reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy diete naszych SKARBÓW!!! :))

Może mi coś doradzicie.
Karmię już tylko 2 razy, a i to chyba dla Izy za dużo.
U nas cycuś na noc wciskany na siłę, a rano to już sama nie wiem co zrobić...
Czy to możliwe, żeby po nocy nie była głodna?

np. dziś: spała 21-6 nawet bez picia.
Przystawiłam ją o 6 do cycka, coś tam pomemłała chwilkę i tyle.
Próbowałam jeszcze po 7 przystawić.
Może z 1min pojadła i lalala.
No nie płacze, humor szampański, teraz drzemka.
Nie wiem o co chodzi z tym mlekim.

Zostawić to tak zakładając, że jej się jeść nie chce???
Czy coś kombinować ze sztucznym?
Czy może zamienić posiłki i rano dać coś innego a mleko wcisnąć później?

Powiem Ci że Hanka też mniej rano je...potrafi wypic 120-150 ml mleczka gdzie powina 210. Moze nie ma ochoty jeść z rana?

Dziewuchy paskudnice jedne. Nie kłócić mi sie tu bo nie od tego ten wątek. Na zamknietym chcecie to sie kłóćcie ale to bez sensu...

reklama
Macie racje dziewczyny. Bardzo przepraszam ze poruszyłam znów jakieś "dziwne"tematy.:zawstydzona/y: Jeszcze raz przepraszam będę sie stosować do zasad tu panujących

Wezcie się zacznijcie stosowac do odpowiednich działów, kazdy wątek ma jeden temat i tego sie trzymajmy, a wszelkie kłotnie, żale i uczucia wylewajmy na głownym watku, bo się burdel robi...
Ps. Wyzej zadałam pytanie na temat!!

No to zgodnie z tematem wątku u nas dziś było "tagliatelle z kurczakiem i musem z kabaczka:-)
Niby po 9 mies ale Bartkowi nic nie było, ale za to jak smakowało:tak::-)

Mleko jest bardzo ważne i najlepiej przejść na sztuczne. Czasem dzieci nie chcą pić takiego mleka ale w tedy można je przemycić w serkach, jogurtach i tym podobnych potrawach. Kacperek uwielbia wszystko co z mlekiem :)
Właśnie kiedyś już pytałam ale odp było brak:-p
no bo narazie jeszcze karmię piersą ale już mam coraz mniej bo już nie karminy w nocy:-)
Ale rano jest pierś o 6 póżniej o 9 i w ciągu dnia troszkę i wieczorem przed spaniem.
No a Bartek nie umie pić z butelki dlatego tak się zastanawaiłam jak to jest z tym mlekiem jak skończę karmić (chciałabym tak do roku jak się uda) No bo mleko może mu ciężko wchodzić a łyżeczką to chyba raczej odpada.
Podajemy kaszkę na mleku, jogurty ale czy to wystarczy?
Może póżniej podawać np płatki na mleku?
Od kiedy można dać dziecku mleko z kartona?

Na pozostałe tematy się nie wypowiadam, mam nadzieję że umrze śmiercią naturalną...:tak:

NatusiaMa stara szkoła mówi, że mleko kartonowe można dawać po roku. A nowa szkoła mówi, że po 3 latach. W sklepie można kupić mleka modyfikowane dla dzieci po roku i po 2 latkach. Ja pewnie będę dawać aż skończy te 3 latka. Wcześniej coś tam przemycę w posiłkach. Mi mówiła położna na bilansie, że mleko kartonowe ma za dużo potasu i magnezu, co nie jest wskazane dla małych dzieci ze względu na nerki. Albo czegoś innego ma za dużo. Nie pamiętam. W każdym razie są dzieci co piją wcześniej i jest wszystko ok:)
Malena pisałam wiele razy, że Pati za nic butli nie weźmie i mleczka ściągniętego jej nie mam jak dać. I bałam się, że modyfikowanego nie weźmie. Ale jak podałam to się mało nie zachłysnęła tak smakowało. I teraz dostaje mleczko z flachy 4-5 razy dziennie po 90-120 ml. Plus cyca na dobranoc, w nocy i na śniadanie. Spróbuję jej dać z niekapka, bo wolałabym potem nie walczyć z butelką.

A z nowości w jadłospisie, to dałam młodej kilka malinek tak w ciągu dwóch dni. Zdziwiła się okrutnie co to, pomymłała, mlasnęła i może czasem jej dodam do kaszki takiego świeżego kawałka. O ile nie wysypie. Obserwujemy...

Tak jak pisała evela. Teraz się przyjmuje że do 3 roku. Ja na pewno będe podawać modyfikowane do 3 ze względy że w rodzinie jest nietolerancja ( moja mama, moja siostra i ja po większej ilości) Natomiast mleko przetworzone jak najbardziej byle by obserwować czy wszystko ok. Często nietoleramcja laktozy mlecznej pojawia się dopiero w puźniejszym okresie życia kiedy organizm człowieka przestawi się na "normalne " jedzenie.

Natusia moja pediatra mowila ze w tym wieku wystarcza naszym mlodym 2 mleczne posilki w ciagu dnia wiec moze to byc jakis jogurt i kacha na przyklad.moj je rano kleik, pozniej Sinlac(to bez mleka), potem obiadek, pozniej jakies Danio czy deserek i kacha przed snem.

Dzięki mamusie za odpowiedzi:tak:

My jemy kaszkę przed snem i jogurcik ale tak co drugi dzień.
Jeszcze jakiś czas dam radę karmić piersią ale jak się skończy no to tak jak piszecie chyba będzie 1)kaszka 2)jogurt 3) mleko następne, ale chyba z czymś żeby można było łyżeczką podawać.

A od kiedy można ser żółty podać?

Dzięki mamusie za odpowiedzi:tak:

My jemy kaszkę przed snem i jogurcik ale tak co drugi dzień.
Jeszcze jakiś czas dam radę karmić piersią ale jak się skończy no to tak jak piszecie chyba będzie 1)kaszka 2)jogurt 3) mleko następne, ale chyba z czymś żeby można było łyżeczką podawać.

A od kiedy można ser żółty podać?
to mleko to mozesz jakis budyn zrobic, manne, misioiwe ogrodki sa na mleku, kleik....ja mysle zeby mu dac kakao.a zolty ser to nie wiem...

blondi mi sie wydaje że kakao jakos w okolicy roczku można ale nie daje sobie ręki uciąć, nie jestem w tym obcykana bo moje mają całkowity zakaz:baffled:

reklama
Do góry