reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Marlena, TruskawkaM wydaje mi się,że nie ma się co sugerować tym, ile jedzą inne dzieci, bo każde dziecko je wg swojego indywidualnego rytmu. Moja Ania na początku też jadła mniej, dopiero teraz zwiększa sobie ilość wypijanego mleczka;-)

reklama
A pochwal się ile ml Gabryś na dobę wypija? Moja Zolka ma za sobą już dwie przygody z biegunkami, w tym jedna zakończona szpitalem i tlumaczę sobie to tym:( Kiedyś myślałam, że będę miała tłuściutkiego bobaska, ale oboje z mężem jesteśmy strasznie chudzi i wysocy, więc chyba Młoda po prostu dołączy do naszego grona patyczaków. Od 4 miesiąca zaczynanie z zupką i przecierkiem? A jak to jest z kaszką? Bo żeby z glutenem poczekac to wiem, ale na przykład kaszka ryżowa? Co myślisz? od kiedy podawac?

szczerze mówiąc nie wiem ile dokładnie G wypija(mleko z piersi)... nie licze... póki ładnie przybiera na wadze to bez stresu, u Ciebie jest ciut inna sytuacja , chyba, ze wzgledu na te biegunki; u nas wprowadzanie nowych pokarmów odbywac sie bedzie pod okiem pediatry z tego co wiem to od 4 do 6miesiaca chce wprowadzić jabłuszko, marchewkę i zrobic próbe z glutenem,a co z kaszkami.... niewiem...

mi pediatra powiedziała, że jabłuszko narazie ze słoiczka póki nie pojawią się sezonowe i zapewne ze wszystkim tak będzie nie licząc mięska ;)

My dzis zaliczylismy pierwszy obiadek tzn marchewke od gerbera,przyjeta bez specjalnego entuzjazmu ale i bez plucia;)po wieczornej kupie od razu było widac zmiane w jedzeniu wprowadzona;)
Malinus ja na razie przy tak małych ilosciach chce na słoiczkach jechac ale mysle ze pozniej zaczne gotowac na pare tygodni i mrozic,chciałabym zeby niunia jadła i słoiczki i gotowane ale to sie wszystko okaze;)

Kiedy taki ''obiadek'' moze zastapic jedno karmienie mlekiem?

A w jakich porach podajecie obiadek-słoiczek-zupkę-deserek itp??

My na razie włączyliśmy soczek tak około 10-11ej, a po południu 17-18 soczek albo herbatka..

Olus pisałam Ci juz :ninja2: ze u nas "obiadek"w postaci zupki- kremu jest juz zastepstwem za butle. Tylko trzeba by go podac w porze mleka- najlepiej ok.15 minut wczesniej jesli dzidzia je punktualnie bo jak jest bardzo głodna to jest szarpanie sie a nie karmienie. Tak to zje spokojnie i ze smakiem. Po tym obserwuj dziecko jak sie zachowuje- zabawiaj i traktuj ja jakby była normalnie po butli. Przy czym jesli np. jest płacz po jakims czasie a wykluczyłas wszelkie mozliwosci to podaj butle. U nas bynajmniej dziewczynkom "zupka" wystarcza jak butla na 3-4 godz:)

Owoce itp ponoć do 12 miesiąca lepiej dawać ze słoiczka ze względu na sprawdzone składniki jak i nie do końca rozwinięty układ trawienny maluszka pod względem usuwania toksyn z organizmu- inaczej jest w przypadku kiedy znasz źródlo owoców lub warzyw. Ja np.będę miec swoja marchew i wiem ze nie zawiera żadnych środków chemicznych albo np.jabłka z sadu tesciów.

Ostatnia edycja:
Malina ja podaje w porze obiadowej ,dzis po 13,przed południem zawsze ide na spacer czyli wyjdzie mi tak ze po spacerku bedzie obiadek;)
Mila ale jak ona zjadła ze 3łyzeczki to chyba za mało na zastapienie jednego ''mleka''? potem po 40min i tak zjadła 60ml mleka

reklama
My obiadek dajemy po ok 1,5 godziny od zjedzenia mleczka ( jemy co 3 godz), po nim czas niejedzenia wydłuża się do 4 godzin. Słoiczek pewnie butlę zastąpi jak dziecko będzie zjadać cały. Tak było w przypadku Piotrusia. Przy starszym synku po słoiku podawałam mleko i obserwowałam ile dopije. Im więcej zjadał obiadku tym mniej wypijał mleczka. W pewnym momencie w ogóle nie chciał flaszki.

Do góry