reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

Nefi Ivi dobrze radzi - ale najważniejsze, że mala lubi cycusia, a jak po cycaniu dopije modyfikowanym, to też katastrofy nie będzie - najważniejsze, żeby głodna nie była :tak:

Mnie "pocieszały" połozne na ginekologii jak wylądowałam z rozbabrana rana po cesarce, że jak mały pije z butli to jak wrócę, to piersi juz nie będzie chciał :crazy: nie ma jak dobra motywacja do ściagania laktatorem... ale zacisnęłam zęby, najpierw w bólach po 6 h od karmienia ściągnełam całe 40 ml z dwóch piersi... potem wrzuciłam na luz i po 2 h wyciągnęłam 200ml. No i dziennie odciagalam ok. 800-1000 ml. Na szczęście po powrocie do domu i zgodzie na karmienie maluch cyca załapał i nie było potrzeby dawania modyfikowanego już :tak: najważniejsze, to się nie stresować i nie nakręcać, bo nerwy skutecznie przeszkadzają w laktacji :tak:

reklama
nefi, może już próbowałaś...., ale na początku ciepłe okłady/prysznic i delikatny masaż, takie przesuwanie dłonią w kierunku brodawki, jakbyś chciała przesunąć to mleczko. Trzymam kciuki i polecam metodę ściągania laktatorem, która mi rozhulała laktację 7 min jedna pierś 7 min druga, później po 5 min, a później 3 min. Na początku ściągałam parę kropelek, ale później coraz więcej i więcej. I nefi nie stresuj się, że modyfikowane podajesz, też miałam z tego powodu doła, ale najważniejsze żeby dzieciątko nie było głodne, a Ty będziesz spokojniesza.

matitka pogadam w piatek z pediatra o tym. dzieki. jednak jak dla mnie to jednak jest kwestia jedzenia. ona szybko usypia przy jedzeniu. butli tez. karmie ja normanie teraz to juz godzinami. :-(
co gorsza cyc schodzi chwilowo na dalszy plan bo juz w ogole bym ja karmila w nieskonczonosc. jak dobrze, ze chociaz calme ciagnie. powoli tez zaczyna sie ruszac odciaganie to najpirw daje jej cycowe, a potem mm.

Ostatnia edycja:
Cześć Mamuśki.
Tez jestem marcowa mama :) Miałam być lutowa ale moja córcia chciała inaczej i urodziłam w 42tc. Obecnie moja kruszynka ma 3tygodnie i mam prośbę o poradę. Nie wiem co mam robic...Karmie piersia ale nagle wczoraj moja mała zaczęła chwytać chwile popiła i główka do tyłu ale piąstki do buzi dalej pchała i odruch ssania ma. I tak przez cały dzien:/ do tego nie mogła zasnąć,jedynie drzemała i to na moich rekach. Wieczorem daliśmy jej butle bo juz nie mogłam patrzeć na głodne dziecko. I dzisiaj znowu to samo sie zaczyna...Co mam robić? Macie jakies rady?
Bede wdzięczna za pomoc:)
Pozdrawiam

Madzik może małej za szybko mleko leci z cycka i się denerwuje, albo za słabo i się zniechęca? jesli za szybko to możesz odciągnąć laktatorem kilka pierwszych łyków albo ułożyć ją w pozycji "pod górkę" .
Czy zjadła całą butelkę którą jej daliście? Czy rzeczywiście była głodna?

madzik - mała urodziła się dwa tygodnie po terminie? i teraz ma trzy tygodnie? czyli gdyby urodziła się o terminie, to by zaczęła 6 tydzień życia? to jak dla mnie skok rozwojowy :-) przez dwa trzy dni dziecko jest zupełnie inne, marudne, nie spi.. ciężko się zorientować o co chodzi..a potem mija i znów jest spokojnie tylko że dziecko się zmieniło ;-) poczytaj Skoki rozwojowe w pierwszym roku życia niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Dziękuje za pomoc:-)
Dzisiaj to ja już z nerwów sie popłakałam :/ boje się tylko ze mała nie będzie chciała cyca jak już wskoczy na kolejny poziom ;) albo ze laktacja mi zaniknie :-( Bo jednak dokarmiam ja butla staram się odciągać ale jak ona tak wariuje to ciężko... No nic zobaczymy czy się uda... Dziękuje raz jeszcze :-)

Madzik nie stresuj się na zapas , a jak mała mało ciągnie z cyca to odciągaj laktatorem, i poczekaj, aż ładnie się przyssie, może jutro, pojutrze, grunt to optymizm bo nic tak nie zabija laktacji jak stres, a przez kilka dni na pewno Ci nie zaniknie, jesli będziesz odciagała mleko. Dziewczynu tu pisały o metodzie odciagania 7-5-3 minut, poczytaj i głowa do góry:)

reklama
hellou nie dowiedzialam sie po co ten kompot z jablek haha ale podejrzewam ze laktacje rusza?
wiecie co pislam na glownym ja juz tez daje butle i odciagam piersi a chyba duzo mleka mam bo po 200 ml sciagam wiec tragedi nie ma mala z butli 120 wsysnie i pada, na noc mm daje bo tez jakos rewelacyjnie nie prybrala na ostanim szczpeianiu miala 5 kilo rowno urodizla sie 3530 ze spzitala wysla 3470 ..... no ale ja karmie butla i smokiem lovi imala z ssaniem z cyca wnocy problemu nie ma bo w dzien butluje bo ona nerwiasta sie robi pry cycu w sumie dla niej i dla mnie lepiej bo i ja i ona sie nie meczymy przy cycu ja odicagam a mloda z butli pije efekt koncowy zahcowany czyli picie dobroci z fabryki mamy jest nadal ;]
na laktacje czasem pije harbetke i luske kakowa
a ja sicagam pokarm laktatorem prymitywnym trwa to 15 minut a latkator jest z firmy canpol babes z taka gruchq na koncu daje rade to drogich nie kupuje;] przy synu kupilam do spitala dalam 3 lata temu jakies 30 zyla grunt ze dziala

Do góry