reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Dziewczyny trochę mnie uspokoiłyście, wiem, że nic na siłe, ale nawet mój mąż co zawsze mówił to samo co Wy ;-) ma wolne, więc spędza prawie całe dnie z Gabi o ile nie jest na budowie i był w szoku.. bo nasze dziecię dzisiaj pobiło wszystko.. jadła 60ml mleka i więcej nic! obiadku nie tknęła, zjadła trochę deserku, ale też z wielkim trudem..
dzisiaj mieliśmy kiepski dzień..
W sumie ważne, że idzie w górę, a nie spada z wagi, wciąż jest między 10 a 25 centylem, nawet ciut podskoczyło, ale mam świadomość, jaką wielką wartość mają warzywa, mięso, owoce..i że powinna je jeść, nawet w małych ilościach, ale powinna..
Ja jestem szczupła i wysoka, zawsze byłam chucherkiem, mój mąż jest szczupły i też wysoki i zawsze taki był, mam świadomość, że nasza Gabi też będzie szczupła i wysoka, ale to nie zmienia faktu, że ona powinna jeść mięso, warzywa.. nawet troszkę, to pół słoiczka to jest zaledwie 60g..
Druga sprawa to jej niechęć do picia czegokolwiek.. kurde aż jej usta pękają.. :-(

ruda - jak czytam ile je Twój synek to kurde.. on bardzo dużo je w porównaniu z Gabi..

reklama
Dziewczyny trochę mnie uspokoiłyście, wiem, że nic na siłe, ale nawet mój mąż co zawsze mówił to samo co Wy ;-) ma wolne, więc spędza prawie całe dnie z Gabi o ile nie jest na budowie i był w szoku.. bo nasze dziecię dzisiaj pobiło wszystko.. jadła 60ml mleka i więcej nic! obiadku nie tknęła, zjadła trochę deserku, ale też z wielkim trudem..
dzisiaj mieliśmy kiepski dzień..
W sumie ważne, że idzie w górę, a nie spada z wagi, wciąż jest między 10 a 25 centylem, nawet ciut podskoczyło, ale mam świadomość, jaką wielką wartość mają warzywa, mięso, owoce..i że powinna je jeść, nawet w małych ilościach, ale powinna..
Ja jestem szczupła i wysoka, zawsze byłam chucherkiem, mój mąż jest szczupły i też wysoki i zawsze taki był, mam świadomość, że nasza Gabi też będzie szczupła i wysoka, ale to nie zmienia faktu, że ona powinna jeść mięso, warzywa.. nawet troszkę, to pół słoiczka to jest zaledwie 60g..
Druga sprawa to jej niechęć do picia czegokolwiek.. kurde aż jej usta pękają.. :-(

ruda - jak czytam ile je Twój synek to kurde.. on bardzo dużo je w porównaniu z Gabi..

Bartek też nic nie pije i choc chciałam mu coś podać przy upałach, to absolutnie odmawiał więc spasowałam. Starszy synek też był takim syfilisem do picia. teraz nadrabia i pochłania hektolitry. Co do jedzenia, to dzieci mają różne okresy, tak jak pisałam, że Bartuś odmawiał wszelkich słoików, to mieliśmy też etap, że nie chciał w ogóle pić mleka. Obiadki owszem zjadał i na tym kończyło się jego jedzenie. Wduszenie w niego choć odrobiny mleka możliwe było jedynie w nocy przez sen. Miejmy nadzieję, że Gabi wyrośnie z grymaszenia i zacznie zjadać ze smakiem!

wredniak owszem je wiecej od twojej malej,ale mniej od niektorych dzieciaczkow ;-)
A napisalam ile je po to zeby ci pokazac,ze kazde je inaczej.Niektore wsuwaja duze sloiczki obiadkow i owocow, moj by w zyciu tyle nie zjadl. Po prostu kazde je inaczej i zadne nie da sobie krzywdy zrobic.
Mojemu zoladek odpoczywa w nocy, bo nie je nic przez 12 godzin ;-)

scarletka u nas starszy jest anty mleczny ;-) jak mial roczek to powoli zaczal odstawiac mleko,a teraz mleko przejdzie jedynie w malej ilosci z weetabixem na kolacje. Nie daj boze zeby dac mu mleko do picia,nawet kakao czy tez budyn nie przejdzie ;-) jogurtow tez nie lubi ;/
choc ostatnio udaje mi sie go czasem namowic na kasze manne z duuuzo iloscia jego ulubionego soku malinowego :p
Zreszta on molglby zyc powietrzem i woda/sokiem hehe

