reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy diete naszych SKARBÓW!!! :))

Czytam, że zastanawiacie się jak z tym glutenem. Rozmawiałam z naszą lekarką i wg nowych zasad żywienia należy wprowadzać gluten wcześniej jako "szczepionkę" przeciwko celiakii. Ale nam poradziła, że jak zaczniemy rozszerzać dietę to żeby się nie bawić w przyrządzanie kaszy manny tylko kupić np. słoiczki od razu z dodatkiem kaszki
HiPP: Rosołek z kurczaka z kaszką manną
GERBER Zupka Jarzynowa z kurczakiem i kaszką manną - Po 6 miesiącu - Frisco.pl - supermarket online
GERBER Deser Jabłuszka z kaszką manną - Po 6 miesiącu - Frisco.pl - supermarket online
I chyba dobrze zacząć wprowadzać jak się karmi jeszcze piersią. Dopytajcie swoich pediatrów.

Znalazłam w artykule, więc Wam kopiuję: "Na podstawie analizy wyników badań naukowych autorzy zaleceń stwierdzają, że dotychczasowe wytyczne mówiące o wprowadzaniu glutenu w 10. miesiącu życia nie mają twardych podstaw naukowych. Pojawiają się natomiast wyniki badań sugerujące korzyści zdrowotne z nieco wcześniejszego wprowadzania małych dawek glutenu, także u niemowląt karmionych piersią. Z tego powodu nowy schemat żywienia zaleca, aby u dzieci karmionych wyłącznie piersią lub sztucznie, pierwszym pokarmem dodatkowym, wprowadzanym w 5-6 miesiącu życia, był przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny w ilości 2-3 g (czyli ok. 1 małą łyżeczkę) na 100 ml. Ma to być sposób na stymulację układu immunologicznego dziecka, sprzyjający wytworzeniu prawidłowej reakcji na gluten i zmniejszający ryzyko chorób z grupy autoimmunologicznych."

reklama
Martynka a Kamis mimo ze zje to i tak mi cyca wciaga, a myslałam ze zejde z karmirnia chociaż jednego

Moja Niunia za niedługo skończy 5 miesięcy i wczoraj dostała zupkę z ziemniakami pół skrzydełka z indyka i młoda marchew. Nic jej nie było. Poza tym na noc zjada 200ml mleka zagęszczonego kaszką bananową. Rano dostaje samo mleko, później kaszkę, nastepnie zupke lub jakiś deserek potem znowu samo mleko, a na kolację zawsze mleczko z kaszką z bananami. Na jutro ma już zupkę z ryżem, marchewką i cielęciną:)

Kasia a ta kaszki mają już w sobie mleko modyfikowane czy nie??[/quo

te kaszki mają w sobie troche mleka modyfikowanego ale są bezpieczne dla dzieci karmionych piersią i można podawać je dzieciom raz dziennie zamiast karmienia;-)
Macie racje z tym że co l;ekarz to inna opinia bo przecierz moja Karolinka jeszcze nie skończyła 5 miesięcy a już i zupki i kaszki jemy chociarz też karmię ją piersia. Lekarka do której chodze pozwoliła taką jej diete ustaliła i jest wszystko ok, no może czasem mamy problem z kupkom ale to od nadmiaru marchewki czasem musimy ją popchać jabłuszkiem surowym i już wszystko gra.

U nas w miare stały plan zywieniowy:
7/8 zalezy jak sie obudzi: pierś
10/11 kaszka ryzowa (malinki, bananki, dynia itd. na zmiane) robiona na moim mleczku + herbatka
13/14 zupka lub obiadek (sama gotuje, głownie marchewka, ziemniaczek i pietruszka), wczoraj zjadł słoiczek ziemniak ze szpinakiem i tez ładnie poszło + soczek z marchewki (sama tre i wyciskam soczek)
16/17 piers + potem tarte jabłuszko (teraz dodawałam troche bananka)
Potem wieczorem na kolacje pierś i do spania :-)
Wiec mi juz 2 karmienia piersia odeszły, dostaje w to miejsce kaszke i potem obiadek :-)
Niedługo zamierzam wprowadzac powoli miesko :-)
Ja sciagam po nocy z reguły około 100ml mleczka i teraz jak mały dostaje kaszke i zupki to drugie tyle sciagne w miedzyczasie, wiec mam na kaszki i jeszcze czasem cos zamroze :-)

Fajna dieta i jaka DOROSLA :-D
PATI Kamis domaga sie jeszcze cyca bo to jest juz duzy chlopak wiec sie musi pozadnie najesc ;-)

My też głównie karmienie piesrią, ale raz dziennie albo kaszka albo pół słoiczka zupki lub jakiś owoc.
Dziś pierwszy raz bananek:-)
Ostatnio narzekałam że nie śpi w nocy bo budził się co 2, 3 godz na jedzenie a dziś spał 8,5 godz!:szok: Całą noc mi przespał. Ale się wyspałam :rofl2:

reklama
Natusia to rzeczywiście miłą niespodzianka.
Ja w piątek dałam Bartkowi kaszkę, ale żaden szał :dry: Może spróbuję bardziej gęstą i zastanawiam się nad mlekiem modyfikowanym (1-2 razy w ciągu dnia, a cycole na noc i nad ranem), ale to zależy od nocek. Ostatnio spał ładnie - zobaczymy ten tydzień.
Kupiłam obiadki bobovity, bp mają mniejsze słoiczki, to pewnie wciągnie jeden na raz. A z tym gluten, to też nie wiem co robić. Dopytam w kwietniu na wizycie.

Do góry