reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Hej Dziewczyny, mam pytanie jak to jest z tym nabiałem, mam na myśłi jogurty czy produkty zawierające mleko, kiedy powinno się je wprowadzać i co już dawałyście swoim szkrabom ???

tak, od jakiegoś miesiąca regularnie jemy jogurty i mleczne desery z : Bobovity, Nestle i babydream. Kilka dni temu byłam u swojej pediatry i pytała czy podawałam już małemu. Na odpowiedź, że tak powiedziała że bardzo dobrze.Mamy jeść dalej.

reklama
my tez jemy deserki tego typu i nie szkodzą...

czytam ostatnio książkę "bobas lubi wybór" i tam jest napisane że można podawać jogurty, sery żółte... kurde... sama nie wiem... dawałyście już ser żółty dziecku? :-) albo taki normalny jogurt?

Futrzaku ja jeszcze nie dawałam ale ponoc mozna,wazne zeby produkt zawierajacy białko mleka krowiego nie był podstawa diety tzn wszystko z umiarem;) co do sera to ze niby jak?z chlebem kanapke?;)

futrzaku ja z serem żółtym bym jeszcze poczekała, bo jest on ciężko strawny dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla dziecka. A te desery i jogurty są dostosowane do wieku naszych maluszków.

Dzięki za odpowiedzi patrzac na wiek Waszych Maluszków to musze szybko wprowadzić te jogurciki :-)
Zastanawiałam się nad tym ponieważ na osesku słowa nie ma o wprowadzaniu nabiału w tych miesiącach podobnie jak na rozpisce która dostałamod pediatry a w gotowym jedzonku właśnie masa tych jogurcików itp.

Pytanko mam ... czym mogę zastąpić mleko mm dla mojej Gwiazdy? Ostatnio jakoś nie ma ochoty na mleczko, chyba jej sie przejadło, rano wypije ok 150ml ... o 15 raz nie chce, a raz wypije na śpiocha ... kolacja tylko na śpiocha ... i dodatkowo wprowadzona butelka w nocy też na śpiocha. Świadomie ciężko u niej z wypiciem mleka. Zastępuje jej to jogurtami, ostatnio dostała danonka ... i tak sie zastanawiam co jeszcze jej mogę podać. Alergii na krowie mleko nie ma.

koncia ... z kaszkami różnie to bywa, chętniej jeśli dodam do nich owoców. Póki co, kaszkę je tylko na drugie śniadanie.

reklama
lokata moja już z dwa tygodnie mleko mm pije tylko na wieczór i w nocy, wczoraj złapała z chęcią - skończyło się na 40 czy 50 ml. Resztę jak zasnęła, w sumie wypiła ok 130 ml - i tak rekord! Kilka dni temu pisałaś że Malwinka na śpiocha wypije Ci nawet 180 ml, moja czasem nawet przez dobę tyle nie wypiję a i na śpiocha to też nie zawsze takie łatwe, zacznie głowę kręcić w lewo i prawo więc czasem skończy się nawet na 40 ml w nocy. Dzisiejszej nocy wypiła trochę potem zaczęła się budzić i złościć ale wypiła jakieś 80 ml. Od kilku dni daję jej domowy żurek z żółtkiem, chlebkiem, oliwą z oliwek i odrobiną twarożku, to je na śniadanie, potem deserek z biszkoptem, bananem, jabłkiem itd, następnie dwie zupy też domowej roboty, między zupami danonek, czy mało je? Wcześniej zamiast żurku na śniadanie podawałam jej kaszkę mleczno - ryżową, nie toleruję żadnego zagęszczonego mleka.
Odnośnie danonków to je podaje małej już chwilę, ostatnio słyszałam że lepszy jest danio, macie jakąś wiedzę na ten temat?

Do góry