reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
Ewa, myślę, ze po prostu trzeba po każdej dodanej łyżce kaszki do mleka sprawdzać konsystencję. Jak będzie ci odpowiadała, to po prostu przestajesz dosypywać ;-) Ja w ogóle nie sugeruję się przepisem na opakowaniu tylko robię taką gęstość, jaką preferuje Gabrysia :-)

Dziewczyny takie pytanie mi się nasunęło z rana, ponieważ od kilku dni moja Córcia słabiej mi je (może przez ząbkowanie bo podobno to ma wpływ na apetyt), ale w kazdym razie zaczełam się zastanawiać ile posiłków stałych dziennie powinno być w diecie karmionego piersią maluszka. Napiszcie mi prosze ile dajecie i czy karmicie piersią do tego ponieważ w necie jest głownie co dawać a nie ile razy.
Miłego dnia:cool:

U nas tez spadek apetytu ale Zuzia od 3 miesiecy jest butelkowa...
Słyszałam taka zasade, że ma byc 5 posiłków dziennie co 4h...Tylko u nas to sie nie sprawdza bo Młoda wstaje ok 7-8 a idzie spac 20-21...

navna, oprócz karmienia piersią na żądanie, do 9mż dziecko powinno jeść 1 posiłek mięsno-warzywny i 1 raz owocki, ewentualnie kaszka dla treningu jedzenia pokarmów stałych
Kika, rzeczywiście nierealna ta zasada.. Przecież, żeby jeść według tego schematu, dziecko musiałoby mieć podawane jedzenie prawie całą dobę.. U nas sniadanie jest o 8 a kolację o 19.30 i w tym czasie mieści się w sumie 6 posiłków.

navna https://www.babyboom.pl/forum/members/navna-91639.htmlto chyba zależy od indywidualnych potrzeb naszych szkrabów... mój mały też jest jeszcze na cycu no prawie... bo dostaje raz może dwa razy dziennie butle ( zawsze przed snem 150 i czasami w dzień max 120 bo nauczyłam się że więcej mi nie wypija i nie opłaca się potem wylewać) no i w dzień łapie ze 3-4 razy cyca z tym że czasami wygląda to tak, że złapie dosłownie pare łyków i już nie chce a czasami troszkę dłużej poje no i w nocy czasem wstaje tylko 2 razy a czasem potrafi i 4(ale to chyba dlatego że w ogóle mój brzdąc chyba woli małe porcje bo np. dania ze słoiczka zje tylko połowe i to tego małego po 4 miesiącu większy dziele mu na 3 porcje a kaszki max. 100 i to czasami też nie) może źle postępuje i powinnam go czasami dłużej przetrzymywać i dawać te większe porcje z dłuższymi przerwami jedna od drugiej ale jakoś nie mam serca tak robić jak widze że chce mu się jeść.
https://www.babyboom.pl/forum/members/navna-91639.htmla z tego co pamiętam na opakowaniu mleka mod. miałam napisane że od 7 miesiąca maluch powinien dostawać 3 razy butle po 210 i dwa inne posiłki.

Dzieki za Dziewczyny za odpowiedzi, ja daję miesko z warzywami na obiadek zastpując już mięsko żółtkiem bądz rybką (od kilku dni) na obiadek, potem deserek - owoc i na noc kaszke. Od jakiegos czasu zaczełam dawac tez kaszke rano i zastanawiam sie czy te rano dawac czy nie. A z moim mleczkiem to tez różnie raz długo raz krótko się przyśsie.
Madiu nie przejmowałabym się na Twoim miejscu poniewaz moim zdaniem matka wie najlepiej bo zna swoje dziecko i jak waży prawidłowo to jest ok. Poza tym tez bym nie miała sumienia nie dać głodnemu maleństwu jesc.

no mój mały ma ładną wage ostatnio było 10 kg ale chyba przybywa oki przynajmniej tak mówią a z jedzeniem widocznie taki juz jego urok a ja jak była,m mała tez tak jadałam tylko cyca nie chciałam :) TAK MI MÓWIĄ

reklama
madiu 10 kg ???? to słuszna waga jak na 7 miesięczne dziecko :) Chyba musi być długi :) Ile mierzy jeśli wolno spytać :)

Ostatnia edycja:
Do góry