reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Claudia- ja dawałam z gerberka i go rozcieńczałam pół na pół, a potem kupiłam z bobowity i nie rozcieńczam. Daje od tygodnia po kilka łyżeczek, bo wiecej nie chce

i tak się zastanawiam bo jak dawałam tylko soczek to było ok, a potem zaczęłam dawać deserek z jabłuszka i ma wysypke i nei wiem czy ta wysypka to po tym deserku, niby jabłko to jabłko...

reklama
Zabka- moja wypija w ciągu doby 6x120ml czasami muszę dorobić, tyle że ja zawsze zagęszczam jej nutritionem
a co to jest ten nutritronen????

a taka kaszkę to trzeba na mleku, prawda?
a można na mleku matki?
bo słyszałam że tak
tak mozna na mleku matki malemu napewno bedzie smakowac te ktore sa na mleko robione sa w smakach banana jablek malin i brzoskwini o ile dobrze pamietam
A mleka matki się nie gotuje, więc jak przyrządzić tą kaszkę?
kaszek sie niegotuje to jest ryzowa a nie manna wsypuje sie ja tylko do podgrzanego mleka :-)
Hejka
Zabka
Moja Zuzia na noc wypija mleka z kaszka 210 ml (przesypia cala noc), ale za to w dzien mleka samego pije po 120 czasem 150ml, ale jest zawiedziona, ze to jest samo mleko.
zazdroszcze mi wstaje okolo 1 potem okolo 3-4 i potem o 6 zaczynamy dzien

puki co malemu zostalo to ze wypija 180 ml mleka z kleikiem na tym spi tak jak predzej na samym mleku czyli do okolo1 potem cycus az do rana co 3-2-1 godziny roznie ale najczesciej co 2 godzinki do rana bo niechce mi sie w nocy schodzic do kuchni robic mleka :-)
wielkie dzieki wszystkim za odpowiedzi :-*

Nutriton to taki kleik zagęszczający specjalny dla dzieci dostępny w aptece, które mają problem ze zwieraczem żołądka i bardzo ulewają i nie przybierają na wadze z tego powodu. Mojej siostry mały chyba 9 miesięcy miał dodawany Nutriton do mleka. Bardzo im pomógł bo mały wymiotował wręcz samą mieszanką czy ze zwykłym zagęszczaczem jakimś.

Ja dzis dalam Bartusiowi pierwszy raz 3 lyzeczki kaszki morelowej z Bobovity wsuwal jak nie wiem co i wycigalam pyszczka po jeszcze:-)
Narazie do konca maja chce tylko ta kaszke mu podawac az w koncu zamaist drugiej butli z mlekeim dam mu tylko kaszke...
Nie dodaje jej do mleka tylko miedzy poisilakmi podaje bo mleko mamy AR wiec nie chce jeszcze dodatkowo go zageszczac....
Mysliscie ze dobrze robie??
A jak bedzie juz jadl np 5 lyzeczek tej kaszki i nic mu nie bedziecie to mysliscie ze mozna podac od razu 150 ml albo 180 ml kaszki?? bo tyle wynosi jego porcja mleka i zeby sie najadl kaszka to musi jej dostac tyle samo co mlekczka....

Inne jedzonko chce zaczac podawac jak Bartus skonczy 5 miesiecy...a karmiamy sie juz tylko sztucznym mlekiem...piersi niestety nie chce czasem possie ale to juz bardzo rzadko....

Dziewczyny doradzcie prosze bo ja chyba zaraz oszaleje....
Juz sama nie wiem od czego zaczac wprowadzanie nowych rzeczy...jak pisalam wyzej wczoraj podalam 3 lyzeczki kaszki mleczno-ryzowej morelowej...ale potem jeszcze popatrzylam na ten schemat zywienia i tam jest zeby w piatym miesiacu podawac warzywka noi soczek nic o kaszkach nie ma noi juz sama nie wiem...moze lepiej zaczac od marchewki,ziemniaka....ale z drugiej strony te kaszki sa od 4 miesiaca i sporo osob je podaje i ja juz nie wiem co robic....:-(

Aniwar kaszki i kleiki podaje się jak dziecko nie najada się mlekiem, słabo przybiera na wadze. Jeśli wszystko jest ok to rozszerzanie diety zaczynamy od warzyw i owoców. Kaszki mogą poczekać nawet do 6-7 miesiąca. Oczywiście możesz podawać kaszkę już teraz, ale moim zdaniem jako jeden posiłek mleczny, a nie pomiędzy nimi. Jeśli użwasz mleka ar to podawaj łyżeczką kaszkę na tym mleku. Zawsze możesz dodać mniej tej kaszki np. jedną miarkę od mleka i zobacz czy leci przez smoka.
Zabka moja je 6x150 ml (czasami nie dojada) i też zagęszczam Nutritionem (z powodu ulewania).

aniwar kaszki można dodawać do mleka już dziecią, które skończą 3 msce i wedlug nowego schematu dzieciom karmionym mieszanką jak skończą 3,5 można stopniowo wprowadzać przecier z jarzyn i skrobane jabłuszko lub sok bo jak skończą 4 to taka zupka powinna być podawana co dzień lub co dwa to samo z jabłuszkiem, a jak skończą 4,5 to się powoli dodaje do zupek mięska i/lub kleiku glutenowego by za jakiś czas był to samodzielny posiłek no i wprowadzamy inne owoce ale bananka mi pediatra pozwoliła wcześniej, kaszki glutenowe są dopiero przewidziane jak skończy 6 czyli w 7 mscu życia

Asienka ja planuję podawać słoiczki na początku, bo jednak skąd ja wezmę eko ziemniaka lub eko marchew, a Maja zje jedną łyżeczkę i reszta do kosza. Później fajnie będzie coś tam ugotować :)bo jednak te słoiczki są bezsmaku :D

reklama
Nutriton to taki kleik zagęszczający specjalny dla dzieci dostępny w aptece, które mają problem ze zwieraczem żołądka i bardzo ulewają i nie przybierają na wadze z tego powodu. Mojej siostry mały chyba 9 miesięcy miał dodawany Nutriton do mleka. Bardzo im pomógł bo mały wymiotował wręcz samą mieszanką czy ze zwykłym zagęszczaczem jakimś.
ooo widzisz niewiedzialam ze nawet takie cos jest ale jak mowia czlowiek uczy sie cale zycie ;-)
Ja dzis dalam Bartusiowi pierwszy raz 3 lyzeczki kaszki morelowej z Bobovity wsuwal jak nie wiem co i wycigalam pyszczka po jeszcze:-)
Narazie do konca maja chce tylko ta kaszke mu podawac az w koncu zamaist drugiej butli z mlekeim dam mu tylko kaszke...
Nie dodaje jej do mleka tylko miedzy poisilakmi podaje bo mleko mamy AR wiec nie chce jeszcze dodatkowo go zageszczac....
Mysliscie ze dobrze robie??
A jak bedzie juz jadl np 5 lyzeczek tej kaszki i nic mu nie bedziecie to mysliscie ze mozna podac od razu 150 ml albo 180 ml kaszki?? bo tyle wynosi jego porcja mleka i zeby sie najadl kaszka to musi jej dostac tyle samo co mlekczka....

Inne jedzonko chce zaczac podawac jak Bartus skonczy 5 miesiecy...a karmiamy sie juz tylko sztucznym mlekiem...piersi niestety nie chce czasem possie ale to juz bardzo rzadko....
ja malemu najpierw robilam 50 ml kaszki ale mu bylo malo i po 2 razach po 50 ml dalam mu juz 120 ml i wziagnal cale bo po 50-tkach plakal o wiecej tak mu smakowalo :-) wiec sproboj najpierw zrobic 50 potem 120 a jak dalej bedzie mu malo to mozesz sprobowac 150
Hej ja mam pytanko

chcialam sie zapytac czy podajecie swoim dzieciaczkom sloiczki czy same gotujecie. Chodzi mi o zupki.
ja najpierw pare kupilam zeby zobaczyc co mu smakoje i zeby miec sloiczki a wczoraj juz sama udotowalam i napakowalam do sloiczkow zagotowalam sloiczki i stoja sobie w lodowce i dalej bede sama gotowac ale czasem kupie mu sliczek :-) wiadomo gotowanie samemu wychodzi taniej ale sloiczki sa idealnym rozwiazaniem dla mam ktore nielubia gotowac badz niemaja zbyt wiele czasu bo np pracoja

Do góry