reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

reklama
Ja też słoiczków nie wykluczam. Nie uważam ich za zło. Ale od siebie też coś mogę Bąblowi dorzucić, a co! :-p Wszystkiego musi spróbować. Słoiczków też.

dynia zamrożona:)

DSC01882.jpgDSC01883.jpgDSC01884.jpg

Dziewczyny, niedawno zetknęłam się z teorią "blw", słyszałyście może o niej?

"Baby-led weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych pokarmów do diety dziecka, pozwalająca na naukę samodzielnego jedzenia od chwili startu.Omijamy etap papek i karmienia łyżeczką. Pozwalamy dziecku jeść palcami i stopniowo przyzwyczajamy do używania sztućców. “Samokarmienie” rozpoczynamy ok. 6. miesiąca życia dziecka, a ściślej - kiedy potrafi ono samodzielnie usiąść. Wtedy umie też już chwytać palcami i prowadzić rękę do buzi. To także dobry moment na rozszerzenie diety - organizm dziecka jest gotowy na przyjęcie innego pokarmu niż mleko."

http://dziecisawazne.pl/rozszerzanie-diety-dziecka-pierwsze-potrawy-blw/

Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat.

Ostatnia edycja:
malinka, z tego co się orientuję to niektóre tutejsze mamy "testowały" na swoich dzieciach BLW. Ja czytałam o tym, oglądałam programy w tv i wszystko wyglądało mi super fajnie, nie licząc wszystkiego wokół upapranego :-D. Ale jednak zacznę standardowo, z łyżeczką i papką. Nie uważam - tak jak to mówią zwolennicy BLW - że etap papek to nienaturalne i niepotrzebne. Mój Tymek karmiony jest teraz tylko mlekiem modyfikowanym, niedługo zaczniemy więc rozszerzać dietę. Na kawałki do ciamkania i gryzienia przyjdzie czas trochę później.

Ja już kiedyś pisałam, że dla mnie blw to przerost formy nad treścią. Mam zamiar rozszerzać dietę po 4 miesiącu, a 4-miesięczniak jest na to za mały. Dziecko samo przejdzie etapy karmienia łyżeczką, widelcem, jedzenia SAM SAM, jedzenia rękami i wreszcie samodzielnego jedzenia sztućcami.
Karmienie łyżeczką jest wygodne i trzeba z tej wygody korzystać póki dziecko nie zacznie się drzeć, że chce jeść samo czy rękami. Ja nie mam zamiaru utrudniać sobie życia ;) Bo nie wszystko da się zjeść rękami. W jadłospisie roczniaka est mnóstwo potraw, które wymagają sztućców. A ileż można gotować osobno dla dziecka?

reklama
Ja uważam tak jak Ewa. Bla bla bla kazda z nas będzie stosować BLW bo to po prostu zdrowy rozsądek :)) Maks jadł sam może nie od 5 miesiące ale od 7 już na pewno.
Dzag polecam rozkładać ceratę pod krzesełko. Ja gdzieś poszukam filmików jak Maks je cobyś wiedziała na co się przygotować :))

Do góry