reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Maggy nie mam jeszcze tego kubeczka ale myślę, że chyba łatwo nauczyć z niego pić skoro jest przeznaczony już dla 3 miesięcznych dzieci :) Raczej nie jest tak jak z normalnym kubkiem bo jest zupełnie inaczej zbudowany :)
Co do przepisów to tu jest fajna stronka :) :
Papki i przeciery - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Cesis ja tam nie wiem ale moja pediatra powiedziała że dziecko na mm nie musi być dopajane jeśli nie ma wielkich upałów :)

reklama
Cesis co pediatra to inna opinia , są dwie szkoły jedna stara która mówi że trzeba dziecko dopajać i nowa która mówi że nie trzeba ;) Ja osobiście dopajam bo mój mały chętnie pije :)

Meggy ja mam takie dwie strony w swoich zbiorach ale nie wiele na nich jest :

http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepisy/6-Miesiecy/
http://www.dzieckook.pl/kuchnia/index.php3?name=przepis

Korzystam też z tej tabelki :

http://www.osesek.pl/podstawy-zywie...-dziecka-ktore-ukonczylo-6-miesiac-zycia.html

patrzę też jakie są obiadki , zupki , deserki w słoiczkach ,na ich składniki i tym się kieruje w swoich improwizacjach :)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny to fakt sa dwie szkoły jedna mówi żeby dopajać druga żeby tego nie robić, myślę że jak wszystko co nam mówią to trzeba wypośrodkowac i dopasować do swojego dziecka. Także mojej Córce daję głównie wodę (ponieważ dobrze kształtowac zdrowe nawykli jak najszybciej) już od ponad miesiąca za pomocą kubka niekapka (babyono), bardzo chwalę sobie tę metode ponieważ nie muszę jej ciągle przebierac. Butlę powinni się podobno dośc szybko wycofywać dlatego też kubeczek szyblko wprowadziłam. Polecam nauke poprzez danie dziecku napić się jak z kubeczka, moja wtedy szybko nauczyła się łapać kubek i przechylac a potem tylko wystarczy zakręcić i dziecku pozostaje odruch przechylania, trzymania i pije :-)

dziewczyny kiedyś chyba masala przsłała mi ksiązkez przepisami w wersji elektronicznej ....pytała na forum kto chce.....więc mogę Wam na maila przesłać:)

W kwestii dopajania to ja powiem, że po wprowadzeniu mm nie dopajałam i młoda miała problem z kupą, męczyła się przy tym, a jak zaczęłam dopajać to się poprawiło. Mój pediatra mówi że dziecku potrzeba dodatkowych płynów do trawienia mm, z piersi najpierw wypija wodniste mleczko a potm takie którym się najada, a przy butli tak nie ma.

Mam pytanie, dam Niuni marchewkę i chcę dodać do tego śliwki, jak będzie lepiej? Od razu po marchewce trochę śliwek czy przy następnym karmieniu te śliwki?

reklama
Do góry