reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
dziewczyny, czy każdego dnia podajecie maluszkom mięsny obiad ? pytam bo chcę zacząć wprowadzać Malemu dwa dania, i zastanawiam się nad zestawami.. zupka jarzynowa wszelakiego rodzaju a pozniej mięsko i warzywa ? czy może zupka z mięsem a na drugie cos w stylu ryżu z jabłkiem i cynamonem, makaronu z owocami, twarogiem, warzywami itp. jeśli macie jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczna! pozdrawiam !

My codziennie jemy mięsny obiadek, tyle że słoiczkowy:) Ale cały czas robię przymiarkę do samodzielnego gotowania. Napewno będzie taniej i mam nadzieję, że smaczniej:tak:

Ale tak na moje oko, możesz robić zupkę jarzynową, a na drugie mięsko z ziemniaczkami lub ryżem. Jak zupka z mięskiem to na drugie mogą być warzywa z makaronem.

Z racji tego, że wątek przepisowy jest zatytułowany bez komentarzy;-)

ja piszę tutaj

otóż, dzielę się pomysłami na dania dla dzieciaków bo my już nie kupujemy słoiczków:tak: kupiłam kilka rodzajów kasz: kus kus, gryczana, jaglana, pęczak

- gotuję co raz to inną kasze, dodając do niej różne warzywa (z mniej popularnych: cukinia, fasolka - 2 rodzaje, groszek, brokuł, kabaczek i te podstawowe)

często miksuję to na gładko i podaję jako sos do pieczonej ryby z masłem lub gotowanej na parze (łosoś, morszczuk) i wtedy wychodzi ryba w sosie kaszowo - warzywnym, jeżeli mięsko to kurcak drobnko pokrojony bo jest mięciutki , wołowina miksowana

-zamiast kasz daję czasem makaron pełnoziarnisty, ryż

-do każdego dania tłuszcz: olej rzepakowy, oliwa, masło

-przyprawy: pietruszka, majeranek, zioła, szczypior, koperek

-pomidorówkę taką jak dla nas (odlewam przed dodaniem kostki rosołowej) z lanym ciastem i pomidorami z lata (słoiki od babci) tu już same kawałki

-robiłam też pulpety - takie jak my jemy, nie smażone tylko gotowane, polane zmiksowanymi na sos jarzynami

-jajo sadzone z buraczkami domowymi i ziemniakami

- ryż z mięsem jak na gołąbki

reklama
Do góry