - owoce, jogurt z owocami, owoce z twarozkiem itp.
19:30 - 240 mm + 3 miarki kaszki wielozbozowej z lipa (nie zawsze wszystko wypije, ale czesto).
w nocy nie je ani nie pije
w ciagu dnia podgryza chrupki kukurydziane jesli ma ochote i duzo pije, czasem nawet 400 - 500 ml wody z sokiem malinowym wlasnej roboty. troche sie boje nowosci w menu bo mamy za soba zapalenie watroby i obawiam sie ze cos jej moze zaszkodzic..
Bartus lubi jesc, ale jesli nie jest glodny to nie tknie jedzenia.
dzisiaj znowu sprobowalaz z buleczka z maselkiem (II sniadanie), ale po kilku kesach zaczal pluc, odwracac glowe itp. i w koncu naciagac sie.. myslalam ze moze jeszcze nie jest glodny, jednak mleczko wypil prawie do dna..za jakis czas znowu sprobuje bo nie bede go katowac..

reklama
Ewkasp widze ze mamy podobny problem z mlecznymi maluchami, moja dzisiaj zaprotestowala zrobilam jej na 2 sniadanie chlebek i na to jajejczko posmarowalam zrobione na parze, zjadla kesa i koniec bunt, pozniej zrobilam kanapke z szynka tez nie chciala tknac bo jej sie kojarzylo z tamta, troche odczekalam az zapomni i powoli Zaczela jezyczkiem dotykac co tam na tej kromce jest i skonczylo sie na kanapce z maselkiem i soczku malinowym tez domowej roboty, bardzo go uwielbia. Juz chcialam zrezygnowac dac jej mleczko bo po nim tez odrazu na drzemke idzie ale sie nie poddalam i o dziwo poskutkowalo. Tylko tyle ze narazie czekam az sie zmeczy i sama zasnie tylko po soczku malinowym:-)
a i jeszcze jedna sprawa moja nie lubi bulek bo jej sie dziwnie przyklejaja do podniebienia wiec woli chlebek moze tez sprobuj z jakiejs dobrej piekarni. Ja swoj kupuje w takiej malej wiosce prosto z piekarni smak niebo a ziemia miedzy tymi co w gdansku pieką.

Ostatnia edycja:
Do góry