reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
wredniak u nas tez Mestek za duzo nie pije pewnie gdybym mu nie dawala to by nawet nie chcial. Przez dzien wypije pewnie z 20ml wody czy herbatki a tak to nie da mu sie wcisnc wiecej.

U nas Mestek je tak.
8:00-8:30 mleko 150ml
12:00 mleko z kaszka albo takie zbozowe platki
15:00-15:30 obiad i tu zjada tak 200g obiadku
17:30 ma deser owocowy
19:00 mleko i wypija tak z 230ml

Wiem ze mamy tak troche do d... plan ale inaczej nie chce jesc zawsze po 12 robi sie bardziej glodny :confused:

A waga jego jest tak okolo 8 kg .

Ja wiem, że ponoć dziecko samo sobie krzywdy nie zrobi, ale pić musi.. pediatra mnie uczula na to jak cholera, więc kombinuje jak koń po górę :-)

To i ja się zastanowiłam nad jedzeniem Jasia:

4-5 cyc(a ostatnio dwa razy się zdarzyło jeszcze 120-150 mm)
7 cyc
8-9 sok z wodą 100-120ml
10 cyc (lub 150 kaszki)
12-13 obiad 190-220 + herbatka średnio 30 ml
14:30-15 cyc
16:30-17 kaszka 90 z owocami pół słoiczka, lub słoiczek owoców, lub jogurcik lub owoc surowy
18 cyc
20 210-240 mm
w nocy raz albo wcale 150 mm

a w międzyczasie jakiś chrupek, ciacho, biszkopt albo kawałek chlebka

Dużo??
Jutro zobaczymy jak nam przytył nasz żarłoczek ;)

u nas ostatnio bunt w jedzeniu, za to picie idzie litrami chyba :) Zuzia rano nie chce prawie jeść. Dziś zjadła dziś dopiero butlę koło 11 180ml MM. potem koło 14 obiadek własnej roboty, oczywiście herbatka po. Koło 16 butla 120 ml MM, o 18 kaszka 180 z owocami, o 19 prawie 180 ml herbatki. W nocy potrafi wypić 3x150ml herbatki. Sama już nie wiem, co się dzieje???

pabella ...
A ze smoczka od butelki? Ja tak podaję wszystkie syropy.. Tyle że Gaba to żarłok, więc pewnie myśli, że to jedzenie
laugh.gif

dziś próbowaliśmy tej metody ... bez skutku ... więc znów podaliśmy metodą szpitalną czyli strzykawką i w efekcie Mała się zachłysnęła i nie umiała złapać powietrza :-(

Nie mam pojęcia jak jej te leki podawać ... tabletki rozcieram na pyłek i dodaje do żelaza i cebionu ... ale ani na łyżeczce, ani strzykawką się nie da :confused: W mleku wolno podawać żelazo? Bo słyszałam że właśnie nie bardzo.

A co do karmienia Malwi to u nas to wygląda tak ...
5-6 - 200ml mm + 2 łyżeczki kleiku
08-08:30 - odrobina chlebaka z masełkiem, czasem wędlinka ... tak nam podjada przy naszym śniadaniu
09:30 - kaszka z ok 150ml wody
12:30-13:00 - obiadek słoiczkowy kub domowy - ok 180ml + herbatka
15:00 - 200ml mm + 2 łyżeczki kleiku lub kaszki
16:00 - deser
18:30-19:00 - 200ml mm + 2 łyżeczki kleiku
Waga ok 7,800kg.
Sie rozpisałam :-p

malinaa, ja tam nie wiem, czy dużo czy nie, ale często na pewno. Wy to chyba przez cały dzień coś jecie? :-D

Ja się zastanawiałam, co z chrupkami zrobić bo nie chcę młodej uczyć podjadania między posiłkami ale dobrze by było, żeby trenowała gryzienie. W końcu wpadłam na genialny pomysł, żeby dawać jedną po skończonym posiłku. Gaba jest taka zainteresowana, że zapomina marudzić , że już się jedzenie skończyło :-p

Ostatnia edycja:
To i ja się zastanowiłam nad jedzeniem Jasia:

4-5 cyc(a ostatnio dwa razy się zdarzyło jeszcze 120-150 mm)
7 cyc
8-9 sok z wodą 100-120ml
10 cyc (lub 150 kaszki)
12-13 obiad 190-220 + herbatka średnio 30 ml
14:30-15 cyc
16:30-17 kaszka 90 z owocami pół słoiczka, lub słoiczek owoców, lub jogurcik lub owoc surowy
18 cyc
20 210-240 mm
w nocy raz albo wcale 150 mm

a w międzyczasie jakiś chrupek, ciacho, biszkopt albo kawałek chlebka

Dużo??
Jutro zobaczymy jak nam przytył nasz żarłoczek ;)

Nie wiadomo ile wyciągnie z tych cyców, a jeść to je często.

reklama
Lokata żelaza nie można podawać z mlekiem. Przed i po podaniu żelaza co najmniej przez godzinę nie wolno dawać mleka. Wiem, bo sami przez to przechodziliśmy. Podawaliśmy strzykawką. Masakra to była. Na szczęście u nas już wyniki się poprawiły i nie musimy się męczyć. A dajesz Malwi żółtko jajka? Bo w nim jest dużo żelaza i my mamy zalecone 3 razy w tygodniu żółtko.

Do góry