reklama
kakakarolina
Fanka BB :)
Ewa ja odpieluchowywałam zimą i po tych trzech dniach już chodził na dwór bez pieluchy. Moim zdaniem tak trzeba żeby skrócić czas odpieluchowania inaczej to może i miesiąc trwać wg mnie nawet dwa tygodnie to za dużo. To samo z drzemką po tygodniu już nie zakładałam pieluszki na drzemkę
kakakarolina
Dwa lata z hakiem 3-4 miesiące może. Dość późno ale raz a dobrze. A i nawet do supermarketu się odważyłam pójść od razu bez pieluchy. Raz tatę obsikał ale to taty wina. Na początku od komunikatu chcę sikać do sikania upływało góra 30sek a ten zamiast wyjść przed szukał ubikacji :-) no to go polał bo nie zdążył. Po tych 3 dniach on już wiedział o co chodzi więc zawsze przed wyjściem gdzieś sikaliśmy i zazwyczaj starczało
Franek póki co jeszcze zupełnie nie potrafi nic utrzymać, więc nie wiem, jak to będzie :/ Dziś nie dał rady zrobić kupy przed zakupami i nie wytrzymał i strzelił w sklepie... A nie mieliśmy ze sobą pieluch na zmianę, bo to krótki wypad miał być :/
No nic - przyjdzie listopad, to zobaczymy. Nic na siłę. W końcu przecież się nauczy
Na razie strasznie mu się spodobało spuszczanie wody w toalecie, a ma powiedziane, że może spuszczać tylko jak zrobi siku, więc co chwilę siada i sika
No nic - przyjdzie listopad, to zobaczymy. Nic na siłę. W końcu przecież się nauczy
Na razie strasznie mu się spodobało spuszczanie wody w toalecie, a ma powiedziane, że może spuszczać tylko jak zrobi siku, więc co chwilę siada i sika
Olga RaQ
kakakarolina - a jak to mówisz, żeby po prostu zdjąć pieluchę? i co dalej? co jak dziecko nie sygnalizuje jeszcze i ani raz nie załatwiło się na nocnik? jak już będzie bez tej pieluchy to co, sadzać co chwila? i co jak się zleje w ubranie? w jaki sposób dziecko ma zrozumieć o co chodzi w tym załatwianiu? bardzo mnie ten temat interesuje
Natalia potrafi powiedzieć "kupa" i kojarzy to z okolicą pieluszki, dziś pokazałam jej kupę w pieluszce i spytałam co to jest, powiedziała że kupa, na zapach kupy też tak powiedziała (raz jak poczuła z kosza) i jak pozbierałam po psie a ona to widziała i może trochę poczuła to na tą psią kupę w woreczku powiedziała kupa. ostatnio jak poszłam sikać i weszła za mną to ja powiedziałam że robię siku a ona na to "si" i chwyciła się w kroku.
więc czy to może być już czas i co mam zrobić? proszę Cię o radę
Natalia potrafi powiedzieć "kupa" i kojarzy to z okolicą pieluszki, dziś pokazałam jej kupę w pieluszce i spytałam co to jest, powiedziała że kupa, na zapach kupy też tak powiedziała (raz jak poczuła z kosza) i jak pozbierałam po psie a ona to widziała i może trochę poczuła to na tą psią kupę w woreczku powiedziała kupa. ostatnio jak poszłam sikać i weszła za mną to ja powiedziałam że robię siku a ona na to "si" i chwyciła się w kroku.
więc czy to może być już czas i co mam zrobić? proszę Cię o radę
Olga, ja się nie znam za bardzo, ale sprawdź najpierw, czy Natalia już wytrzymuje dłużej bez sikania. Franek jeszcze parę miesięcy temu posikiwał co chwilę - zdjęcie pieluchy byłoby bez sensu. Teraz sika za każdym razem jak siada na nocnik (woli nakładkę, bo większa ), ale nic nie sygnalizuje. Liczę na to, że tego się nauczy po zdjęciu pieluchy. Choć majtek kupię dużo, bo będą na bank zasikane A potem zamówię pranie dywanów i tapicerek
ja zaczęłam Laurze zdejmować pieluchę w domu, bo zaczęła właśnie sygnalizować, jak próbowałam w czerwcu, to zasikana była co chwilę i nie wołała, nie miało to kompletnie sensu. Teraz sama się domaga, że w domu chodzi w majtkach z Dorą, Hallo Kiciusiem, albo Kubusiem Puchatkiem, a na wyjścia ma małpki dadowe ja myślę, że od poniedziałku spróbujemy wyjść bez pieluchy, najwyżej będziemy wracać zaraz, ale kiedyś trzeba się przełamać
reklama
kakakarolina
irisson dokładnie trzeba się przełamać a założę się, że młoda stanie na wysokości zadania i wpadki nie będzie. weź sobie zmienne ubraanie ze sobą.
Olga wyślę Ci metodę na odpieluchowanie, wszystkie październikówki z sukcesem ją stosowały. Dziecko pierwszego dnia nie sygnalizuje a wczesniej nie sika na nocnik. Zdejmujesz pieluchę i to jest po to żeby zrozumiało to pierwszy krok odpieluchowania. Dziecko leje pod siebie a Ty co minute pytasz czy chce mu sie siku (w duzym uproszczeniu) prześlę Ci instrukcje ale teraz nie mam czasu
Olga wyślę Ci metodę na odpieluchowanie, wszystkie październikówki z sukcesem ją stosowały. Dziecko pierwszego dnia nie sygnalizuje a wczesniej nie sika na nocnik. Zdejmujesz pieluchę i to jest po to żeby zrozumiało to pierwszy krok odpieluchowania. Dziecko leje pod siebie a Ty co minute pytasz czy chce mu sie siku (w duzym uproszczeniu) prześlę Ci instrukcje ale teraz nie mam czasu
Podziel się: