reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

marisax to faktycznie fatalnie z tą wysypką :( Faktycznie lekarz ma rację zacznij od nowa i rób sama i może pojedyncze owoce lub warzywa przez 5 dni każde, żebyś wiedziała od czego, bo po mixie to trudno znaleźć winnego.
Malutka skaza objawia się suchymi plamami tak jak pisała ariska. A żadnych innych objawów nie ma?
martuś w sumie nie do mnie pytanie, ale moim zdaniem broń Bóg młode ziemniaki, żadnych nowalijek

Nowalijki nie dla malucha - Warzywa z gruntu są dobre / Kuchnia / Piaskownica (dziecko 1-2 lat) / dzieci, ciąża, poród, pielęgnacja i wychowanie - portal dla rodziców

Ostatnia edycja:
reklama
Claudia - pietruszke daj i dawaj tą zupke ze 3 dni i jak nic nie bedzie to pietruszka nie uczuli skoro marchewke i ziemniaka toleruje. A zamiast kleiku dodaj łyżeczkę kaszy manny bo powinniśmy już wprowadzać gluten jak dziecko na piersi jest.

Chcesz to wyślę ci na meila schemat żywienia

no no kochana dodaję właśnie kaszę manną do obiadków
kleik kukurydziany to ma na noc do mojego mleka

dzisiaj Misio jadł słoiczek bo kurka blada mój blender nie miksował pietruszki
w ogóle za małą ilość dałam tam warzyw i nie chciał papki zrobić....
to na szybko słoiczek

na szczęście zjadł tylko połowę
wystarczy mu to?
potem i tak dojada cycem

jak ma być słoiczek na dwa razy
to raz w tygodniu mogę mu dać jedzonko ze słoiczka
a tak to gotuję mu
i marchewka ostatnio mi wyszła idealna :-)

tylko nie wiem czy dawać ryż
w obiadkach już jest
od 4 miesiąca

ariska jakie podajesz Miśce ziemniaczki młode czy jeszcze stare??

tak jak eti pisała nowalijki nie są wskazane

Malutka skaza objawia się suchymi plamami tak jak pisała ariska. A żadnych innych objawów nie ma?

[/url]
mogą to być suche plamy ale też swędzące i czerwone krostki. Dzieci ze skazo mają często nienaturalnie rumiane błyszczące policzki
na szczęście zjadł tylko połowę
wystarczy mu to?
potem i tak dojada cycem

jak ma być słoiczek na dwa razy
to raz w tygodniu mogę mu dać jedzonko ze słoiczka
a tak to gotuję mu
i marchewka ostatnio mi wyszła idealna :-)

tylko nie wiem czy dawać ryż
w obiadkach już jest
od 4 miesiąca
moja już zjada cały słoik zupki ale mojej robionej :) owocki to je po połowie i albo sam owoc albo z kleikiem. Na początek mu wystarczy a cyc dalej podstawa. Ja się sugeruję słoiczkami jak coś jest w słoiczku to robię to:) a mam słoik marchewka z ryżem więc myśle że mozesz dać

Ewcia z tego co pisałaś dawałaś kaszkę mleczną, a one są robione na mleku następnym, więc trudniejsze do strawienia. Może następnym razem jak będziesz coś dodawać to spróbuj kaszki bez mleka, wtedy dodasz to, które Tycjanek pije. No i sławny bananek :) ja to chyba go zostawię na sam koniec, tak samo jak brokuły :)
Dawałam mu kaszkę mleczno - ryżową zalecaną od 4 miesiąca i właśnie ona sprawiała zatwardzenie u małego. Ograniczyłam w tej chwili do minimum, czyli na 150 wody 1 miarka kaszki + 4 miarki mieszanki i było ok.
A swoją drogą to dlaczego dają mleko następne do tej kaszki skoro to jest kaszka od 4 miesiąca a mleko następne dopiero od 6 miesiąca powinno się dawać...
W każdym razie dzisiaj ją skończył i teraz kupiłam ryżową jabłko-gruszka od 4 miesiąca :)
Myślę o powrocie do podawania nowości, jutro ruszymy z jabłuszkiem.

modlicha to jest odwieczny problem wszystkich mam :p ale tak jabłko smaczniejsze, choć mój Szkrab się krzywi :( marchewka polecana dla alergików, bo podbno mniej uczula no i podobno powinno się zaczynać od obiadków, a nie deserków, żeby dziecko nauczyło się, że najpierw obiad potem deser, ale tak mi się wydaje, że obojętnie od czego zaczniesz.
A i jak ma skłonność do zaparć to lepiej zacząć od jabłka :)

reklama
dziewczyny jestem tu nowa ale tez mam malenstwo ze stycznia? czy ja dobrze zauwazylam ze rozszerzacie diete swoich dzieci przed ukonczeniem 4 miesiaca???

Do góry