reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
Cesis współczuję Ci walkio jedzenie, bo koleżanka z pracy, z którą siedzę w pokoju ma to samo, najpierw jedna córka, a teraz druga tam samo, po prostu niemleczne z nich dziewczyny i ciężko w nie wmusić, ona tak samo jak Ty ratuje się danonkami, pierwsza jadła już parówki, choć ona dobrze wie, jakie to świństwo.. po prostu walka o każdy kęs ją do tego zmusiła.. duuuuuużo siły :***

A ja w ubiegłym tygodniu trochę mojego żarłoczka opanowałam, doszliśmy do 2 cycusiów :D A było z 5-6 razy ;p Ale jak zaczął się robić okrąglutki, to stwierdziłam, że działamy i tym sposobem wyelominowaliśmy nocne jedzenie.. Na razie pierwsze jedzonko dostaje
około 5 rano i to jest cycuś,
potem około 8 jakieś ciacho i soczek,
9 kaszka jakaś smakowa,
12 obiadek,
przed 15 cycuś,
przed 17 jogurt/deser dla niemowląt z owocami
i ok 20 mm :D

Chyba już lepiej niż poprzednio, bo tak jak Scarletka napisała to jedliśmy cały dzień ;) Tylko problem w tym, że mu cycuś na krócej wystarcza, ale teraz już ok. :)

Lokata 3 razy mleczko w ciagu doby to nie jest zle,u nas 4 razy na dobe jest mleko(dwa mm i dwa moje) ,tylko ze Malgonia jada w nocy jeszcze,i do tego rano kaszka,obiadek i deserek.

Dziękuje Wam Dziewczyny ... domyślacie się pewnie albo wiecie po sobie że taki Maluch który nie chętnie je mleko jest nie małym problemem. A mleko przecież jeść musi! Wczoraj wieczorem i dziś rano mleka nie tknęła, nawet nie chciała spróbować, od razu się rzucała i wyrywała, jedynie na śpiocha. A mnie w takich momentach ręce opadają, stąd wprowadzona nocna butelka, na śpiocha potrafi wypić ponad 200ml. W ogóle myślę że ona powinna świadomie jeść a nie takie przemycanie jedzenia.
futerko ... Malwi pije 3 razy na dobe (rano o ile chwyci), na kolacje i w nocy.
Kurde, sie rozpisałam ale musiałam.

Dokładnie tak jak pisze lokata, u nas na kolację wypiła ok 60 ml nagle usiadła i zaczęła się złościć, resztę dopiła na śpiocha ok 130 ml. Mojego szwagra syn skończył 3 m-ce i co 1,5 - 2 godziny piję po 120 jak nie więcej, szczerze zazdroszczę jak to widzę, u nas po dwóch miesiącach zaczęły się już takie problemy z piciem mleka, czasem to już płakałam z bezsilności jak nie chciała mi pić...

Pabella Ze schematu który dostałam od mojej Pani doktor wynika że nasze maluchy powinny dostawać 2-3 razy mleko mm , plus kaszka :).Mój Kacperek pije mleko 3 razy na dobę rano , wieczorem i nocy raz tak 140 do 170 ml tak około 500 ml wypija :).A dzisija zjadł dwa banany ? Szok normalnie :szok:

Ech, my problemy z niechęcią do mleka oraz picia i butelek w ogólności przerabiamy od kilku miesięcy. Z tym, że u nas dodatkowym problemem jest nietolerancja laktozy przez Stellkę, więc nie ma mowy o wspomaganiu się deserkami z jogurtem czy jogurtami naturalnymi. Skazana moja pannica na butlę z Pepti.
Mleko dostaje 4 razy dziennie, a jednorazowo je pomiędzy 60 a 150 ml. Z racji tego, że często jest to tylko po około 60 ml po okresie 3 posiłków mlecznych wprowadziłam dodatkowe karmienie na śpiocha o 23.30 - zazwyczaj wtedy zjada najwięcej.
Tyle dobrego, że chociaż zupkosz jest niesamowity i wcina obiadki z apetytem. Bo deserki to tyle o ile. Pić też niestety nie chce za bardzo. Wchodzi jej ostatnio tylko sok z owoców południowych, kurka! niestety tylko w jednym odległym sklepie ostatnio udaje mi się go upolować.
Ale ogólnie - zluzowałam strasznie i nie przejmuje się już tak bardzo jedzeniem. Po okresie walk strasznych, kiedy Stellka spadała mi z wagi, wypracowałyśmy sobie kompromis i obie jesteśmy z niego dość zadowolone. W końcu nie tylko wokół jedzenia toczy się życie.

Lokata 3 razy mleczko w ciagu doby to nie jest zle,u nas 4 razy na dobe jest mleko(dwa mm i dwa moje) ,tylko ze Malgonia jada w nocy jeszcze,i do tego rano kaszka,obiadek i deserek.

hahaha czyli nawet jeść nasze dzieci jedzą tak samo:-D
malinko jedzonkiem się tak nie przejmuj, ja biadoliłam, że mój kiepsko zjada i muszę się prosić o każdy kęs, a teraz je jak smok;-) dzieci sobie same regulują

reklama
u nas też jest mleko 4x na dobę ...dwa mm i dwa cyce :-D a wczoraj tak jakoś wyszło że 1x cyc, 3xmm... a modyfikowanego to zawsze wchodzi 180ml a na noc 220 z kaszką! szok!

:-)

więc uważam że 3x na dobę mleko to całkiem niezły wynik... tym bardziej że ja przy 4x mleko + obiadek+ deserek mam wrażenie że młody cały czas je...

Ostatnia edycja:
Do góry