reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

Nefi Ivi dobrze radzi - ale najważniejsze, że mala lubi cycusia, a jak po cycaniu dopije modyfikowanym, to też katastrofy nie będzie - najważniejsze, żeby głodna nie była :tak:

Mnie "pocieszały" połozne na ginekologii jak wylądowałam z rozbabrana rana po cesarce, że jak mały pije z butli to jak wrócę, to piersi juz nie będzie chciał :crazy: nie ma jak dobra motywacja do ściagania laktatorem... ale zacisnęłam zęby, najpierw w bólach po 6 h od karmienia ściągnełam całe 40 ml z dwóch piersi... potem wrzuciłam na luz i po 2 h wyciągnęłam 200ml. No i dziennie odciagalam ok. 800-1000 ml. Na szczęście po powrocie do domu i zgodzie na karmienie maluch cyca załapał i nie było potrzeby dawania modyfikowanego już :tak: najważniejsze, to się nie stresować i nie nakręcać, bo nerwy skutecznie przeszkadzają w laktacji :tak:

reklama
nefi, może już próbowałaś...., ale na początku ciepłe okłady/prysznic i delikatny masaż, takie przesuwanie dłonią w kierunku brodawki, jakbyś chciała przesunąć to mleczko. Trzymam kciuki i polecam metodę ściągania laktatorem, która mi rozhulała laktację 7 min jedna pierś 7 min druga, później po 5 min, a później 3 min. Na początku ściągałam parę kropelek, ale później coraz więcej i więcej. I nefi nie stresuj się, że modyfikowane podajesz, też miałam z tego powodu doła, ale najważniejsze żeby dzieciątko nie było głodne, a Ty będziesz spokojniesza.

matitka pogadam w piatek z pediatra o tym. dzieki. jednak jak dla mnie to jednak jest kwestia jedzenia. ona szybko usypia przy jedzeniu. butli tez. karmie ja normanie teraz to juz godzinami. :-(
co gorsza cyc schodzi chwilowo na dalszy plan bo juz w ogole bym ja karmila w nieskonczonosc. jak dobrze, ze chociaz calme ciagnie. powoli tez zaczyna sie ruszac odciaganie to najpirw daje jej cycowe, a potem mm.

Ostatnia edycja:
Cześć Mamuśki.
Tez jestem marcowa mama :) Miałam być lutowa ale moja córcia chciała inaczej i urodziłam w 42tc. Obecnie moja kruszynka ma 3tygodnie i mam prośbę o poradę. Nie wiem co mam robic...Karmie piersia ale nagle wczoraj moja mała zaczęła chwytać chwile popiła i główka do tyłu ale piąstki do buzi dalej pchała i odruch ssania ma. I tak przez cały dzien:/ do tego nie mogła zasnąć,jedynie drzemała i to na moich rekach. Wieczorem daliśmy jej butle bo juz nie mogłam patrzeć na głodne dziecko. I dzisiaj znowu to samo sie zaczyna...Co mam robić? Macie jakies rady?
Bede wdzięczna za pomoc:)
Pozdrawiam

Madzik może małej za szybko mleko leci z cycka i się denerwuje, albo za słabo i się zniechęca? jesli za szybko to możesz odciągnąć laktatorem kilka pierwszych łyków albo ułożyć ją w pozycji "pod górkę" .
Czy zjadła całą butelkę którą jej daliście? Czy rzeczywiście była głodna?

madzik - mała urodziła się dwa tygodnie po terminie? i teraz ma trzy tygodnie? czyli gdyby urodziła się o terminie, to by zaczęła 6 tydzień życia? to jak dla mnie skok rozwojowy :-) przez dwa trzy dni dziecko jest zupełnie inne, marudne, nie spi.. ciężko się zorientować o co chodzi..a potem mija i znów jest spokojnie tylko że dziecko się zmieniło ;-) poczytaj Skoki rozwojowe w pierwszym roku życia niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Dziękuje za pomoc:-)
Dzisiaj to ja już z nerwów sie popłakałam :/ boje się tylko ze mała nie będzie chciała cyca jak już wskoczy na kolejny poziom ;) albo ze laktacja mi zaniknie :-( Bo jednak dokarmiam ja butla staram się odciągać ale jak ona tak wariuje to ciężko... No nic zobaczymy czy się uda... Dziękuje raz jeszcze :-)

Madzik nie stresuj się na zapas , a jak mała mało ciągnie z cyca to odciągaj laktatorem, i poczekaj, aż ładnie się przyssie, może jutro, pojutrze, grunt to optymizm bo nic tak nie zabija laktacji jak stres, a przez kilka dni na pewno Ci nie zaniknie, jesli będziesz odciagała mleko. Dziewczynu tu pisały o metodzie odciagania 7-5-3 minut, poczytaj i głowa do góry:)

reklama
hellou nie dowiedzialam sie po co ten kompot z jablek haha ale podejrzewam ze laktacje rusza?
wiecie co pislam na glownym ja juz tez daje butle i odciagam piersi a chyba duzo mleka mam bo po 200 ml sciagam wiec tragedi nie ma mala z butli 120 wsysnie i pada, na noc mm daje bo tez jakos rewelacyjnie nie prybrala na ostanim szczpeianiu miala 5 kilo rowno urodizla sie 3530 ze spzitala wysla 3470 ..... no ale ja karmie butla i smokiem lovi imala z ssaniem z cyca wnocy problemu nie ma bo w dzien butluje bo ona nerwiasta sie robi pry cycu w sumie dla niej i dla mnie lepiej bo i ja i ona sie nie meczymy przy cycu ja odicagam a mloda z butli pije efekt koncowy zahcowany czyli picie dobroci z fabryki mamy jest nadal ;]
na laktacje czasem pije harbetke i luske kakowa
a ja sicagam pokarm laktatorem prymitywnym trwa to 15 minut a latkator jest z firmy canpol babes z taka gruchq na koncu daje rade to drogich nie kupuje;] przy synu kupilam do spitala dalam 3 lata temu jakies 30 zyla grunt ze dziala

Do góry