reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

przecież jak ryba jest 2 razy w tygodniu to drób jest 5 razy więc nie codziennie a można dawać indyka, gołąbka czy królika.

Cielęcina jest od 6mca ale od kiedy stara krowa nie wiem ale raczej jeszcze nie teraz. I jeszcze zależy jaka część mięsa.
ojej a wy sie tak kurczowo trzymacie schematow tyle razy w tygodniu to a tyle to? ja tam daje roznie raz obiadek, raz zupka,raz kaszka,na zmiane codziennie co innego
Mi.nu ja tez gotuję wszystko razem i nic małej nie jest.
ja od jakiegos czasu tez juz gotuje razem :-)

reklama
to że ryba 1-2 razy w tygodniu to nie schemat bo w żywieniu dorosłego człowieka też tak powinno być...

U nas kaszka jest na deser bo to słodkie więc raczej na obiad zostawiam pełnowartościowy posiłek w postaci zupy z mięsem i masłem. Małej zupka starcza na posiłek, potem mamy jeszcze kaszke albo owoce na deser. Jak będzie starsza to i dostanie 2 dania i deser teraz nie ma takiej potrzeby bo my nadal oprócz tych 2 posiłków na piersi. A gotując kasze na obiad musiałabym ugotować warzywa i mięso. Bo samej kaszy to i nawet ja bym nie chciała na obiad. Więc wolę zrobić zupke warzywną z mięsem i kaszą jaglaną czy ryżem.

A zupki i owoce ma codziennie inne. A niektóre np. groszkowa to wychodzi gęściuch jak danie i daniem jest bo groszek na gęsto i mięso to danie. A ja na takie gęściuchy to zupki mówie bo to i tak przetarte jest

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy dosypujecie do wieczornego mleka kaszkę żeby było bardziej sycące na noc? ja mała karmię jeszcze 4 razy w ciągu doby piersią, ale wieczorem dostaje butle z Sinlackiem albo wlasnie kaszkę, przez smoczek. daje smakowe kaszki. a Wy jak robicie? Mała mi po tym śpi do 6-7 rano.czasem do 5. ale zje rano cycusia i dalej śpimy :-)

Ja ustaliłam małej tak, że o koło 10 jest owoc lub słoiczek z owocami lub sama robie miks,a ok. 15 obiadek czyli słoiczek, albo zupka. Reszta posiłków to cycol. Przynajmniej sie przyzwyczai że owoc jest na drugie sniadanie a obiadek o takiej porze jak my jemy obiad.

a to u mnie obiadek ma o 12, a jak wprowadzimy 2 danie to tez zupka o 12 a tak kolo 14 akurat jak mężuch wróci to zjemy razem ;-) a deserek tak o 17 jej daje na podwieczorek jakby. U nas narazie nie wypaliłoby z drugim śniadaniem bo mała wstaje koło 9/10 i nie ma czasu szykować tylko szybko cyca he he bo ja śpie z nią dodam:p bo my obie śpiochy

Dziewczyny pomóżcie bo wydaje mi sie że mój mały pije za mało mleka jak na swój wiek.
Oto nasz jadłospis:
8.00 - kasza na mleku 150ml
11:30 - mleko 100ml-max 150ml ale to rzadkość
14:30 - obiad 190g
15.30 - przecier owocowy niecały mały słoiczek
18.00 - jogurt naturalny 90g z owocami
20.00 - mleko 100ml

On chyba nie jest smakoszem mleka, wczesniej pił bebilon pepti, teraz dostalismy zezwolenie i jestesmy na niemieckiej humanie (czyt. babydream z rossmanna)
Pomóżcie.

Wyobraźcie sobie że mój Maciej po dzisiejszym obiadku który zjadł o 12:30 wytrzymał 5h i dałam mu jeść dopiero o 17:30 chociaż wcale jeszcze nie marudził z głodu, sycąca musiała być ta zupka, bo zawsze w ciągu dnia co 3h - 3,5h się upomina o jedzonko.

mi.nu
- mój synuś od 5 tygodnia przesypia całe noce, od 22-6 rano, teraz już od 21-7, a wieczorem był na piersi do końca 6 miesiąca, tylko bardzo długo jadł przed snem (1,5h) i gryzł mnie bo sie bawił sutkami już odkąd ma ząbki to z tego długiego karmienia wieczornego zrezygnowałam na rzecz butli mm, a od początku 7 miesiąca starcza mu butla 150 ml mm na całą noc i niczym nie zagęszczam, rano budzi się i dostaje pierś. Wydaje mi się że jak ma spać to będzie spał a nie ważne ile zje. Przedwczoraj dałam mu 180ml i wstał tak jak zawsze.

Patrycja - wyeliminowałabym ten jogurt naturalny z owocami na rzecz mleka ( po co dwa deserki i jogurtu chyba dzieci nasze jeszcze nie mogą) i rano zamiast kaszki może też mleko samo. Dziecko w 7 m ż powinno zjadać 3x po 210ml tabelkowo plus inne posiłki, oczywiście mój zjada 150ml, ale tylko pisze o zaleceniach.
mój ma tak: rano pierś, potem deser, potem obiad, potem pierś albo butla zalezy czy jesteśmy w domu czy na spacerze ( w miejscach publ nie karmię piersią) potem butla, kąpiel i butla i spać

Ostatnia edycja:
Patrycja ja myslę, że Kubus zjadłby Ci więcej owocków, ale nie zaraz godzinę po obiedzie. Wyeliminuj to tym bardziej, że o 18 dajesz mu jogurcik z owockiem.

Najbardziej chodzi mi o to mleko, czy to nie za mało dla 6,5 miesięczniaka, bo wychodzi tylko ok. 350ml na dzien. ten deserek po obiedzie to czasem je a czasem nie, to zalezy czy sie naje obiadem.

Blondi, ale mi pani alergolog kazała mu dawać jogurt, bo wychodzimy z diety bezmlecznej.

A wogole to po nim widać ze on woli jeść łyżeczką, do butli to moge mu soku wlac a nie mleko :)
A z kubka niekapka pić nie chce :(

Ostatnia edycja:
reklama
ja też bym zrobiła jak dziewczyny te dwa deserki połącz w jedno i daj trochę później. No on nie ma jak być smakoszem mleka skoro proponujesz mu mleko po sycącej kaszce. Daj rano mleko i dopiero kasze jeśli chcesz później i napewno rano tego mleka zje więcej. To samo wieczorem nie dopychaj go dwoma deserami to pewnie zje więcej mleczka

Do góry