reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozszerzanie diety maluszków

łaaaaaaaaa a moja mała tłuścioszka dziś pierwszy raz wsuwała rybkę pangę :) ciekawam efektów :) ale o tym przekonamy się jutro :laugh: ;)
A w ogóle najpyszniejsze dla niej są teraz zupki z bobovity- rosołek z indyka z kaszką kukurydzianą. Wciąga cały taki duży słoik a potem poprawia jeszcze nastepnym np. ziemniaki z dynią i indykiem :)

reklama
Cześć Babulki

mam pytanko o do iloci posiłków w ciągu dnia.

Co dajecie swoim maluchom i o której godzinie bo ja już sama nie wiem co mam dawać a czego nie i ile razy w ciągu dnia.

buziaczki

E-mamo słyszałam niezbyt dobre opinie o pandze. Sama się nią zajasdałam ale słyszałam że są dokamiane jakimś syfem i przez to niezbyt zdrowe.

u nas ostatnio strajk głodowy  ::)

dwa dni Julia chodził głodna spac bo nić nie jadła wieczorem - a cała rodzina tańczyła, spiewała, komórki -piloty od tv i inne bajery nie pomagały  :p

a w ogole to mleko je tylko rano i wieczorem po 150-180 plus kaszka na gęsto łyzeczka

frida27 pisze:
E-mamo słyszałam niezbyt dobre opinie o pandze. Sama się nią zajasdałam ale słyszałam że są dokamiane jakimś syfem i przez to niezbyt zdrowe.

ja jadłam dziś tą rybkę pierwszy raz w życiu, bo nie mieli w restauracji pstrąga :( no a Julka dostała trochę bo krzyczała na mnie ama, ama... ale dzięki za informacje Friduś, będę pamiętała na przyszłość !:)

Co do harmonogramu karmień to u nas bez rewelacji
5 mleko
8-9 kromka lub dwie z bułeczki z chudą wędlinką (bez masła bo mamy uczulenie)
10 owoce
13 mleko
16 zupa/jakieś danie
19:15 mleko

Fridzia, zazwyczaj poradniki żywieniowe podają mniej więcej nastepujący jadłospis dla roczniaków: na śniadanko zupa mleczna i 1-2 kanapki z wędliną i warzywkiem, za godzin dwie, trzy, owoc i/lub posiłek mleczny w postaci danonka, jogurtu itp., następnie obiadek (zupa + drugie danie), podwieczorek- owoc lub kisiel lub galaretka lub 3,4 herbatniki, kolacja- zup mleczna plus ewentualnie kanapka lub sama kanapka jeśli na podwieczorek był posiłek mleczny :)

ja nic nie robie, mam rosołek z wczoraj ale pewnie i tak mała zje dwie łyżeczki i koniec ::)
rozmawiałam dzisiaj o tym z lekarką i mówie że mała tak grymasi, nie je obiadów i tak dalej a ona mi na to -prosze to przeczekać, nie zmuszac dziecka i dawac jesc to co chce tylko ograniczyć słodycze. Jak dziecko bedzie miało ochote to zje .
Mam tez robic wiecej zup a obiadki typu miesko,ziemniak i inne warzywka tylko raz w tygodniu
próbowac robić omlety z warzywami
no i jeszcze mnie załamała jednym stwierdzeniem, jak jej marudziłam że tak Weronika grymasi przy jedzeniu to lekarka sie tylko usmiechneła i powiedziałą- zobaczy pani dopiero co oznacza dziekco grymaszące jak mała skończy dwa lata, wtedy dopiero maluchy staja sie niejadkami
no to czekam ::) :-[

reklama
Zjadł wszystko :o Ale to pewnie dlatego, że mamusia była sprytniejsza i dodała do gulaszu pomidorka. Mały uwielbia pomidorówkę ;D

Do góry