reklama
ja dosypuje kleiku kukurydzianego lub ryzowego czasem kaszke dla urozmaiceniaDziewczyny, czy dosypujecie do wieczornego mleka kaszkę żeby było bardziej sycące na noc? ja mała karmię jeszcze 4 razy w ciągu doby piersią, ale wieczorem dostaje butle z Sinlackiem albo wlasnie kaszkę, przez smoczek. daje smakowe kaszki. a Wy jak robicie? Mała mi po tym śpi do 6-7 rano.czasem do 5. ale zje rano cycusia i dalej śpimy :-)
ryz mozna smialo dawac , przeciez wiekszosc kaszek dla niemowlat jest ryzowa :-) ja malemu juz tez gotowalam zupki i dodawalam gotowany ryz a czasem do zupek dosypuje kleik ryzowy zeby bylo gesciejsze, a wiem ze mozna kupic platki ryzoweCzy zamiast ziemniaka w zupce mogę dać ryż dziecku? Czy ryż uczula i czy zawiera gluten?
A czy można dawać dziecku już jogurt czy nie bo są różne informacje na ten temat?
Moja Klarcia dziś pierwszy raz zjadła cały słoiczek (mały)zupki. Dostałam w paczce marchewkową z ryżem, bez mięsa, więc ugotowałam swoje i pokroiłam w kosteczkę drobną. Nie wiem czy to dzięki tym dużym kawałkom tak ładnie zjadła, czy zupka smakowała (jest dosyć słodka). Jutro spróbuję inną z dużymi dodatkami i będę wiedziała
ariska
Fanka BB :)
mi.nu - ja mam jaglaną kupioną w delikatesach. Firma Kupiec 400g, ale myśle że w każdym markecie będzie. Ja jaglanej dodaje własnie do zupy ona jest malutka a po ugotowaniu trochę się otwiera ale miksuje małej dalej. Bo niby gryzie sobie owoce i wogóle ale jak w zupie kawałki to wypluwa.
Patrycja - gryczana jest bezglutenowa ale myślę że lepsza będzie niepalona. Bo palona ma taki gorzkawy smak. Bezglutenowa jest jeszcze kaszka kukurydziana
Dobra jest też kasza krakowska też z gryki ale drobniejsza
Patrycja - gryczana jest bezglutenowa ale myślę że lepsza będzie niepalona. Bo palona ma taki gorzkawy smak. Bezglutenowa jest jeszcze kaszka kukurydziana
Dobra jest też kasza krakowska też z gryki ale drobniejsza
Ostatnia edycja:
Wiedziałam, że gdzieś czytałam o kaszach, kiedy i jaka dla dzieci.
W pierwszym roku życia dziecka:
- manna - dla dzieci karmionych piersią - od 5. miesiąca, dla karmionych butelką - od 6. miesiąca - ale tylko pół łyczeczki dziennie; na większą ilość przyjdzie czas w 10. miesiącu życia
- pszenna - dla dzieci karmionych piersią - od 5. miesiąca, dla karmionych butelką - od 6. miesiąca - zamiast kaszy manny
- kuskus - od 10. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką
- ryżowa - dla dzieci karmionych piersią- od 7. miesiąca, dla karmionych butelką - od 5. miesiąca
- kukurydziana - dla dzieci karmionych piersią- od 7. miesiąca, dla karmionych butelką - od 5. miesiąca
- krakowska - od 8. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką
Po pierwszych urodzinach:
- jęczmienna
- gryczana
- jaglana
W pierwszym roku życia dziecka:
- manna - dla dzieci karmionych piersią - od 5. miesiąca, dla karmionych butelką - od 6. miesiąca - ale tylko pół łyczeczki dziennie; na większą ilość przyjdzie czas w 10. miesiącu życia
- pszenna - dla dzieci karmionych piersią - od 5. miesiąca, dla karmionych butelką - od 6. miesiąca - zamiast kaszy manny
- kuskus - od 10. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką
- ryżowa - dla dzieci karmionych piersią- od 7. miesiąca, dla karmionych butelką - od 5. miesiąca
- kukurydziana - dla dzieci karmionych piersią- od 7. miesiąca, dla karmionych butelką - od 5. miesiąca
- krakowska - od 8. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką
Po pierwszych urodzinach:
- jęczmienna
- gryczana
- jaglana
Ariska z tego co napisałam, wychodzi że jaglaną można dawać po ukończeniu przez dziecko roczku. Przepisałam te informacje z Twojego Dziecka.
Ale jak Twoja Mała dobrze toleruje to nie ma co się trzymać schematów. Ja też spróbuję. A tą krakowską próbowałaś? ciekawe czy też można ją dostać w supermarkecie
Ale jak Twoja Mała dobrze toleruje to nie ma co się trzymać schematów. Ja też spróbuję. A tą krakowską próbowałaś? ciekawe czy też można ją dostać w supermarkecie
szarcia
06.2009/01.2011
A czy te ziarenka kaszy jaglanej są małe czy duże. Chodzi mi o to czy można jej nie blenderować i dać Małej. Szczerze mówiac nigdy kaszy jaglanej nie uzywałam. Krupnik gotuję z gryczanej niepalonej.
Z takiej jaglanej możnaby wlasnie krupniczek dla Małej ugotować.
Ta kasza jest bardzo drobniutka i zółciutka, takie głowki od szpilek. Ciekawe dlaczego dopiero po roku mozna ja podawać. ja dawałam Piotrusiowi wczesniej i nic mu nie było.
ariska
Fanka BB :)
dla mnie to dziwne że kasze bezglutenowe są później niż kasze z glutenem
Te informacje są jakieś przestarzałe. Mam najnowszy poradnik żywieniowy Nutricia. Część z was też dostała był w paczce z bobovita.
jest tak :
po 4 miesiącu
ryż, kaszki i kleiki ryżowe i kukurydziane
po 5 miesiącu
kasza jaglana
kaszka pszenna
po 9 miesiącu
kaszki pszenne
kasze (np. jęczmienna)
płatki owsiane
Te informacje są jakieś przestarzałe. Mam najnowszy poradnik żywieniowy Nutricia. Część z was też dostała był w paczce z bobovita.
jest tak :
po 4 miesiącu
ryż, kaszki i kleiki ryżowe i kukurydziane
po 5 miesiącu
kasza jaglana
kaszka pszenna
po 9 miesiącu
kaszki pszenne
kasze (np. jęczmienna)
płatki owsiane
Ostatnia edycja:
reklama