reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
Pytanie do mam karmiących piersią swoje 5-6 miesięczne pociechy !!!
Czy jak wprowadzacie produkty to dajecie jeden dziennie czy dwa np najpierw owoc a potem warzywko ??? Drugie pytanie to takie czy trzymacie się scisle diet ze np w 6 miesiacu tylko jabłko i jagody czy dajecie np gruszke bo mam słoiczek z gruszka i jest na nim ze od 4 miesiąca ale gruszki nie ma w jadłospisie nawet pół rocznego dziecka ???
I pytanie o kolor kupki bo mi moja mała zrobiła dziś ciemno pomarańczową, wyczytałam ze to od marchewki i fakt wczoraj jej dałam marchew ale nie pierwszy raz a kupka o takim zabarwieniu pierwszy raz się pojawiła ???
Pytam doświadczone Mamusie bo pediatra mojej małej na urlopie a ta co jest to nawet nie pozwoliłabym jej ranki przemyć :-p

Myszowata a z ciekawosci o herbatkę też spytam co jest na Twojej napisane bo dałam mojej małej kilka razy a ostatnio jak chciałam kupic całą puszkę to było na niej znaczek ze od 4 miesiaca ale w dokładnym opisie ze można podawac dopiero rocznym dzieciom !!!

Julia Jak było gorąco to wypiła nawet 300 ml a jak jest tak jak dziś to też tak 100 ml albo i mniej więc myślę że raczej w porządku , dziecko pije tyle ile potrzebuje , gorzej by było jakby wcale nie chciał pić :-)

Navna mój synuś też czasem robi ciemno pomarańczowe , jak zje więcej marchewki :) Co do herbatek to z jakiej firmy oglądałaś tą herbatkę ?
Ja mam z Hipp po 4 miesiącu i jest tylko napisane że dla niemowląt jedna porcja to 100ml a dla rocznych dzieci 200ml ale nigdzie nie pisze że można podawać tylko rocznym dzieciom :-).Miałam też z Bobo vity też nic takiego nie pisało musiałaś coś źle zrozumieć :). Jak jest znaczek po 4 miesiącu to na 100% można podawać dzieciom w tym wieku :).

Ostatnia edycja:
Na mojej nie pisze że można podać "tylko 100ml" ale , że 100ml to jedna porcja a mam malinowo różaną :) Ja podaje swojemu dziecku tyle ile chce :)

navna, piersią nie karmię, więc nie wiem czy uznasz moje słowa za przydatne, ale mam ochotę, to odpiszę :p

Jeśli wprowadzasz dietę słoiczkową, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby twoja pociecha jadła jednego dnia obiadek i deserek, szczególnie, że różnie wpływają na kupkę dziecka (np. marchew zatwardza, to trzeba to wyrównać jabłkiem, które rozluźnia).
Gruszki nie próbowałam, ale jeśli twoje dziecko dobrze reaguje na produkty mało alergizujące, to uważam, że nie będzie tragedii jak wypróbujesz też inne owoce. Sprawdź reakcję i stopniowo wprowadź do menu.
Mój syn jest alergikiem i marchewkę testuję już któryś raz, kupki nie zawsze były pomarańczowe.

Ja herbatek nie podaję wcale. Skończyłam wszystkie próbki, które miałam i teraz podaję tylko wodę. Proponuję picie często, ale w ciągu dnia Gaba wypija 100-200ml.
A wczoraj moje dziecko udowodniło, że jest wszystkożerne. Potrawka z królikiem Hippa została wciągnięta jak każdy inny obiadek :-) A jakie kupsko po tym było! :szok: Dopiero później skojarzyłam, że tam jest koper włoski.. :-D

Dzięki dziewczyny bo już głupieję, spotkałam się z opinią że w słoiczkach to wszystko jest żeby różnicować produkty co nie zawsze jest dobre dla dzieci, ale z drugiej strony nie chce ograniczać małej smakowo. Właśnie raz miałam reakcję alergiczną prawdopodobnie na banana albo brokuł więc może się z tą gruszką wstrzymam. Co do herbatki nie pamietam jaka to była firma więc bede musiała znów popatrzeć, może i rzeczywiscie coś źle zrozumiałam. Jak na razie daje małej wodę bo czytałam świetny artykuł o tym aby wyrabiac w dziecku od małego zdrowy nawyk picia wody (także wody z jodem) ale herbatkę też bym chyba z chęcią dawała bo to nowy smak. Natomiast nie spotkałam się z tym żeby maleństwa tak dużo musiały pić, moja mi bardzo mało pije, nawet herbatki jak jej dawałam. Są duże różnice kiedy się karmi piersią bo kiedyś lekarka mi powiedziała że przy karmieniu to przez pół roku nie trzeba nic wprowadzać !!!

reklama
A my wczoraj dostalismy miecho z królika...ha poporcjowałam go i pomroziłam. wykoncze obiadki zrobione z mieskiem gołabka i zabiore sie za gotowanie nowych:)

Moje dziewczynki na tych upałach pija po 400ml!! Byłam w szoku bo np Oliwka jak łaskawie w ciagu dnia wypijała 120ml to byl sukces, ale od kiedy tez nauczyła sie sama trzymac butle to pije ile jej wejdzie dzielac te 400ml na 5 razy w ciagu dnia. U Amelki picie to nigdy nie był problem:) Za to pija herbatki i wode co butelka to inny smak bo sie im szybko nudzą!

Do góry