Z racji tego, że wątek przepisowy jest zatytułowany bez komentarzy;-)
ja piszę tutaj
otóż, dzielę się pomysłami na dania dla dzieciaków bo my już nie kupujemy słoiczków
kupiłam kilka rodzajów kasz: kus kus, gryczana, jaglana, pęczak
- gotuję co raz to inną kasze, dodając do niej różne warzywa (z mniej popularnych: cukinia, fasolka - 2 rodzaje, groszek, brokuł, kabaczek i te podstawowe)
często miksuję to na gładko i podaję jako sos do pieczonej ryby z masłem lub gotowanej na parze (łosoś, morszczuk) i wtedy wychodzi ryba w sosie kaszowo - warzywnym, jeżeli mięsko to kurcak drobnko pokrojony bo jest mięciutki , wołowina miksowana
-zamiast kasz daję czasem makaron pełnoziarnisty, ryż
-do każdego dania tłuszcz: olej rzepakowy, oliwa, masło
-przyprawy: pietruszka, majeranek, zioła, szczypior, koperek
-pomidorówkę taką jak dla nas (odlewam przed dodaniem kostki rosołowej) z lanym ciastem i pomidorami z lata (słoiki od babci) tu już same kawałki
-robiłam też pulpety - takie jak my jemy, nie smażone tylko gotowane, polane zmiksowanymi na sos jarzynami
-jajo sadzone z buraczkami domowymi i ziemniakami
- ryż z mięsem jak na gołąbki