reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety maluszków

łaaaaaaaaa a moja mała tłuścioszka dziś pierwszy raz wsuwała rybkę pangę :) ciekawam efektów :) ale o tym przekonamy się jutro :laugh: ;)
A w ogóle najpyszniejsze dla niej są teraz zupki z bobovity- rosołek z indyka z kaszką kukurydzianą. Wciąga cały taki duży słoik a potem poprawia jeszcze nastepnym np. ziemniaki z dynią i indykiem :)

reklama
Cześć Babulki

mam pytanko o do iloci posiłków w ciągu dnia.

Co dajecie swoim maluchom i o której godzinie bo ja już sama nie wiem co mam dawać a czego nie i ile razy w ciągu dnia.

buziaczki

E-mamo słyszałam niezbyt dobre opinie o pandze. Sama się nią zajasdałam ale słyszałam że są dokamiane jakimś syfem i przez to niezbyt zdrowe.

u nas ostatnio strajk głodowy  ::)

dwa dni Julia chodził głodna spac bo nić nie jadła wieczorem - a cała rodzina tańczyła, spiewała, komórki -piloty od tv i inne bajery nie pomagały  :p

a w ogole to mleko je tylko rano i wieczorem po 150-180 plus kaszka na gęsto łyzeczka

frida27 pisze:
E-mamo słyszałam niezbyt dobre opinie o pandze. Sama się nią zajasdałam ale słyszałam że są dokamiane jakimś syfem i przez to niezbyt zdrowe.

ja jadłam dziś tą rybkę pierwszy raz w życiu, bo nie mieli w restauracji pstrąga :( no a Julka dostała trochę bo krzyczała na mnie ama, ama... ale dzięki za informacje Friduś, będę pamiętała na przyszłość !:)

Co do harmonogramu karmień to u nas bez rewelacji
5 mleko
8-9 kromka lub dwie z bułeczki z chudą wędlinką (bez masła bo mamy uczulenie)
10 owoce
13 mleko
16 zupa/jakieś danie
19:15 mleko

Fridzia, zazwyczaj poradniki żywieniowe podają mniej więcej nastepujący jadłospis dla roczniaków: na śniadanko zupa mleczna i 1-2 kanapki z wędliną i warzywkiem, za godzin dwie, trzy, owoc i/lub posiłek mleczny w postaci danonka, jogurtu itp., następnie obiadek (zupa + drugie danie), podwieczorek- owoc lub kisiel lub galaretka lub 3,4 herbatniki, kolacja- zup mleczna plus ewentualnie kanapka lub sama kanapka jeśli na podwieczorek był posiłek mleczny :)

ja nic nie robie, mam rosołek z wczoraj ale pewnie i tak mała zje dwie łyżeczki i koniec ::)
rozmawiałam dzisiaj o tym z lekarką i mówie że mała tak grymasi, nie je obiadów i tak dalej a ona mi na to -prosze to przeczekać, nie zmuszac dziecka i dawac jesc to co chce tylko ograniczyć słodycze. Jak dziecko bedzie miało ochote to zje .
Mam tez robic wiecej zup a obiadki typu miesko,ziemniak i inne warzywka tylko raz w tygodniu
próbowac robić omlety z warzywami
no i jeszcze mnie załamała jednym stwierdzeniem, jak jej marudziłam że tak Weronika grymasi przy jedzeniu to lekarka sie tylko usmiechneła i powiedziałą- zobaczy pani dopiero co oznacza dziekco grymaszące jak mała skończy dwa lata, wtedy dopiero maluchy staja sie niejadkami
no to czekam ::) :-[

reklama
Zjadł wszystko :o Ale to pewnie dlatego, że mamusia była sprytniejsza i dodała do gulaszu pomidorka. Mały uwielbia pomidorówkę ;D

Do góry