Ostatnia edycja:
Moja ostatnio w nocy je 2 raz.. pierwszy raz o 1 a drugi o 5, nigdy się nie budziła na jedzenie, a teraz od 2tygodni cały czas. ja się cieszę, bo chociaż w nocy ładnie zje 140-200ml

AnCia ja dodaję jeszcze brokuła , kalafiora,kalarepę ,pora, słodkiego ziemniaka (batata) , buraka , fasolkę szparagową zieloną albo żółtą , ostatnio nawet słodkiego ziemniaka :) Ja gotuje sama od miesiąca i to naprawdę nie wymaga dużo czasu a frajda jest faktycznie :) Właśnie dziś kupiłam łososia i będzie pierwsza przygoda z rybką :)

Wredniak
mój mały jak go ostatnio ważyłam tydzień temu to miał 6150 jest cały czas jest poniżej 3 centyla ale taka jego uroda , za równo ja jak i mąż byliśmy drobnymi dziećmi :)

Meggy
wiadomo cukier nie jest zdrowy i trzeba ograniczać jego spożycie ale nie można dać się zwariować to moje zdanie.Trzeba zachować zdrowy rozsądek.Moje dziecko pije tak nie wiele tych herbatek że nie zrobią mu krzywdy.Nie chce pić czystej wody więc na razie wolę żeby wypił cokolwiek będzie większy to go nauczę pić wodę :)

patris29 a jak przygotowujesz tą rybkę?
U mnie jest tak samo z piciem herbatek, mały je lubi pije 2 lub 3x po 60ml czasem zostawia trochę, ale wody w ogóle nie chce, to co mam zrobić, lepsze to niż nic wg mnie. Ostatnio mu do wody dodaję sok malinowy domowej roboty.

Jak tak czytam co te wasze maluszki jedzą to mój Wiktorek jest żarłoczkiem....
7:30 180 MM,
9:00* 60ml herbatki
10:00-10:30 ( jest już śpiący i marudzi więc daję mu o tej co już marudzi)
13:00 pół słoiczka dużego lub cały mały ( odkąd zaczęłam robić mu obiadki na własną rękę tak na oko jest to trochę więc ej niż pół dużego słoika) 15:00* herbatka 60ml,
16:00 kaszka kukurydziana z dodatkiem soku malinowego lub kaszka mleczno ryżowa z 150ml wody,
18:00* herbatka 60ml
18:30* starte całe jabłuszko / zmielony banan
19:30 180ml MM i dooobranoc :-)
* Podaję herbatkę o różnych porach np jak marudzi i chce usnąć, bo Wiktor lubi przy butli usypiać, więc najczęściej daję jak jest śpiący. No i ostatnio do tego wszystkiego dostaje całego biszkopta, łamię po kawałku palcami rozdrabniam i mu daję, okruchów co niemiara, ale i tak to lubię :)

AnCia pierwszy raz mam zamiar podać małemu rybkę i myślę że ją ugotuje a później zmiksuje razem z warzywami po prostu :) Tak się zastanawiam może zacznę mu robić kompoty z owoców :)

My dzisiaj pobiliśmy rekord pięknego jedzenia. Rano otworzyłam duzy słoik babydream z truskawką żeby zobaczyć ile zje.. i zjadł cały:D:D a na obiadek przeważnie nie wsuwał całego,a i różnie mu smakowało, tak spaghetti z babydream tak mu zasmakowało, że prawie wylizał słoik:D Jestem mile zaskoczona tą firmą, nie próbowaliśmy jeszcze z niej słoików, a tu tak entuzjastycznie zostały przyjęte. Na deserek pierwszy raz otworzyłam jogurcik bananowy z bobovity, zjedzony w 2 minuty, a jak się skończył był płacz;)

Ostatnia edycja:
reklama
Scarlecia u nas też dziś gurował babydream na obiadek cały słoik kurczak z ziemniakami i marchwią dodałam żółtko zjadła poszła spąc wstała zjadła uwaga całego brokuła same różyczki oczywiście popchła piersią z kurczaka po 1,5 h była już głodna i wciągneła mus wieloowocowy babydreama i posuneła krakersami:szok::szok::szok: chyba zmiana klimatu ją tak wygłodził bo na kolacje wciągła 270mm i przegryzła 2plastrami szynki gotowanej i rzucała sie na salami ale już jej nie dałam bo przeciez miałam wrażenie że pęknie:baffled:
Już widze jakie zawartości będzie miała jutro pielucha

Do góry