reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

reklama
ja bym chciala karmic piersia - nie wiem jak to jest pierwszy syn wczesniak , stres i walka o jego zycie pozbawila mnie w sposob skuteczny mleka, karmilam butelka troche malo wygodne jak sie gdzies jedzie, trzeba bylo miec pojemnik z mlekie, kaszka, butle z zimną woda , termos z wrzątkiem .....i gdzies miksture wymieszac, a tak to cyca sie wyciaga i tyle ;p (tak mi sie wydaje bo z autopsji tego nie znam)

a ja Jagodę karmiłam równiutko rok i teraz też zamierzam!!
-wygoda (prawie zawsze i wszędzie znajdzie się jakiś kącik do karmienia, w nocy nie biegasz za dużo)
-mniejszy czas na przygotowanie (nie trzeba podgrzewać itp)
-ekonomiczne (oszczędność ogromna nie tylko na mleku, ale na podgrzewaczach,butelkach, sterylizatorach)
-jest najlepsze dla maluszka,wartościowe i zdrowe!
-podobno wspomaga ochronić kobietę przed rakiem piersi(ale tu kwestia do dyskusji...)
- no i szybciej się regeneruje macica po porodzie i dłużej nie ma @ :))

ja serio polecam gorąco karmienie piersią! Wiem,że nie zawsze jest to możliwe (np.ze względu na alergię dziecka albo problemy z piersiami) ale słyszałam już też opinię, tu cytat: "Ja będę od początku karmić butelką, bo mi karmienie piersią się brzydzi, przecież to obrzydliwe. Nie dam dziecku ani razu." - no cóż każdy ma prawo do własnego zdania,ale przyznam,że wypowiedź tej babki była dla mnie szokująca....Ale pierworódki pamiętajcie,że musicie być silne i uparte na początku a potem wam się to wynagrodzi z nawiązką!
to takie cudowne uczucie!zwłaszcza później jak dziecko jest już bardzo ruchliwe,to przy jedzeniu patrzy Ci w oczy,wtula się mocno i jest takie spokojne:))

już temat karmienia :szok:

to ja powiem parę słów o karmieniu piersią
nie zgodzę się z tym ,że kobieta szybciej wraca do wagi sprzed ciąży bo syna karmiłam 6 miesięcy ale tylko pierwsze 3 tak tylko piersią później dostawał butelkę z piciem,ważyłam mniej niż przed ciążą
Starszą córkę karmiłam 15 miesięcy w ciąży przytyłam 15 i zostało mi 7 i nie mogłam ich zrzucić
Najmłodszą karmiłam rok i 2 miesiące,przestałam karmić bo okazało się że jestem w ciąży waga została po ciąży 10 kilo
karmienie to nie paradowanie z cyckiem na wierzchu,można tak dyskretnie ukryć,że nic nie będzie widać,Aga zaczęła krzyczeć w czasie swojego chrztu i dyskretnie nakarmiłam ją w ławce w kościele,nikt nawet tego nie zauważył

brodawki miałam zmasakrowane przez dzieci,ale ostatnio maść bardzo mi pomogła i teraz też kupie aby była w pogotowiu bo chciałabym karmić piersią
ilość pokarmu nie zależy od wielkości piersi

u mnie tak było tylko w szpitalu. Maść bepanthen działała cuda i od karmienia do karmienia zdążyły się zregenerować, ale faktycznie bolało dopóki się brodawki "nie zahartowały"

Kamilaedi najgorsze chyba jest pierwszy tydzień, max dwa, bo i mogą krwawić, i pekać i skóra może schodzić - ale potem juz z górki (do pierwszych ząbków i testowania ich działania przez malucha :-p:-D)

reklama
Do góry