reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

dziewczyny jestem tu nowa ale tez mam malenstwo ze stycznia? czy ja dobrze zauwazylam ze rozszerzacie diete swoich dzieci przed ukonczeniem 4 miesiaca???
ja zaczelam malemu dawac kleik i kaszki jak mial 3 miesiace i 2 tygodnie bo zaczelo mi brakowac mleka wiec zaczelam mu niektore cycowe posilki xzastepowac i dzieki temu dalej karmie piersia i maly je obiadki kaszki owocki tez

a moj maluszek dzis zjadl bananek z jabuszkiem ktory wczoraj mu przygotowalam i bardzo mu smakowalo zawsze to cos innego zebu mu jabko z marchewka sie nieznudzilo ;-)

reklama
Jagoda ciężko mówić o rozszerzaniu diety to raczej pokazanie nowych smaków :) w każdym razie u mnie. Maja liże łyżeczkę upaćkaną w jabłku. Nie jest w stanie zjeść nawet łyżeczki :) Zobaczę jak dziś będzie konsumować. A to, że nie czekamy do skończonego 4 to Maruś tu chyba pisała, że zaczyna się od 3,5 z warzywkami. Kaszek ja nie daję, bo nie ma potrzeby Maja najada się mleczkiem :)

ja zaczynałąm od jabłuszka

no właśnie ona ma takie suche plamy a jak jest w krótkim rękawku to się robią czerwone, no ale na co to może być??

Ja zaczęłam od jabłuszka. I na razie tylko jabłuszko dostaje. Pół jabłka ścieram na tarce do owoców. Pomaga mu na kupkę, bo na samej piersi raz w tygodniu mi robił. Na razie nie planuje nic więcej wprowadzać, bo do pół roku dziecko może być tylko na piersi, a przybiera mi prawidłowo.

ewcia dziecko od początku karmione mm już jak skończy 4 msce może przejść na mleko następne, tak mi mówiła położna

no właśnie widzę, lepiej się nie da;/
to napiszę coś co tam jest:
DLA DZIECKA KARMIONEGO MLEKIEM MODYFIKOWANYM
mleka, mieszanki mleczne, kaszki- 4 msc: 6x150 ml; 5msc: 5x180 ml, 6msc: 5x180 ml.
obiadki- od połowy 4 do połowy 5 msca: 1x dzień zupa-przecier jarzynowy (może być z dodatkiem wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego); od połowy 5msca do połowy 6msca: 1x zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g klieku na 100ml) + 10g gotowanego mięsa bez wywaru lub ryby 1-2 x w tygodniu;
deserki i soczki- od połowy 4 do połowy 5 msca: sok (najlepiej przecierowy) lub skrobane jabłko (50-100g); od połowy 5 do połowy 6msca: przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy)-nie więcej niż 150 g;
podane wartości dotyczą dobowego żywienia.
KARMIENIE MLEKIEM MATKI
1-4 msc: karmienie piersią na żądanie
5-6 msc: karmienie piersią na żądanie; zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (2-3 g na 100ml)- 1 x dziennie

jakby coś interesowało to pytajcie

o tu właśnie

eti to pierwsze czyli 3 msce i 2 tyg,
nulini u nas też raczej mało możliwe, dlatego ja się zasugeruje jednak opakowaniem mleka
claudia z tego co czytałam na innych wątkach to Michałek ma problemy z kolkami i brzuszkiem to lepiej się poradź pediatry najpierw

o i tu, więc skoro lekarz tak twierdzi to chyba nie wprowadza nikogo w błąd

reklama
ja zaczynałąm od jabłuszka

no właśnie ona ma takie suche plamy a jak jest w krótkim rękawku to się robią czerwone, no ale na co to może być??

a może od słońca. A pije mm, czy karmisz piersią, bo może niekoniecznie skaza tylko na jakiś inny produkt uczulenie?

Do góry