reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
Blondi no zupki ewidentnie lepiej mu smakuja jak sa takie normlane wodniste bo poje gestego i popije....i ladnie gryzie...nic mu nie miksuje tylko dziabie widelecem i juz coraz mniej wypluwa:-) i bardzo polubil brokulowa zupke:-) zreszta pomidorowa i rosolek to ladnie wcinal:-):-):-)

U nas Wojtuś lubi prawie każdą zupkę - tak jak u Ciebie Aniwar - zupka musi być lekko wodnista, bo jak próbowałam dawać mu drugie tzn ziemniaczki z sosem, to to już był za gęste i obiad zakończył się protestem. Wojtulekj najbardziej lubi zupki z czosnkiem - obojętne czy szpinakową, z soczeiwcy, pomidorówkę czy z dyni. Czosnek musi być. Mogą w niej pływać drobniutkie warzywka i taki makaron gwizdki, ale dosłownie duża łyżka sotłowa na cał a porcję zupy. Wojtek nic nie gryzie, tylko w zasadzie połyka.... Jak mu daję bułkę, to tak podoi, jak mu się oderwie kawałek, to go pożuje i wypluje.... Trochę się martwie, bo ma już w końcy 7 zębów więc najwyższy czas żeby zaczął gryżć. Jak przeczytałam na innych forach, że 11 miesięczne dzieci jedzą kanapeczki z wędlinką czy leniwe to się załamałam. Zaczełam się ostatnio zastanawiać, czy mały nie je za dużo kaszek, bo dziennie to zjada kaszki na śniadanie, II śniadanie i kolację, do tego obiad - gęsta zupka plus deser, zawsze jegurt z jakimś owocem, albo biszkoptami pokruszonymi do środka. Może powinnam mu dawac więcej warzyw? Jak myślicie?

Ulkan ja kaszke daje tylko na drugie sniadanie i to nie codziennie. Zamiennie daje jogurt naturalny z bananem a warzywa je tylko na obiad trzy inne posilki to mleko z butli.

Moja Gabisia kszkę zjada raz dziennie, wieczorem-albo na gęsto lyżeczką i potem jeszcze troche cyca przed snem, albo pije mleko z butli zagęszczone kaszką. A tak to na śniadanie zazwyczaj zjada jakąś kanapeczke z delikatną wędlinką, albo np. ostatnio zrobiłam jej po raz pierwszy jajecznice na parze i była zachwycona- zajadała aż miło :-). Poza tym w ciągu dnia oczywiscie obiadek- najlepiej ten z talerza mamusi( i tutaj w przeciwieństwie do waszych- moje dziecko uwielbia ziemniaki, a że ja zawsze robie z masełkiem, to nie są takie suche), owoce jakies jogurty i oczywiście cycuś w zależności od upodobania mojej córci bo jak ma ochotę to po prostu woła cy-cy ;-)

U nas w ciągu ostatnich kilku dni jadłospis przeszedł ()prawie) totalna rewolucję. Wojtuś nauczył się gryźć - nie wszystko, ale zawsze. I teraz rano pije mleczko, poprawia to malutką kromeczką chleba - właściwie piętką. Drugie śniadanie juz tak słabiej. \ryzu z jabłkami zje moze 3 łyżki, budyń na mm prędzej, ale od kiedy "odkrył" szynkę drobiową, to ona rządzi i od 3 dni zawsze na 2 śniadanie dostaje plasterek. Tak myślę, ze dzięki temu mogę ,u robić bardziej jarskie zupki - jutro w ruch pójdzie dość lubiana przez małego soczewica;) po południu jest jogurt i w międzyczasie pół kajzerki (zazwyczaj skubana podczas spaceru). A na kolację kaszka. Zaczał tez więcej pic - dziennie wypije ok 70 ml wody, co u Wojtka jest prawdziwym sukcesem;)

A co to soczewica?

Ulkan, to super że Wojtuś tak ładnie je. U nas jest już butla tylko 2 razy po 210ml, bo wstaje około 9 i je kromki z szynką, serem itp, dwie pokrojone w kosteczki układam mu na tacce i sam bierze i wkłada sobie do buzi, potem 12 obiad (zazwyczaj je to co my) i zjada całą miseczkę, więc dopiero o 17:00 robi się głodny i pije mleko no i potem na noc też mleko mod. W czasie dnia zjada czasem chrupki kukurydziane, owoc i pije herbatki lub wodę.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry