reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

Amandla niczym wojowniczka widzę :-) - świetnie!
Faktycznie nie stresuj sie ważeniem bo to ponoc na początku ciężko bywa.
Powodzenia :tak:

reklama
ja mojego nie mogę przyłożyć do piersi on nie je, jest pod kroplówką ale prosiła już pani doktor żebym odciągała to troszkę strzykawką mogą mu podać
od porodu pobudzam laktację ale do tej pory było to tylko pobudzanie nic się nie lało tylko krople na piersiach zostawały, od wczoraj już coś płynie ale jest tego malutko z jednego odciągania najwyżej z 10-15ml
dziś już mu zawiozę bo z 3 odciągań trochę się uzbiera dali mi taką kartkę w szpitalu z poradami to pisze że z tych pierwszych dni jak pokarmu jest jeszcze mało to wyjątkowo można połączyć tylko schłodzić wszystkie do tej samej temperatury
dopiero oswajam się z tematem będę wdzięczna za wszystkie rady jeśli miałybyście jakieś dla mnie
mam laktator ręczny aventu i elektryczny jakiś podrzędny nie wiem nawet jak się nazywa, oba są ok ale już się w szpitalu przyzwyczaiłam chyba bardziej do ręcznego, muszę kupić więcej pojemników na pokarm i sterylizator bo na razie wszystko muszę gotować

Amandla Marysia na pewno się najada, skoro przesypia 3h. Poza tym pamiętaj, że przyszła na świat wcześniej, więc potrzbuje sporo pokarmu, żeby szybko nabrać sił. No i kupki tez o czymś świadczą.
Co do wagi, to na początku dziecko traci na wadze nawet do 10% i to jest norma (wyszło ze środowiska wodnego i dostosowuje się do naszych warunków, traci wodę). Na pewno dobrze sobie radzicie i macie opiekę położnej - to też jest ważne.

renia na początku dziecko potrzebuje niewiele pokarmu, stąd jest go niewiele w piersiach - ilość będzie się zwiększać z każdym dniem. Laktacja w normalnych warunkach normuje się po ok. 3 tygodniach (wszystko to moja wiedza z zajęć w szkole). Oczywiście u Ciebie jest nieco inna sytuacja, ale schemat na pewno będzie podobny - wierzę, że jeszcze czeka Cię nawał pokarmowy, bo widzę, że podobnie jak Amandla, nie masz zamiaru łatwo odpuścić - i dobrze. Na pewno zostaniesz nagrodzona i Damianek już wkrótce będzie ssał to, co najlepsze bezpośrednio u źródła.

renia trzymam kciuki - ja nie pomogę - bo sama krótko karmiłam ale może jest u Was w szpitalu doradca laktacyjny ??

jest doradca laktacyjny rozmawiałam z nią po porodzie i już na razie nie trzeba, bo były dziś po wizycie 2 odciągania i efektem są 2 pełne pojemniczki w lodówce
dziś go już karmili tym co przyniosłam dzwoniliśmy zapytać i mówiła pani że stolerował ;))) więc mam nadzieję że teraz na tym mleczku szybciutko wyzdrowieje

jest doradca laktacyjny rozmawiałam z nią po porodzie i już na razie nie trzeba, bo były dziś po wizycie 2 odciągania i efektem są 2 pełne pojemniczki w lodówce
dziś go już karmili tym co przyniosłam dzwoniliśmy zapytać i mówiła pani że stolerował ;))) więc mam nadzieję że teraz na tym mleczku szybciutko wyzdrowieje

Renia NAPEWNO!! :))

Amandla butla tez jest dobra, nie ma co karmic na siłe....
jak sie rozbuja pokarm to dobrze
jak nie... tragedii nie ma zadnej!!!
z Remkiem miałam butle aventu ...teraz tez kupiłam avent.. zeby były...
a dzecko zawsze spada z waga,
moj po urodzeniu miał 4150,
najmniej w 3 dobie 3900
a przy wypise w 5-tej 3980 (dane z ksiazeczki)

Renia na pewno tak bedzie:)

Powiedzcie mi dziewczyny, czy w Polsce jest do kupienia takie mleko już rozrobione w takich mini buteleczkach? Że tylko się smoczek doczepia i dziecko może pić?
Dostałam takie coś ostatnio na wizycie, trzy opakowania, chyba w każdej po 4 buteleczki. Rewelacja moim zdaniem właśnie na takie początki, jak się pokarmu nie ma, żeby całej puszki mleka nie kupować. I chciałam jednej znajomej w Polsce podpowiedzieć, żeby sobie poszukała takiego, ale mówi, że takich nie ma. Może się spotkałyście?

reklama
ja się spotkałam, bo takie podawali w szpitalu, w którym rodziłam ale osobiście nie wiem gdzie można takie kupić

Do góry