reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Też uważam że każde dziecko ma inny apetyt. Niestety też z pewnych powodów ulega on pogorszeniu ... ząbkowanie, choroby, infekcje. U nas z tym apetytem jest różnie. Wcześniej stawałam na głowie żeby zjadła cokolwiek a teraz kiedy widzę że nie ma ochoty jeść więcej to jej nie daję. Po co drażnić dziecko i siebie samego? Ale jednak nadzieja na to że zacznie ładniej jeść zostaje.
Przykry dla mnie jest fakt że mleko wypija jedynie na śpiocha, bo powinna być świadoma tego że je ale to jedyny sposób by te mleko w ogóle wypiła.

reklama
mojemu żarłokowi apetyt nie spada hehe zawsze jak mu robie jedzonko, to zaczyna ryczeć, choć chwile wcześniej bawił się wesoło, a nagle mu się przypomina, że jest głodny :-)
no i dziecko nie da sobie zrobić krzywdy, żołądka mu nie rozciągniecie i też nie ma co przesadzać w drugą stronę
u nas były wymioty z powodu alergii, może warto zwrócić uwagę po czym dziecko wymiotuje
Mój ma spory apetyt i zawsze dostaje stałe porcje, nic nie zmieniam i jest dobrze, nie muszę mu wpychać i się najada

Małgoska tez roznie je,kaszke rano na gesto 90-120ml a obiadek potrafi na raz 220g ale czasem ledwo 190g,obiadek czasem je na dwie raty tzn ok 13 ponad poł a po spacerze dokancza(najczesciej tak robi z moja mama;)) no i obrazona jest na owocki,od pewnego czasu ledwo zje poł duzego słoiczka i jest histeria ,za to jogurty wchodza ze hej;)
Koncia moja rano tak pogania jak robie kaszke,musze sie uwijac jak mrowka bo jest ryk na cały blok;)

i mam pytanko,jako ze dzis wprowadzac zaczelismy gluten to oprocz tego w obiadkach to co jeszcze moge podawac?kaszke manne i np chlebek czy bułeczke?i co jeszcze?

ola, a wy macie normalnie przechodzić przez ekspozycję na gluten, czy po prostu wprowadzić go bez trzymania się określonych ilości?
ja gluten z reguły daję w kaszce, czasami obiadki z makaronem i ostatnio ciasteczka do przegryzienia

Pabella no własnie z rozmowy wywnioskowałam ze raczej bez trzymania sie jakis ''ram'' bo powiedziała ze np jedna kaszka z glutenem i obiadek z porcja tez moze byc bo w nim sa znikome ilosci.

Oluś Brtuś gluten je w postaci makaronu do obiadu, kluseczek, chlebka, bułeczki, ciasteczka dla niemowląt, wcina kaszkę mannę, kaszkę wielozbożową, płatki owsiane..
mój jak Gosia, rano mleko jest feeee za to jak widzi kaszkę, to aż się trzęsie:-D to samo jest z jogurtami, o zjedzenie nie muszę go prosić;-)

Moja Gabi jednak jest w nocy głodna. Trzecią noc obudziła się ok 2, nie pomogło kołysanie, smoczek, noszenie, dopiero się uspokoiła, i zasnęła jak dostała butlę z MM ;-)
moje dziecko jeszcze wiele razy mnie zaskoczy ;-)

dajcie swoim Maluszkom arbuza? jeżeli tak to jak? do rączki czy inaczej?

Ja dawałam melona... niestety melon jest dość ślizgi i ciężko utrzymać w rączce więc trzeba pokrocić najlepiej w słupki. Z arbuzem to widzę ten problem że dziecko może rozgnieść w rączce więc chyba lepiej podawać w małych kawałkach wprost do buźki?

reklama
Do góry