reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę naszych krasnoludków

ja tez czytalam ze kaszki sa wazne bo zawieraja witaminy wapn itd no i po nich przybiera sie ladnie na wadze:confused:,jakbym dawala Laurze zamiast kaszek owoce to chyba by 5 kg wazyla:oo2::baffled::rolleyes2:

reklama
Aha...hm no ale ryz tez ziarno;-)mi wcale ten ryz nie na reke bo ma po nim zatwardzenia:wściekła/y: i wcale nie chce jej dawac...dlatego szukam zamiennika a tu u mnei brak wiec musze wybrac sie gdzioes dalej na zakupy, a pszennej jeszcze nie mozna, kukurydziana najwyzej no ale znow mozna sie klocic czy kukurydza jest taka istotna w diecie maluszka;-)No wlasnie i na dodatek Marte musze ponoc tuczyc daltego musze jej dawac jakas kaszke..[confused}

Ale Tice chyba chodzi o kaszki ryżowe, a ty Skakanka mówisz o pszennych?
Mój pediatra też twierdzi, że ten ryż to tylko zapychacz i lepiej cokolwiek innego dać.
Z tym, że teraz w schemacie żywienia ogranicza się owoce do 150g/dzień, więc lepiej warzywa dać.
Bardzo fajny przepis na kisielek :tak:
Skakanka .... dokładnie :tak: chodziło mi o kaszki ryżowe :tak::-)

kasia_z ... z tymi warzywami to też mi rozsądniej wygląda :tak:, zresztą tak mi też pediatra powiedziała ... ale ja gapa ..... napisałam tylko o owocach :dull::zawstydzona/y::sorry2:;-)

ja tez czytalam ze kaszki sa wazne bo zawieraja witaminy wapn itd no i po nich przybiera sie ladnie na wadze:confused:,jakbym dawala Laurze zamiast kaszek owoce to chyba by 5 kg wazyla:oo2::baffled::rolleyes2:
... no bo właśnie te kaszki ryżowe to są takie zapychacze i takie małe bombki kaloryczne :-D;-), dla dzieci, które słabo przybierają :tak:... i wtedy są one OK ... a witamin i soli mineralnych nie ma w nich zbyt wiele, bo one są tylko wzbogacane o te elementy, a same w sobie ich za dużo nie zawierają, gdyż są robione z ryżu oczyszczonego, a nie tego naturalnego (ciemnego) .... podobno :confused::-D

Aha...hm no ale ryz tez ziarno;-)mi wcale ten ryz nie na reke bo ma po nim zatwardzenia:wściekła/y: i wcale nie chce jej dawac...dlatego szukam zamiennika a tu u mnei brak wiec musze wybrac sie gdzioes dalej na zakupy, a pszennej jeszcze nie mozna, kukurydziana najwyzej no ale znow mozna sie klocic czy kukurydza jest taka istotna w diecie maluszka;-)No wlasnie i na dodatek Marte musze ponoc tuczyc daltego musze jej dawac jakas kaszke..[confused}
... a z kukurydzą to nie wiem, bo nie pytałam i nie czytałam :-D:zawstydzona/y::sorry2:

Skakanka .. widzę, że dalej Cię meczy waga Tusi i ... porównujesz :-D;-)... więc napiszę jeszcze raz :-p:
TUSIA JEST ŚLICZNA I WCALE NIE CHUDA TYLKO W SAM RAZ :tak::tak::tak:!!!!

Tika hehe no jestem okropna:dull: ale faktem jest,ze musze jej dawac jakas kaszke bo to sycacy posilek;-)zeby nie schudla;-)

Mój jest 50 centyli do tyłu z wagą w stosunku do wzrostu, a wcale nie kazali mi go tuczyć... taki urok ma... ;-)

Kukurydzianą możesz dawać, nie powoduje zatwardzeń :tak:
Można też dawać Nestle bifidus - ona ładnie likwiduje zatwardzenia (jest mleczno-kukurydziana bodajże) bo ma jakieś cudo na florę jelitową. Możesz też spróbować po konsultacji z pediatrą podać jakieś jelitowe bakterie - przeważnie w niedoborze tkwi problem zatwardzeń. I wtedy może być że od ryzu nic już nie będzie...

reklama
Kasia ja sie tak jakos przejelam jak kazal mi ja tuczyc bo zawsze liczylam sie z jego zdaniem ale wiem ,ze wyolbrzymiam:-DNo i wlasnie chce kupic ta kaszke bifidus ale tu nigdzie nie ma.No i na dodatek pewnie zbyt malo pije bo z butli nie pociagnie tyle co jej nakapie jakies 10ml;-)no i tylko cyca i tyle co jest wody w deserkach i zupkach...
Tika spodziewa;lam sie,ze jak zwykle:-p;-)zaprzeczysz:-p:-D

Do góry