reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

ewka też uważam, że dużo mleczka....u nas jest tak
8.00 - kaszka manna/owsianka
10.00 sok przecierowy
12.30 obiad
15.00 owoce
17.30 serek naturalny/jogurt
19.00 200 ml mm

w nocy jedna butla mm

reklama
a jak zrobic taka jajeczniczke ? u nas 1 sniadanie jest 7:30 - 8:00, 2 o 10:30, pozniej obiadek 13:00 - 13:30, kaszka ok. 16:00, owoce lub deser owocowy 17:30 - 18:00 i kolacja ok. 19:30. nocki od dawna przesypia bez karmienia..

ewkasp - wg mojej wiedzy w waszym jadłospisie brakuje obiadków... a wg obecnych zaleceń to jest mowa o pierwszym i drugim daniu.

8 -mm
11-zupka
12-drugie danie
15-deserek (owoce, twarożek z owocami itp)
17-mm
19.30-mm

Natka też z tych, co nawet mega kwaśne kiwi pożera samo aż jej się uszy trzęsą, nawet się nie skrzywi! a potem w kupie setki pestek :-D

hahahaha Kat exactly!!!!

Nasze jedzonko zależy od tego czy i ile w nocy jest mleka, ale zwykle pierwsza butla mm 210ml około 4-5, po 8ej śniadanko (kaszka 180ml lub jajo, jajeczniczka, bieluch, chleb z dżemikiem itp.) i 150ml soku, 12 obiad z II dania i herbatka, 16 owoce lub jogurt, 20 mm 270ml. Zaznaczam, że nie jest tak każdego dnia, w końcu my też różnie jemy ;) Taki uśredniony ten dzień :)

A ile mam podaje dwudaniowy obiad????

PATRIS29 ten kisiel czy budyn to sama robisz? Jak. Jajecznica to na parze?

malinaa obiad z II dania sama robisz czy gotowy?

Cesis obiad ze słoika, sporadycznie coś naszego, najczęściej jak u mamy w niedzielę jesteśmy to marchewki i makaron z rosołu, ostatnio był duszony schabik, czasem brokuły i marchew na parze jak zrobię nam do obiadu, ale wolę żeby jadł słoik, bo w nim przynajmniej jest wszystko po trochu :) My też kiślu próbowaliśmy i robiłam normalny jak dla nas, a jajecznicę zrobiłam na odrobinie osełki, którą czasem smaruję Jasiowi kanapki jak dostaje np. z dżemem albo owocami ze słoika :)

No właśnie Pinka mnie też się wydaje, że młody nie zje 2 dań, z ledwością wciskam mu jedno :p Dobrze robi Futrzak, że ma przerwę, ale i tak nie je wszystkiego, więc nie wiem.. W każdym razie to paranoja, że moje "największe" z marcowych dzieciątko, które początkowo było małym żarłoczkiem teraz przez cały dzień czasem żyje o soku, bo obiadu wcisnę 3 łyżki, a deseru 2.. Całe szczęście, że ma to nocne mleko i kaszki je ze smakiem :)

Ostatnia edycja:
Malina bo oni są chyba jeszcze za mali na 2 dania tak mi sie wydaje........ mój zje słoik 190 ml i juz nie chce więcej:tak: z resztą moja Wiki ma 4 lata a zeby zjeśc obiad 2-daniowy to musi miec conajmnie godzinę przerwy między jednym a drugim.....

a co ty chcesz od Jaska z tego co napisałaś to pieknie je a mleko bombie jak szalony:-D Eric max 180 wypije

Futrzakowa obiadek jemy kazdego dnia, co prawda w ilosci 1, ale to w zupelnosci wystarcza. chyba rzeczywiscie zbyt duzo mleka w naszym jadlospisie, wiec od jutra wprowadzimy w menu male zmiany. mam nadzieje, ze Malemu przypadna do gustu nowe smaki. 2 z 4 mlecznych posilkow przypadaly nam w porze drzemek, co ulatwialo zycie, bo Bartus lubi zasypiac zaraz po mleczku. moze uda nam sie - w razie problemow z zasypianiem - zasnac po soczku.. generalnie zasypia sam, ale butla Mu w tym czasami troszke pomaga. w kazdym razie czas na zmiany !

reklama
Pinka pytałam, bo niby po 10ym mies powinno się dawać obiad dwudaniowy, ale to chyba niewykonalne na raz. Trzeba by dawać połowy porcji :) ale to z lenistwa mi się nie chce tak robić :p A ten przytoczony dzień to dzień idealny ;) Dzisiaj też nie było najgorzej, ale jak atakują zęby to nic co ma grudki nie ma szans i wtedy właściwie od kaszki o 9 do mleka o 20 pije sok, obiadu ani owoców nie chce, czasem zje jogurt nestle i żyje miłością do mamy hahahahaha ;p

Do góry