ariska
Fanka BB :)
ja tam osobiście łososia nie lubię bo za bardzo mi "jedzie" dlatego dam małej inną rybkę i zobaczymy może zapach jej też nie podszedł
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
hejka a czy wam tez lekarz mowil zeby dziecko niejadlo za duzo drobiu???znaczy sie zeby codzinnie niejadlo kurczaka tylko roznie bo ponoc kurczak ma w sobie duzo hormonow czy jakos tak mi tak lekarz mowil zeby niecodziennie dawac....łosoś surowy ale mrożony bo świeżego nie było. Wędzonego nasze dzieci chyba do 2 lat nie powinny jeść bo za ciężkie. Ja mięsko dodaję codziennie. Najpierw pierś z indyka, teraz z kurczaka. Jeśli dziecko toleruje to powinno jeść codziennie by mieć pełnowartościowy posiłek tym bardziej że 2 dania mięsnego jeszcze nie je. A zamiast mięska można dać rybę właśnie 1-2 razy w tygodniu.
z osesek.pl
"
Jakie ryby dla malucha?
W diecie dziecka mogą pojawić się ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie. Ideałem jest łosoś, który żyje w wodzie i słonej, i słodkiej. Dobrze, by dziecko jadło zarówno ryby chude tj.: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łososia, halibuta, makrelę. Możesz też podawać dziecku na zmianę z rybami owoce morza. Najlepiej by owoce morza i ryby były świeże lub mrożone. Najbezpieczniejsze w przygotowaniu są filety oczyszczone z ości.
Ryby w zalewie solonej, marynowane, konserwowe, wędzone i panierowane kostki z ryb nie są odpowiednie dla dzieci.
Ryby mogą stanowić dodatek do papek, zupek. Rybę możesz ugotowane na parze ( taka jest najzdrowsza), udusić, upiec w folii lub na elektrycznym grillu ewentualnie usmażyć."
a robilyscie moze z wolowinka obiadki???ja zrobilam raz zupke na wolowine i sosik z wolowinki z marchewka bez soli i bez zaklepywania i dotego ziemniaczki ugotowalam i razem zmiksowalam ziemniaczki z mieskiem i sosikiem a malemu az sie uszy trzesly tak mu smakowaloariska - dzieki za odpowiedz a powiedz czy miesko to nalezy gotować razem z zupką czy może osobno? Bo ja gotuję ziemniaki też osobno dlatego pytam.
A dużo tego mięska czy ryby dajecie? wiem że ryby i mięsa nie uczulają ale nie chciałabym przesadzić, i czy tylko pierś z kurczaka czy indyka, a może można oberwać mięsko z nogi czy skrzydełka?