reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Nie wiem czy można gryczaną. Ja dla nas (dorosłych) gotuję krupnik z gryczaną. gdzieś miałam artykuł od kiedy jaka kasza. muszę poszukac i napisze

reklama
Dziewczyny, czy dosypujecie do wieczornego mleka kaszkę żeby było bardziej sycące na noc? ja mała karmię jeszcze 4 razy w ciągu doby piersią, ale wieczorem dostaje butle z Sinlackiem albo wlasnie kaszkę, przez smoczek. daje smakowe kaszki. a Wy jak robicie? Mała mi po tym śpi do 6-7 rano.czasem do 5. ale zje rano cycusia i dalej śpimy :-)
ja dosypuje kleiku kukurydzianego lub ryzowego czasem kaszke dla urozmaicenia
Czy zamiast ziemniaka w zupce mogę dać ryż dziecku? Czy ryż uczula i czy zawiera gluten?
A czy można dawać dziecku już jogurt czy nie bo są różne informacje na ten temat?
ryz mozna smialo dawac , przeciez wiekszosc kaszek dla niemowlat jest ryzowa :-) ja malemu juz tez gotowalam zupki i dodawalam gotowany ryz a czasem do zupek dosypuje kleik ryzowy zeby bylo gesciejsze, a wiem ze mozna kupic platki ryzowe

Moja Klarcia dziś pierwszy raz zjadła cały słoiczek (mały)zupki. Dostałam w paczce marchewkową z ryżem, bez mięsa, więc ugotowałam swoje i pokroiłam w kosteczkę drobną. Nie wiem czy to dzięki tym dużym kawałkom tak ładnie zjadła, czy zupka smakowała (jest dosyć słodka). Jutro spróbuję inną z dużymi dodatkami i będę wiedziała :)

mi.nu - ja mam jaglaną kupioną w delikatesach. Firma Kupiec 400g, ale myśle że w każdym markecie będzie. Ja jaglanej dodaje własnie do zupy ona jest malutka a po ugotowaniu trochę się otwiera ale miksuje małej dalej. Bo niby gryzie sobie owoce i wogóle ale jak w zupie kawałki to wypluwa.

Patrycja - gryczana jest bezglutenowa ale myślę że lepsza będzie niepalona. Bo palona ma taki gorzkawy smak. Bezglutenowa jest jeszcze kaszka kukurydziana

Dobra jest też kasza krakowska też z gryki ale drobniejsza

Ostatnia edycja:
Wiedziałam, że gdzieś czytałam o kaszach, kiedy i jaka dla dzieci.

W pierwszym roku życia dziecka:
- manna - dla dzieci karmionych piersią - od 5. miesiąca, dla karmionych butelką - od 6. miesiąca - ale tylko pół łyczeczki dziennie; na większą ilość przyjdzie czas w 10. miesiącu życia
- pszenna - dla dzieci karmionych piersią - od 5. miesiąca, dla karmionych butelką - od 6. miesiąca - zamiast kaszy manny
- kuskus - od 10. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką
- ryżowa - dla dzieci karmionych piersią- od 7. miesiąca, dla karmionych butelką - od 5. miesiąca
- kukurydziana - dla dzieci karmionych piersią- od 7. miesiąca, dla karmionych butelką - od 5. miesiąca
- krakowska - od 8. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką

Po pierwszych urodzinach:
- jęczmienna
- gryczana
- jaglana

Ariska z tego co napisałam, wychodzi że jaglaną można dawać po ukończeniu przez dziecko roczku. Przepisałam te informacje z Twojego Dziecka.
Ale jak Twoja Mała dobrze toleruje to nie ma co się trzymać schematów. Ja też spróbuję. A tą krakowską próbowałaś? ciekawe czy też można ją dostać w supermarkecie

Ariska gratulacje pierwszego ząbka Michasi. My czekamy. Ale u nas prawdopodobnie najpierw wyjdą nietypowo górne jedynki. Tak mówi pediatra, bo Mała ma górne dziąsełka bardzo rozpulchnione. I przez to często ma katar.

A czy te ziarenka kaszy jaglanej są małe czy duże. Chodzi mi o to czy można jej nie blenderować i dać Małej. Szczerze mówiac nigdy kaszy jaglanej nie uzywałam. Krupnik gotuję z gryczanej niepalonej.

Z takiej jaglanej możnaby wlasnie krupniczek dla Małej ugotować.

Ta kasza jest bardzo drobniutka i zółciutka, takie głowki od szpilek. Ciekawe dlaczego dopiero po roku mozna ja podawać. ja dawałam Piotrusiowi wczesniej i nic mu nie było.

dla mnie to dziwne że kasze bezglutenowe są później niż kasze z glutenem

Te informacje są jakieś przestarzałe. Mam najnowszy poradnik żywieniowy Nutricia. Część z was też dostała był w paczce z bobovita.

jest tak :

po 4 miesiącu
ryż, kaszki i kleiki ryżowe i kukurydziane

po 5 miesiącu
kasza jaglana
kaszka pszenna

po 9 miesiącu
kaszki pszenne
kasze (np. jęczmienna)
płatki owsiane

Ostatnia edycja:
reklama
O tych kaszach było napisane w Twoim Dziecku w numerze kwiecień 2011. Co wydawca to inaczej piszą. I bądź tu mądry...

Do góry