reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
Weronika87 nie przejmuj się. Moja mała na początku jadła zupki warzywne, bo od tego zaczęłam rozszerzać jej dietę. Ale jak dostała deserek to potem tez tylko owocki chciała jeść, bo słodkie. Z zupkami był problem. Odkąd robię zupy z mięsem, Maryśka uwielbia zupy. Wczoraj zjadła tyle szpinakowej że byłam w szoku :szok:

Maciej uwielbia moje zupki, potrafi zjeść całą miseczkę:) zaczelismy od kupnych i też je lubił, mam nadzieje, ze jak wyjedziemy na wakacje to będzie chciał ze słoiczka bo gotować na wakacjach mi się nie chce:p

A dajecie dzieciom do zupek mięsko co dzień? czy może 2 x w tygodniu, jak żółtko?
A jak często podajecie ryby? i jakie rodzaje tych ryb?
Czytałam gdzieś ariska, że łososiową zupkę Michasia jadła? jakiego łososia kupiłaś? Wędzonego?

łosoś surowy ale mrożony bo świeżego nie było. Wędzonego nasze dzieci chyba do 2 lat nie powinny jeść bo za ciężkie. Ja mięsko dodaję codziennie. Najpierw pierś z indyka, teraz z kurczaka. Jeśli dziecko toleruje to powinno jeść codziennie by mieć pełnowartościowy posiłek tym bardziej że 2 dania mięsnego jeszcze nie je. A zamiast mięska można dać rybę właśnie 1-2 razy w tygodniu.

z osesek.pl

"
Jakie ryby dla malucha?

W diecie dziecka mogą pojawić się ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie. Ideałem jest łosoś, który żyje w wodzie i słonej, i słodkiej. Dobrze, by dziecko jadło zarówno ryby chude tj.: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łososia, halibuta, makrelę. Możesz też podawać dziecku na zmianę z rybami owoce morza. Najlepiej by owoce morza i ryby były świeże lub mrożone. Najbezpieczniejsze w przygotowaniu są filety oczyszczone z ości.

Ryby w zalewie solonej, marynowane, konserwowe, wędzone i panierowane kostki z ryb nie są odpowiednie dla dzieci.

Ryby mogą stanowić dodatek do papek, zupek. Rybę możesz ugotowane na parze ( taka jest najzdrowsza), udusić, upiec w folii lub na elektrycznym grillu ewentualnie usmażyć."​

reklama
Ja upieklam go w rękawie w piekarniku i rozplywał sie ten łosoś w ustach piekłam 30 min w 180stopniach, bez rozgrzania

Do góry