kolorowa_kredka
Fan(ka)
kurde chciałąm napisać (zabłysnąć ) aby elficzka i inne osoby z przepisami dla szkrabów pisały też je na wątku o jedzonku dzieciaczków a tam już są przepisiki
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
elfiko pisze:Gosiczka ja miesko miksuje razem z warzywami i jest ok a na tarce nie probowalam, ale sprobuj moze sie uda.
Kate ja zupki robie w nastepujacy sposob:
marchewke,pietruszke,kawalek selera,duzy ziemniak i kawalek pora obieram i kroje na male plasterki, potem zalewam wrzatkiem i gotuje do miekkosci, potem miksuje z okolo150ml tej wody w ktorej gotowalam i dodaje kleiku kukurydzianego do gestosci, i w ten sposob mam zupki na dwa dni-wychodz okolo300ml
przed podaniem podgrzewam zupke i na 150ml daje lyzeczke masla lub oliwy z oliwek.
miesko zawsze gotuje osobno i na koniec dodaje do wczesniej przygotowanej jarzynowki.
jak otworze puszke groszku lub kukurydzy to gotuje wiecej jarzynowki wlasnie z dodatkiem groszku i kukurydzy i zamrazam poporcjowana a z reszty robie purre ziemniaczano-kukurydziane i ziemniak-groszek i tez zamrazam.
mam w ten sposob obiadki na okolo 8 dni.
Melll z tego,co wiem,to masełko daje się do gotowanie warzyw,by witaminki się nie utleniałyMelll pisze:ja kilka razy dodałam do zupki masła ale Julinka nie chciała jeść, chyba jej nie smakowało..........
i teraz nic nie dodaję, a może powinnam z oliwą z oliwek spóbować ???
bo powinno się coś dodać do zupki, masło albo oliwę
hanti pisze:Melll z tego,co wiem,to masełko daje się do gotowanie warzyw,by witaminki się nie utleniałyMelll pisze:ja kilka razy dodałam do zupki masła ale Julinka nie chciała jeść, chyba jej nie smakowało..........
i teraz nic nie dodaję, a może powinnam z oliwą z oliwek spóbować ???
bo powinno się coś dodać do zupki, masło albo oliwę
a mięsko trzeba naszym szkrabom gotować osobno
i dopiero po ugotowaniu połączyć warzywka i mięsko ;D
elfiko pisze:trzeba dodac jakiś tłuszczyk bo witamina d np z marchewki rozpuszcza wchłania sie w tłuszczach
Jka Julcia nie lubi masła to troszke oliwy z oliwek dodaj, szkoda witaminy tracic.
Ja daje pora ze sklepu , kawałek( ten biały ) wrzucam do gotujacej sie zupki.
a od poniedziałku gotowac będe rosól( mięsko razem z warzywami i zobacze jak sie przyjmie.
Na początku niczym nie doprawiałam ale od ostatniej wizyty u lekarza dodaje troszeczke soli( bo podobno niewielka ilośc zmusza nerki do lepszej pracy) lekarka mi kazała bo coś było nie tak w wynikach moczu i powiedziała żeby po troszku doprawić lub jak juz bede rosól małejdawac to mam do gotowego rosołku bez przypraw dodac łyżke rosołu takiego jak ja i mój łoś jemy z przyprawami.