reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
dziewczyny, czy każdego dnia podajecie maluszkom mięsny obiad ? pytam bo chcę zacząć wprowadzać Malemu dwa dania, i zastanawiam się nad zestawami.. zupka jarzynowa wszelakiego rodzaju a pozniej mięsko i warzywa ? czy może zupka z mięsem a na drugie cos w stylu ryżu z jabłkiem i cynamonem, makaronu z owocami, twarogiem, warzywami itp. jeśli macie jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczna! pozdrawiam !

My codziennie jemy mięsny obiadek, tyle że słoiczkowy:) Ale cały czas robię przymiarkę do samodzielnego gotowania. Napewno będzie taniej i mam nadzieję, że smaczniej:tak:

Ale tak na moje oko, możesz robić zupkę jarzynową, a na drugie mięsko z ziemniaczkami lub ryżem. Jak zupka z mięskiem to na drugie mogą być warzywa z makaronem.

Z racji tego, że wątek przepisowy jest zatytułowany bez komentarzy;-)

ja piszę tutaj

otóż, dzielę się pomysłami na dania dla dzieciaków bo my już nie kupujemy słoiczków:tak: kupiłam kilka rodzajów kasz: kus kus, gryczana, jaglana, pęczak

- gotuję co raz to inną kasze, dodając do niej różne warzywa (z mniej popularnych: cukinia, fasolka - 2 rodzaje, groszek, brokuł, kabaczek i te podstawowe)

często miksuję to na gładko i podaję jako sos do pieczonej ryby z masłem lub gotowanej na parze (łosoś, morszczuk) i wtedy wychodzi ryba w sosie kaszowo - warzywnym, jeżeli mięsko to kurcak drobnko pokrojony bo jest mięciutki , wołowina miksowana

-zamiast kasz daję czasem makaron pełnoziarnisty, ryż

-do każdego dania tłuszcz: olej rzepakowy, oliwa, masło

-przyprawy: pietruszka, majeranek, zioła, szczypior, koperek

-pomidorówkę taką jak dla nas (odlewam przed dodaniem kostki rosołowej) z lanym ciastem i pomidorami z lata (słoiki od babci) tu już same kawałki

-robiłam też pulpety - takie jak my jemy, nie smażone tylko gotowane, polane zmiksowanymi na sos jarzynami

-jajo sadzone z buraczkami domowymi i ziemniakami

- ryż z mięsem jak na gołąbki

reklama
Do góry