reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy diete naszych SKARBÓW!!! :))

Zaleca się hartowanie glutenem w 5-6 m-cu życia dziecka.
Ok. 2-3g kaszki glutenowej/ dobę dodawane do mleka, zupki lub przecieru.
A jak się tego nie zrobi, to chyba trzeba właśnie czekać do 10 m-ca
A to sie dotyczy tylko CYCOWYCH dzieci czy butelkowych i jak to hartowanie glutenem wyglada ?????

WESOLUTKA powiec mi dokladnie jak ty robisz te zupki dla Jagny ? Uzywasz blendera?
Ja blendera nie mam niestety dlatego kupuje sloiczki(ale nie wiem czy sie nie skusze na blender bo i tak sloiczki drozej wychodza ) kIEDYS SAMA ZROBILAM NIUNI MARCHEWKE I ZIEMNIACZKA NA MASELKU I ROZROBILAM WIDELCEM ale i tak bylo za wielkie i suche i nie chciala jesc Powiec mi jak Ty to robisz

reklama
A propo's glutenu, to nam właśnie kazano hartować grysikiem.
Wczoraj przyszła paczka z grysikiem od taty i od dzisiaj będę młodej podawać pół łyżeczki dziennie tego grysiku: tylko jeszcze nie wiem jak mam go przygotować - na moim mleku, czy na wodzie. No i te pół łyżeczki:baffled: Jakiś ciup rondelek trzeba:-)

Zastanawiam się tylko nad jednym: karmię Tuśkę, a sama zjadam rzeczy z glutenem. Nie dostaje się ten gluten do mojego mleka???

No ja to sie nie znam z tym glutrnem czyli ile tego dodawać a kaszka manna to gluten można do zupki?

Dorotko ja na początku robiłam tak

marcheweczke z ziemniaczkiem troszke masełka lub ryż z marcheweczką i troszke masełka i troszke wody zostawiałam tego wywaru i miksowałam a teraz daje kruliczka marchewe ziemniaka pietruszke i pora i troszkę oliwy z oliwek i troszke wody zostawiam jak sie ugotuje i miksuje i wychodzi pychotka miksuje blenderem

no,ja własnie dzis tak zrobiłam i ten maly potwor cycowy nie chcial,darl sie w niebogłosy...jutro znowu proba,moze sprobuje normalnie na wodzie zrobic,zobaczymy...no a potem marchewka,bo w sumie to nie chce tych sloiczkowych kupowac,w sumie mam swoja marchewke od tesciowej,a dzis moj M postawil foliowiec z tesciem i juz nie moge sie doczekac swoich warzywek,mniami:-)cos czuje,że bedziemy miec problem z tymi stalymi pokarmami,Miki tylko cyca by chcial...
Karolcia też nie chce kachy na moim mleku ale tą na wodzie wsuwa i nawet nie trzeba jej przekonywać żeby buźke otwierała aż miło patrzeć jak je tyle że prosto z butli bo łyżeczka to tylko zupki jadamy też ze swojej marchewki i warzywek.
Karolcia mówi że słoiczkowe jedzenie jest beeeeeee i pluje na całą kuchnie jak ją próbuje oszukać i nie mam czasu ugotować jedzonka.;-)

No ja to sie nie znam z tym glutrnem czyli ile tego dodawać a kaszka manna to gluten można do zupki?

Dorotko ja na początku robiłam tak

marcheweczke z ziemniaczkiem troszke masełka lub ryż z marcheweczką i troszke masełka i troszke wody zostawiałam tego wywaru i miksowałam a teraz daje kruliczka marchewe ziemniaka pietruszke i pora i troszkę oliwy z oliwek i troszke wody zostawiam jak sie ugotuje i miksuje i wychodzi pychotka miksuje blenderem

Kaszke manne można dawać do zupki tylko trzeba uważać bo strasznie zagęszcza jedzonko i trzeba więcej wywaru warzywnego zostawić bo jak troche przestygnie to się robi kleidło a zupki nie trzeba blenderem miksować można nadstawka do miksera taką z nożykami przykręca się i miksuje w rondelku fajna sprawa i kosztuje grosze ok 5do 15zł zależy od firmy miksera:-)

kasia a jaką kaszke ty na wodzie robisz??

Mały dzisiaj w porze cyca czyli po spacerku dostał mnarchewke z dynią, koło 100g, potem zaproponowałam cyca i całego wypił, jejku a myslałam ze karmienie odejdzie

Ostatnia edycja:
kasia a jaką kaszke ty na wodzie robisz??

Mały dzisiaj w porze cyca czyli po spacerku dostał mnarchewke z dynią, koło 100g, potem zaproponowałam cyca i całego wypił, jejku a myslałam ze karmienie odejdzie

ja robie tą gotową ryżowo malinową z bobovity albo z nestle kleiczek z tartym jabłkiem tylko troche dosładzam wode glukozom zanim kache rozpuszczamZobacz załącznik 121351prosze jak szeroko buźka się otwiera:-)

reklama
A mojej koleżance pediatra zalecił aby dodawała łyżeczkę oliwy z oliwek do słoiczków dla synka.
On ma skończone 6 miesięcy.

Ciekawe - wiedziałyście o tym?

Do góry