reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety maluszków

jaka zadyma? Właśnie u nas super jest to,że wszystkie sie w danej sprawie wypowiadamy nawet jeśli zdania mamy różne bo wiemy,ze na 100% nie będzie na nas nagonki za dany punkt widzenia a jedynie spokojne, racjonalne podejscie do tematu poparte jeszcze dodatkowo jakimis wiadomościamia to od lekarzy a to z gazet.
Ciesze sie,ze rozmawiamy tutaj na rózne tematy i rozważamy rózne możliwości bo to sie napewno kiedyś nam przyda.
A z tego co wiem to nie tylko my lipcówki na tym korzystamy ::) ;D

reklama
a u nas znowu biegunka i to chyba tym razem będą te zęby bo nic nie dawałam do jedzenia innego niz przez pare dni a dzisiaj znowu pupcia obszczypana strasznie :-[

my tez na ścisłej diecie cyc, kleik ryżowy ew delikatny rosołek, te nasze problemy brzuszkowe to prawdopodobnie jakas infekcja objawiająca sie w ten sposób

Dziewczynki,
znalazłam na nestle przykładowy jadłospis rocznego malucha  :)

Śniadanie:

zupa mleczna (kasza manna, ryż, płatki kukurydziane, lane kluski na mleku)
kanapka z masłem, wędliną i warzywami (bułka, chleb pszenny, pomidor, ogórek, rzodkiewki, sałata i inne)

II Śniadanie:

serek homogenizowany, jogurt lub szklanka mleka Nestlé Junior
owoce (różne, w dowolnej ilości)
Obiad:

zupa (dowolna, lekkostrawna) z ziemniakami, ryżem lub makaronem
mięso gotowane lub duszone (drób, cielęcina, chuda wołowina)
ziemniaki (1 - 2 sztuki) kasza drobna, makaron lub ryż
surówka
warzywa gotowane
Podwieczorek:

herbatniki, wafelki (2 - 3 sztuki), batonik lub ciasto
owoce (w dowolnej ilości), galaretka lub kisiel
Kolacja:

1 - 2 kanapki (bułka, chleb pszenny) z masłem, serem i warzywami
szklanka mleka (np. Nestlé Junior), serek lub jogurt

Elficzorku, ja też myślę, że to zębuchy mogą być. U nas też jest lekka biegunka i często katarek + mega marudzenie ::)

fajowy ten jadłospis Iwonko i prawie wszystko jemy z tych rzeczy w nim podanych no moze poza tymi kaszkami i owsiankami bo Weronika ma odruch wymiotny jak tylko dostanie do buzi coś co przypomina w konsystencji papke ::)

a biegunka nadal jest, nie mocna , i nie taka juz wodnista jak na początku ale jest. Przy czym Weronika zachowuje sie normalnie,śmiem twierdzić,że nawet jest wesoła ::) ;D wiec to chyba nic poważnego, no w każdym razie daje jej lakcid codziennie ampułka i dużo picia a jak ta biegunka sie nasila to mam nifuroksazyd w syropie i smecte wiec bedzie dobrze myśłe

Iwon pisze:
Dziewczynki,
znalazłam na nestle przykładowy jadłospis rocznego malucha  :)

Śniadanie:

zupa mleczna (kasza manna, ryż, płatki kukurydziane, lane kluski na mleku)
kanapka z masłem, wędliną i warzywami (bułka, chleb pszenny, pomidor, ogórek, rzodkiewki, sałata i inne)

II Śniadanie:

serek homogenizowany, jogurt lub szklanka mleka Nestlé Junior
owoce (różne, w dowolnej ilości)
Obiad:

zupa (dowolna, lekkostrawna) z ziemniakami, ryżem lub makaronem
mięso gotowane lub duszone (drób, cielęcina, chuda wołowina)
ziemniaki (1 - 2 sztuki) kasza drobna, makaron lub ryż
surówka
warzywa gotowane
Podwieczorek:

herbatniki, wafelki (2 - 3 sztuki), batonik lub ciasto
owoce (w dowolnej ilości), galaretka lub kisiel
Kolacja:

1 - 2 kanapki (bułka, chleb pszenny) z masłem, serem i warzywami
szklanka mleka (np. Nestlé Junior), serek lub jogurt

o ranyy to taki dziodziol je 3 x więcej od mamy ;D ;D ;D
mi przy dobrych wiatrach może uda się rozszerzyć Julci jadłospis do takiej postaci w wieku 2 lat :p ::) ::) ::)

Martuska pisze:
Iwon pisze:
A tak w ramach ciekawostki wiecie, że tutaj mleko specjalne, na recepte takie jak np to moje sojowe (w Polsce to by był Bebilon Pepti czy Nutramigen, dzieci mają tutaj za darmo !!! Jest to traktowane jako lek, a dzici tutaj maja za darmo leki do 16 roku życia.

Polska- nutramigen koszt - 30,00 zł starcza na 3-4 dni, jeśli ma się normalnego pediatre to dostajesz receptę i płacisz 15,00 zł

martynia narazie nadal na tej mieszance ale wypija mi zaledwie 120, wiem że to malutko w tym tygodniu będę konsultować to z lekarzem
dobrze że wypija więcej innych napojów ::)

reklama
a ja Wam powiem że jakoś tak mam wyrzuty sumienia dając michowi mięso  ::) sama za mięsem jakoś szczególnie nie przepadam i raczej rzadko jem, no a w dodatku wiadomo  co to jest za syf - drób same hormony, wieprzowiny wołowiny jak cie mogę ale też chemią doładowane no i daje dziecku bo się rozwija srele mele ale jak będzie już większy będzie mógł wszystko jeść to chyba mu będę to mięso czym innym zastępować i tylko raz na jakiś czas będzie jadł ścierwo, kurcze no nie  wiem sama co o tym myśleć  :-[ :-[ :-[

Do góry