M
milionka
Gość
Ewa Twój wpis jest boski aż rodzinie przeczytalam
http://bi.gazeta.pl/im/7/6853/m6853417.jpg
Zobacz załącznik 509771
Kiedy rozszerzać dietę?
Nie wcześniej niż w siódmym miesiącu życia (jeśli dziecko karmione jest piersią) lub piątym (jeśli jest karmione butelką).
Nowe pokarmy podawaj maluchowi w niewielkich ilościach (jedną dwie łyżeczki), stopniowo zwiększając porcje. W tym czasie utrzymuj ilość karmień piersią wg, potrzeb dziecka.
Zaleca się podawanie innych posiłków niż mleczne:
2-3 razy na dzień w wieku od 6 do 8 miesiąca życia
3-4 razy na dzień w wieku od 9 do 11 miesiąca życia
4-5 razy na dzień w wieku od 12 do 24 miesiąca życia
Sygnały, które mogą nam uświadomić, że dziecko jest gotowe do rozszerzania diety to:
• zwiększona liczba karmień niezwiązana z ząbkowaniem lub chorobą,
• zainteresowanie jedzeniem spożywanym przez innych członków rodziny,
• umiejętność siedzenia – nie wolno karmić dziecka w pozycji leżącej lub tylko lekko, odchylonej,
• zdolność do brania jedzenia w ręce i wkładania do buzi.
Rozszerzanie diety zaczynamy od zastąpienia jednego posiłku mlecznego – niemlecznym.
Należy pamiętać, że każdy nowy produkt powinien być wprowadzany pojedynczo. Nie zaczynamy od np. zupki jarzynowej nawet jeśli jest od 4 m.ż. Każdy produkt może mieć zły wpływ na pracę jelit oraz wywołać alergię, dlatego podajemy tylko jeden, w niewielkiej ilości (2-3 łyżeczki) dwa dni pod rząd i obserwujemy reakcję dziecka. Jeśli maleństwo nie chce jeść, nie zmuszamy go i odstawiamy na jakiś czas dany smak. Jeśli po podaniu danego składnika nic się nie dzieje, możemy próbować z kolejnymi produktami wg powyższej zasady.
Dietę dziecka zaczynamy rozszerzać od produktów, które są dla niego najbezpieczniejsze – lekko strawne, spoza grupy najbardziej alergizujących.
Owoce: jabłko, gruszka wiliamsa, śliwka, czarna jagoda, dzika róża, morela, banan, malina.
Warzywa: marchewka, dynia, szpinak, ziemniak, cukinia, brokuły, burak. Gotujemy najlepiej na parze, by zachować jak najwięcej wartości odżywczych i bez dodatku przypraw.
Soki: jabłko, gruszka, dzika róża, malina, śliwka, banan. Przy czym pamiętajmy o wodzie. Jeśli dziecko ma tylko zaspokoić pragnienie, woda jest najlepsza.
Kaszki: ryżowe, kukurydziane lub mleczno-ryżowe (mleczno-ryżowe najlepiej tej samej firmy, której mleko pije dziecko, przynajmniej na początku). Kaszki zawierają cukier, soki owocowe, dlatego ząbkującym dzieciom nie należy dawać ich na noc do butelki po umyciu zębów.
Inne produkty: chrupki kukurydziane bezglutenowe.
Pamiętajmy, że każdy produkt może uczulić nasze dziecko, nawet taki, który wydaje się być bezpieczny. Może się zdarzyć, że podany za wcześnie będzie źródłem wysypki, należy wtedy próbować go podać po miesiącu lub dwóch i wtedy może okazać się, że już nie uczula. Czasem zdarza się, że alergeny są słabe i dopiero po jakimś czasie nagromadzone w organizmie powodują reakcję alergiczną, dlatego należy na początku uważnie obserwować i pamiętać (notować), co dziecko jadło, aby wyeliminować niepożądane produkty.
Zbiorcze zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka, które ukończyło 5 miesiąc życia i jest karmione sztucznie.
Dynia
Jabłko
Ryż biały
Masło
Marchewka
Ryż brązowy
Oliwa z oliwek
Ziemniak
Kasza ryżowa
Mąka ryżowa
Kasza kukurydziana
Mąka kukurydziana
Zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka, które ukończyło 6 miesiąc życia.
Brokuł
Czarne jagody
Ryż biały
Bezerukowy olej rzepakowy
Brukselka
Dzika róża
Ryż brązowy
Mięsko jagnięce
Cukinia
Jabłko
Kasza ryżowa
Mięsko z indyka
Dynia
Mąka ryżowa
Mięsko z królika
Fasolka szparagowa
Kasza kukurydziana
Mięsko z kurczaka
Groszek zielony
Mąka kukurydziana
Mięso ryb
Kabaczek
Masło
Kalafior
Oliwa z oliwek
Kapusta biała
Kapusta czerwona
Kapusta włoska
Kukurydza
Marchewka
Patison
Pietruszka
Seler
Soczewica czerwona
Ziemniak
http://bi.gazeta.pl/im/7/6853/m6853417.jpg
Zobacz załącznik 509771
Kiedy rozszerzać dietę?
