reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Wredniak - my tez podobnie, ok.17daje jogurcik i maly biszkopt. Moja pediatra na ostatniej wizycie powiedziala mi, ze jezeli w nocy dziecko jest glodne nalezy je karmic, nawet i dwa razy jesli jest taka potrzeba. Po 18 m-cu dziecko powinno przesypiac noc bez dokarmiania, a obecnie po 5-6 godz. smu ma prawo byc glodne. Pytalam sie czy moge dawac wode zamiast MM, to odpowiedziala mi, ze jestem okrutna, aby glodne dziecko woda poic.

Nie namawiam nikogo do nocnego karmienia,bo kazda mama wie, kiedy jej maluch jest glodny, a kiedy chce mu sie pic. Dodam, ze wagowo moj Jasiek jest na ok.50 centylu, wiec taki sredniaczek. Ja go karmie z czystym sumieniem. To tak z kanadyjskich standardow:);-)

reklama
Wredniak - my tez podobnie, ok.17daje jogurcik i maly biszkopt. Moja pediatra na ostatniej wizycie powiedziala mi, ze jezeli w nocy dziecko jest glodne nalezy je karmic, nawet i dwa razy jesli jest taka potrzeba. Po 18 m-cu dziecko powinno przesypiac noc bez dokarmiania, a obecnie po 5-6 godz. smu ma prawo byc glodne. Pytalam sie czy moge dawac wode zamiast MM, to odpowiedziala mi, ze jestem okrutna, aby glodne dziecko woda poic.

Nie namawiam nikogo do nocnego karmienia,bo kazda mama wie, kiedy jej maluch jest glodny, a kiedy chce mu sie pic. Dodam, ze wagowo moj Jasiek jest na ok.50 centylu, wiec taki sredniaczek. Ja go karmie z czystym sumieniem. To tak z kanadyjskich standardow:);-)

u na opinia pediatry dotycząca nocnych karmień jest taka sama, żeby absolutnie nie ograniczać małemu jedzenia, szczególnie jak jest karmiony piersią. Widocznie ma taką potrzebę wstać i sobie podjeść o tej 0.00 i mam się tym nie przejmować. Pani doktor stwierdziła, że Bartuś nie jest utyty, jest w sam raz, więc karmię go z czystym sumieniem. Wodę również odradziła. Dobowo jemy 6 razy, czasem zdarzy się jakieś dodatkowe 7 karmienie w nocy.

Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny, wiedzialam, że na was mogę liczyć. ;-)

Z tym karmieniem nocnym u nas było tak, że Gabi nie budziła się na jedzenie, poprostu dawałam jej butlę na śpiocha o 2, ale teraz jak ładnie przybrała to postanowiłam, że jak się sama obudzi na mleczko to jej dam, ale ona śpi jak suseł, dopiero o 6 jej daje mleko, ale to też na śpiocha! ;-) i powiem wam, że jak jej dawalam mleko w nocy to budziła mi się z płaczem, nie mogła spać, a teraz od paru dni jej nie daje i śpi jak suseł do 8.00!!:szok: może ją przekarmiałam i brzuszek ją bolał?
a odnośnie wody, to ja też nigdy bym nie zastąpiła mleka wodą, ale dałam jej dzisiaj na śpiocha oczywiście troche wody w nocy, bo ona nie chce mi pić dodatkowych płynów, a jak pije to bardzo mało, ale nigdy bym nie odmówiła dziecku jedzonka jakby było głodne.

a jak myślicie takie deserki z gerbera w słoiczkach np. Kaszka zbożowa z jabłkami i winogronami, może być jako deser?

u nas odkąd Zosia ma infekcję układu moczowego to jej apetyt bardzo zmalał:-( wiadomo cyc jest na pierwszym miejscu ale na obiadki się obraziła:-( moich w ogóle nie chciała tknąć:-( kupiłam więc słoiczki, ale na raz zje tylko 1/4, sporadycznie połowę tego dużego. Z owocami też różnie - czasami udaje się jej zjeść 3/4 tego małego słoiczka. W miarę dobrze reaguje na jogurciki, czasami troszkę kaszki zje. No i zaraz to widać po wadze - 7 tygodni temu ważyła 9470g, a wczoraj ją ważyłam u lekarki to wyszło 9740 w ubraniu i pampersie. W nocy się budzi na cyca średnio dwa razy, choć wydaje mi się że to bardziej kwestia przyzwyczajenia a nie głodu. Nie martwię się na razie bo do tej pory wagę miała całkiem słuszną;-) ale same wiecie, że człowiek spokojniejszy jak widzi swoje dziecię jedzące z apetytem:-)

wredniak ...
my podajemy w ten sposób ...
ok 6-7 mm na śpiocha
ok 9:30-10 - kaszka ale ostatnio w ogóle straciła ochotę na kaszki więc podaje jej jakiś jogurcik
12:30 - obiad ... różnie z ilością ... najlepiej smakuje ten który ja mam na talerzu
15:00 - mm na śpiocha
17:00 - jogurcik lub owoce
19-19:30 - mm na śpiocha
ok 01 - mm na śpiocha
No i wypija duże ilości herbatki czy wody.
Wiesz, zaczęłam się teraz zastanawiać czy dalej ją karmić w nocy, bo ostatnio też bardzo źle sypia, często nad ranem, wierci się, popłakuje.
A co do jogurcików ... to my podajemy te z baby dream (teraz jest promocja z Rossmannie więc zrobiłam zapasy) i te z baby dream w słoiczkach - jogurt z jabłkiem i bananem (ostatnio bardzo to polubiła).
Zastanawiam się też od kiedy mogę jej podawać zwykły jogurt naturalny z owocami (?)

Lokata normalny jogurt naturalny można podać dopiero po skończonym roku tak mi powiedziała moja Pani Doktor bo ponoć ma nie odpowiednie proporcje białka do tłuszczu dla maluchów po niżej roku :).

reklama
Do góry