reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę naszych krasnoludków

reklama
Ja tam też kupuje, bo jak nie sloiki wyrzucam to Hania po babcinej zupce mówi "bleee". Pozazdrościłam Wam gotowania i sama zaczęłam, ale nic dobrego z tego nie wyszło:wściekła/y:. Beztalencie i tyle:rofl2::-D.

A ja gotuje co drugi dzień tak jak dla nas, ja mam chyba troszke inne zdanie na temat wiec niebede znów tego zaczynać:no: Powiem tyle że ja lubie gotować dla moich głodomorków i jeszcze nigdy nikt mi niepowiedziała w domu bllee :-D ,chyba że niechcą mnie urazić ;-):-)

Ja wkładam jedzonko (czasem zimne, a czasem ciepłe) do słoików po koncentratach pomidorowych i gotuję 30 min. NIE odwracam później do góry dnem, a trzyma i to mocno. Zakrętka nie jest ani wklęsła ani wypukła.

U jednej babki na blogu znalazłam przepis na kisiel owocowy:
Kisiel owocowy z mlekiem powyżej
4. miesiąca
SKŁAD:
  • woda 100 ml
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki sok owocowy BoboVita 100 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebilon 2 2 miarki
  • woda do przygotowania mleka 30 ml
Sposób przygotowania:
Zmieszać sok z wodą. Większą część wody z sokiem (60 ml) zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z pozostałą częścią (40 ml) zimnej wody z sokiem. Wlać na wrzącą wodę z sokiem i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel polać mlekiem modyfikowanym rozprowadzonym w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu (będzie gęstszy!).

Zrobiłam ten kisiel i Witek jadł z apetytem. Tylko dałam 1 łyżeczkę tej mąki ziemniaczanej i kisiel wyszedł bardzo gęsty, więc polecam wziąć mniej.

Wracając do tematu kaszek ryżowych :sorry2:... pytałam dzisiaj pediatrę i powiedziała, mi że jeśli dziecko nie ma rzadkich kupek i nie jest głodne po mleku .... to nie trzeba mu podawać w ogóle kaszki, gdyż nie ma ona żadnych znaczących wartości odżywczych ... i dużo lepiej jest podawać np. dodatkowo jakiś owoc :confused: ....

Tika to ciekawe..ja znow czytalam gdzies,ze kaszki sa wazne bo to w koncu zboze no a dzieci oprocz kaszek nie dostaja jeszcze np chleba:confused:

reklama
Ale Tice chyba chodzi o kaszki ryżowe, a ty Skakanka mówisz o pszennych?
Mój pediatra też twierdzi, że ten ryż to tylko zapychacz i lepiej cokolwiek innego dać.
Z tym, że teraz w schemacie żywienia ogranicza się owoce do 150g/dzień, więc lepiej warzywa dać.
Bardzo fajny przepis na kisielek :tak:

Do góry