reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

navna, ja też od początku samą wodę podaję, ale młody dużo nie pije, nawet w upały, mimo, ze na samej butli. Dopiero od 2 dni wypija ponad 100ml :)
U nas alergia pojawia się zwykle po 2-3 dniach i schodzi po 1-2 dni.

Marchewkę zjada 4 dzień i wygląda na to, że jego organizm przyjął ją jednak dobrze, choć na początku miałam obawy :) jeśli w ciągu 3 dni nie pogorszy się stan jego skóry, to otworzę słoik marchew+ziemniak :D

reklama
Koncia a dawałas juz samego ziemniaczka ?? ja dałam i nie za bardzo mojej smakował ale musze tez poszukac ziemniczka z marcheweczka w jednym, jakiej masz firmy ??? czy moze swieze dajesz ??? bo ja w sklepach eko ziemniaczki kupuje.

navna, nie dawałam samego ziemniaczka, wcześniej jadł w zupce i go coś tam uczuliło :/ i od tamtego czasu wszystko testuję pojedynczo, a to trzeba tydzień poświęcić na każdy produkt i tak od 2 miesięcy jedziemy i wszystko jest na NIE oprócz jabłka, a teraz mam nadzieję, że i oprócz marchewki.
Mam marchew+ziemniak z Hippa

Navna każda mama sama decyduje co je jej dziecko.. Dzisiaj przeczytasz jedną książkę czy artykuł, a za 5 lat urodzisz drugie dziecko i okaże się, że wybadają i wymyślą jeszcze inne zalecenia.. Najlepiej kierować się intuicją i zdrowym rozsądkiem!! Ja też karmię piersią a słoiczki jemy tak jak jest na nich napisane plus trochę mojego rozumu, np. nie dałam w 4mies brokuł czy w 5mies malin pomimo tego, że "można".. I staram się by w ciągu dnia był i soczek i herbatka i obiadek i deserek, a króluje oczywiście nadal cycuś :)

Co do picia to u nas jest 100-120ml wody+soczku, potem 100ml herbatki, a ja widzę, że chce więcej to daję więcej, bo nie zawsze chodzi o cycka, czasem wypije mleko w piersi i za pół godziny maruda, podaję picie i jest uśmiech od ucha do ucha :D

malinaa oczywiscie ze kazda mama sama decyduje, natomiast dla mnie najcenniejsze chyba sa rady mam które mają dzieciaczki w podobnym wieku jak moja mała dlatego z ciekawości pytam i z chęcią wymieniam się doświadczeniami żeby nie traktować mojej córki jak królika doświadczalnego. Ponieważ karmię piersią mogę sobie pozwolić na powolne wprowadzanie nowych produktów i jeżeli usłysze od kilku dziewczyn ze na tą samą rzecz ich dzieci kiepsko reagują to na razie zajmuję się wprowadzaniem innych produktów bo mam duży wybór i czas.

navna ja tez karmie cycowym mlekiem ale moja mała nic innego pic nie chce i zyje;) jadła odiadki juz od 3,5m-ca,dawałam tak jak pisza na słoiczkach,nawet brokuł był dobrze przyjety,za to cielecinka w zupce włoskiej w ktorej był kalafior była bee i był bol brzuszka po niej.

Ola.80 a czemu tak szybko wprowadzałaś słoiczki i to mięsko bo wiesz ja słyszałam że mieso daje się dużo później. Może dlatego bolał go brzuszek. Na osesku jest fajna tabela co kiedy wprowadzać.

Navna my wczoraj sprobowalismy ziemniaczka z ogrodka, na poczatek pare lyzeczek. Bylo ok, dzis juz troszke wiecej mialam nawet wrazenie ze mu smakuje, albo po prostu byl glodny:-DA co do picia to za nic na swiecie nie chce pic, wyprobowalam rozne smoczki do butelek zamowilam nawet butelke z lyzeczka i dawalam rozne herbatki jesli wypije to 10-20ml i sie wscieka, wiec dalam spokoj

Izabela 1982 ja mojej córeczce w 5 miesiącu kupiłam kubek niekapek ponieważ podobno nie nalezy zbyt długo dawać z butelki. Niekapki sa chyba od 6 miesiąca ale moja mała szybko załapała i umie z niego pociągnąć, a dla mnie byłaby to ogromna wygoda ponieważ się nie oblewa gdyby nie to, że jednak preferuje jak jej odkrecę i wlewam do buziaczka z kubeczka.

reklama
Ola.80 a czemu tak szybko wprowadzałaś słoiczki i to mięsko bo wiesz ja słyszałam że mieso daje się dużo później. Może dlatego bolał go brzuszek. Na osesku jest fajna tabela co kiedy wprowadzać.
Ze wzgledu na zbyt duza ilosc kup pediatra zaproponowała wprowadzic warzywka troszke szybciej(przeciez i tak sa od 4m-ca) a miesko dostała pozniej,tez troszke wczesniej niz pisze na słoiczkach,po miesie nigdy nic jej nie było ,brzuch ja bolał tylko po tym kalafiorze w zupce włoskiej a jadła to majac juz 5m-cy

Do góry