Nie wcześniej niż w siódmym miesiącu życia (jeśli dziecko karmione jest piersią) lub piątym (jeśli jest karmione butelką).
Nowe pokarmy podawaj maluchowi w niewielkich ilościach (jedną dwie łyżeczki), stopniowo zwiększając porcje. W tym czasie utrzymuj ilość karmień piersią wg, potrzeb dziecka.
Zaleca się podawanie innych posiłków niż mleczne:
2-3 razy na dzień w wieku od 6 do 8 miesiąca życia
3-4 razy na dzień w wieku od 9 do 11 miesiąca życia
4-5 razy na dzień w wieku od 12 do 24 miesiąca życia
Sygnały, które mogą nam uświadomić, że dziecko jest gotowe do rozszerzania diety to:
• zwiększona liczba karmień niezwiązana z ząbkowaniem lub chorobą,
• zainteresowanie jedzeniem spożywanym przez innych członków rodziny,
• umiejętność siedzenia – nie wolno karmić dziecka w pozycji leżącej lub tylko lekko, odchylonej,
• zdolność do brania jedzenia w ręce i wkładania do buzi.
Rozszerzanie diety zaczynamy od zastąpienia jednego posiłku mlecznego – niemlecznym.
Należy pamiętać, że każdy nowy produkt powinien być wprowadzany pojedynczo. Nie zaczynamy od np. zupki jarzynowej nawet jeśli jest od 4 m.ż. Każdy produkt może mieć zły wpływ na pracę jelit oraz wywołać alergię, dlatego podajemy tylko jeden, w niewielkiej ilości (2-3 łyżeczki) dwa dni pod rząd i obserwujemy reakcję dziecka. Jeśli maleństwo nie chce jeść, nie zmuszamy go i odstawiamy na jakiś czas dany smak. Jeśli po podaniu danego składnika nic się nie dzieje, możemy próbować z kolejnymi produktami wg powyższej zasady.
Dietę dziecka zaczynamy rozszerzać od produktów, które są dla niego najbezpieczniejsze – lekko strawne, spoza grupy najbardziej alergizujących.
Owoce: jabłko, gruszka wiliamsa, śliwka, czarna jagoda, dzika róża, morela, banan, malina.
Warzywa: marchewka, dynia, szpinak, ziemniak, cukinia, brokuły, burak. Gotujemy najlepiej na parze, by zachować jak najwięcej wartości odżywczych i bez dodatku przypraw.
Soki: jabłko, gruszka, dzika róża, malina, śliwka, banan. Przy czym pamiętajmy o wodzie. Jeśli dziecko ma tylko zaspokoić pragnienie, woda jest najlepsza.
Kaszki: ryżowe, kukurydziane lub mleczno-ryżowe (mleczno-ryżowe najlepiej tej samej firmy, której mleko pije dziecko, przynajmniej na początku). Kaszki zawierają cukier, soki owocowe, dlatego ząbkującym dzieciom nie należy dawać ich na noc do butelki po umyciu zębów.
Inne produkty: chrupki kukurydziane bezglutenowe.
Pamiętajmy, że każdy produkt może uczulić nasze dziecko, nawet taki, który wydaje się być bezpieczny. Może się zdarzyć, że podany za wcześnie będzie źródłem wysypki, należy wtedy próbować go podać po miesiącu lub dwóch i wtedy może okazać się, że już nie uczula. Czasem zdarza się, że alergeny są słabe i dopiero po jakimś czasie nagromadzone w organizmie powodują reakcję alergiczną, dlatego należy na początku uważnie obserwować i pamiętać (notować), co dziecko jadło, aby wyeliminować niepożądane produkty.
Zbiorcze zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka, które ukończyło 5 miesiąc życia i jest karmione sztucznie.
Dynia
Jabłko
Ryż biały
Masło
Marchewka
Ryż brązowy
Oliwa z oliwek
Ziemniak
Kasza ryżowa
Mąka ryżowa
Kasza kukurydziana
Mąka kukurydziana
Zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka, które ukończyło 6 miesiąc życia.
Brokuł
Czarne jagody
Ryż biały
Bezerukowy olej rzepakowy
Brukselka
Dzika róża
Ryż brązowy
Mięsko jagnięce
Cukinia
Jabłko
Kasza ryżowa
Mięsko z indyka
Dynia
Mąka ryżowa
Mięsko z królika
Fasolka szparagowa
Kasza kukurydziana
Mięsko z kurczaka
Groszek zielony
Mąka kukurydziana
Mięso ryb
Kabaczek
Masło
Kalafior
Oliwa z oliwek
Kapusta biała
Kapusta czerwona
Kapusta włoska
Kukurydza
Marchewka
Patison
Pietruszka
Seler
Soczewica czerwona
Ziemniak
Ostatnio edytowane przez moderatora: