reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

ola ... moja Malwi prawie codziennie na śniadanie je chlebek (bez skórki), kroję go na małe kawałki i wkładam do buźki, gryzie aż miło. Zazwyczaj je z masełkiem, jakąś wędlinką, serkiem topionym albo z jajecznicą. A jajecznice robie jej na parze, wcześniej dawałam same żółtko ale teraz je normalną jajecznice i dodaje do niej troche szyneczki. No i takim sposobem zjada prawie całą kromkę chlebka na pierwsze śniadanie ... a na drugie ok.230ml mm. A jeśli nie chce chlebka to dostaje jogurcik.
julia ... ja nie zwracam uwagi na porcję, daje jej orientacyjnie, nie odmierzam za każdym razem zupki czy drugiego dania. Zje tyle ile chce, raz mniej raz więcej. Ostatnio zjadła dwie miseczki rosołku :tak:

Na obiad zazwyczaj zjada zupkę i drugie danie. Drugie danie zazwyczaj z naszego talerza :-)

reklama
Wczoraj poczytałam jak dajecie swoim maluszkom jajecznicę,więc dziś też małej ją zaserwowałam. Szału nie było:eek: Niby jadła,ale jakoś tak bez rewelacji. Za to chleb,bułki uwielbia :-)

Rychu też u nas jajecznicy nie zje ale gotowane jako owsze wsunie całe.......chlebek też je z masełkiem bo wszystko co ma na kanapce to wywali ( ser,szynke) daje do łapki skibala i wcina sam lubi tez twaróg klinek biały,ciumka kabanoski itp....

mam pytanie czy dziecko z AZS ma skazę białkową? Bo gdzieś słyszałam ze to to samo... A nasz Wiktor od kwietnia na mm Nan pro i tak się zastanawiam, czy on może takie mleko?:szok: bo ze skazą białkową to przecież inne mleczko dzieci muszą pić chyba takie z apteki tak? Niby nie zauważyłam by mu to szkodziło, jedynie robił zielone kupki, lekarz powiedziała, że niektóre maluchy tak mają... Ale teraz z obiadkami kupy mają różne kolory zależy co jje, ale trochę zieleni nadal w nich jest.

A co do objadków to jedno danie jje tylko. A kanapeczki czasem mu dawałam z masełkiem i wędlinką odkrajałam lub odgryzałam skórkę a resztę dawałam małemu, sam gryzie z całej kromki chlebek nie kroje mu na kawałki.

Katka leże i kwiczę ze śmiechuuuu:-D:-D:-D
Ewka ja daję różnie:i białe i razowe pieczywo

W ramach ogólno-pojętego kryzysu:rofl2: zaczynam gotować dla małej,tym sposobem "schodząc" ze słoiczków. Dziś ugotowałam zupkę jarzynową z kaszą manną. Ania już dawno nie pochłaniała obiadu jak dziś:-p:-):-) Juupiiii...

reklama
mam pytanie czy dziecko z AZS ma skazę białkową? Bo gdzieś słyszałam ze to to samo... A nasz Wiktor od kwietnia na mm Nan pro i tak się zastanawiam, czy on może takie mleko?:szok: bo ze skazą białkową to przecież inne mleczko dzieci muszą pić chyba takie z apteki tak? Niby nie zauważyłam by mu to szkodziło, jedynie robił zielone kupki, lekarz powiedziała, że niektóre maluchy tak mają... Ale teraz z obiadkami kupy mają różne kolory zależy co jje, ale trochę zieleni nadal w nich jest.

A co do objadków to jedno danie jje tylko. A kanapeczki czasem mu dawałam z masełkiem i wędlinką odkrajałam lub odgryzałam skórkę a resztę dawałam małemu, sam gryzie z całej kromki chlebek nie kroje mu na kawałki.

Skaza białkowa i azs to nie jest to samo,jedno z drugim czesto nie ma wogole nic wspolnego.Azs to choroba skory a skaza to alergia(nietolerancja),czesto azs moze byc spowodowane skaza ale moze tez byc genetyczne.Mysle ze jesli mały je od zawsze normalne mleko i nic mu nie jest to to nie skaza ale dobrze by było odwiedzic np dermatologa i alergologa.

Do góry