reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

dziewczyny jestem tu nowa ale tez mam malenstwo ze stycznia? czy ja dobrze zauwazylam ze rozszerzacie diete swoich dzieci przed ukonczeniem 4 miesiaca???
ja zaczelam malemu dawac kleik i kaszki jak mial 3 miesiace i 2 tygodnie bo zaczelo mi brakowac mleka wiec zaczelam mu niektore cycowe posilki xzastepowac i dzieki temu dalej karmie piersia i maly je obiadki kaszki owocki tez

a moj maluszek dzis zjadl bananek z jabuszkiem ktory wczoraj mu przygotowalam i bardzo mu smakowalo zawsze to cos innego zebu mu jabko z marchewka sie nieznudzilo ;-)

reklama
Jagoda ciężko mówić o rozszerzaniu diety to raczej pokazanie nowych smaków :) w każdym razie u mnie. Maja liże łyżeczkę upaćkaną w jabłku. Nie jest w stanie zjeść nawet łyżeczki :) Zobaczę jak dziś będzie konsumować. A to, że nie czekamy do skończonego 4 to Maruś tu chyba pisała, że zaczyna się od 3,5 z warzywkami. Kaszek ja nie daję, bo nie ma potrzeby Maja najada się mleczkiem :)

ja zaczynałąm od jabłuszka

no właśnie ona ma takie suche plamy a jak jest w krótkim rękawku to się robią czerwone, no ale na co to może być??

Ja zaczęłam od jabłuszka. I na razie tylko jabłuszko dostaje. Pół jabłka ścieram na tarce do owoców. Pomaga mu na kupkę, bo na samej piersi raz w tygodniu mi robił. Na razie nie planuje nic więcej wprowadzać, bo do pół roku dziecko może być tylko na piersi, a przybiera mi prawidłowo.

ewcia dziecko od początku karmione mm już jak skończy 4 msce może przejść na mleko następne, tak mi mówiła położna

no właśnie widzę, lepiej się nie da;/
to napiszę coś co tam jest:
DLA DZIECKA KARMIONEGO MLEKIEM MODYFIKOWANYM
mleka, mieszanki mleczne, kaszki- 4 msc: 6x150 ml; 5msc: 5x180 ml, 6msc: 5x180 ml.
obiadki- od połowy 4 do połowy 5 msca: 1x dzień zupa-przecier jarzynowy (może być z dodatkiem wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego); od połowy 5msca do połowy 6msca: 1x zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g klieku na 100ml) + 10g gotowanego mięsa bez wywaru lub ryby 1-2 x w tygodniu;
deserki i soczki- od połowy 4 do połowy 5 msca: sok (najlepiej przecierowy) lub skrobane jabłko (50-100g); od połowy 5 do połowy 6msca: przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy)-nie więcej niż 150 g;
podane wartości dotyczą dobowego żywienia.
KARMIENIE MLEKIEM MATKI
1-4 msc: karmienie piersią na żądanie
5-6 msc: karmienie piersią na żądanie; zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (2-3 g na 100ml)- 1 x dziennie

jakby coś interesowało to pytajcie

o tu właśnie

eti to pierwsze czyli 3 msce i 2 tyg,
nulini u nas też raczej mało możliwe, dlatego ja się zasugeruje jednak opakowaniem mleka
claudia z tego co czytałam na innych wątkach to Michałek ma problemy z kolkami i brzuszkiem to lepiej się poradź pediatry najpierw

o i tu, więc skoro lekarz tak twierdzi to chyba nie wprowadza nikogo w błąd

reklama
ja zaczynałąm od jabłuszka

no właśnie ona ma takie suche plamy a jak jest w krótkim rękawku to się robią czerwone, no ale na co to może być??

a może od słońca. A pije mm, czy karmisz piersią, bo może niekoniecznie skaza tylko na jakiś inny produkt uczulenie?

Do góry