reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rehabilitacja czyli już niebawem będzie dobrze:)

Saffi, mi tata załatwił wizytę w przychodni przy szpitalu na Kasprzaka u jakiejś podobno ekstra babki - nazywa się Kapusta-Mijał. Ona przyjmuje też gdzieś prywatnie, ale nie wiem gdzie, chyba w Luxmedzie...

A prywatnie byłam w Damianie u doktor Wilczyńskiej - spoko babka, ale raczej z tych małomównych i zdystansowanych więc zbyt wiele się nie dowiedziałam. Powiedziała mi, że rehabiltant mi wszystko wytłumaczy.

Dodatkowo byłam jeszcze zapisana (tak na wszelki wypadek) w CM Puławska na 29 września chyba (też mają odległe terminy), ale już tam nie idę. Jeśli potrzebujesz, mogę Ci ten termin odstąpić, bo i tam będę z niego rezygnować:)

reklama
Najpierw pójdę państwowo do neurologa, ja u Weroniki nie widzę żadnych problemów z napięciem (pracuję z dziećmi z WNM wiec odrobinke się w tym temacie orientuję), ale wolę to skonsultować. Zobaczę co mi lek powie i wtedy ewentualnie zdecyduję czy iść prywatnie. A rehabilitację w Damianie będziecie mieć?

W Damianie jest rehabilitacja, ale pierwszy termin na 6.10. Jedna wizyta 100 zł. Zapisałam się, ale wolę bliższą lokalizację, a najlepiej wizyty domowe więc pewnie zrezygnuję docelowo. Jeśli ta babka CMP, do której jutro idę, okaże się sensowna, to postaram się namówić ją na domowe warunki;) A jeśli się nie uda, to do CMP daleko nie mam, 5 minut autem:) W CMP jedna wizyta chyba też 100 (pierwsza konsultacja 120), ale jak się wykupi 10 wizyt to 70 zł:)

Silvia u mnie 40 zł za wizytę u pani z Vojty i 70 zł za bobatha. Pierwsza wizyta trwa jakieś 30 minut a druga prawie 2 godziny. Nie wiem ile wizyta domowa. Będę się jutro umawiać to się dowiem. Na razie chyba tylko u cienie ONM. Ale myslę, ze to podobny problem. Moja rehabilitantaka od bobathów mówiła np. że naszą Milę trzeba bujac w kocu spokojnie , ruchem : ruch stop ruch stop a gdyby miała osłabione napięcie ruchem szybkim i zdecydowanym. Tak więc myślę, ze i cwiczenia podobne tylko może technika ta sama. A juz jesli chodzi o Vojtę to tam chyba w ogóle to samo. Chodzi o "nastawienie" odpowiedniego napięcia.
O szczepieniach tez będe myśleć, chociaz słysząłam , że przeciwskazania są tylko do szczepionek komórkowych typu odra, świnka, rózyczka. Nam nic nikt nie mówił na ten tenat

Silva nam pediatra przed szczepieniem kazała neurologowi na odpisie z wizyty napisać, czy dziecko może być szczepione czy nie. Neurolog nie widzi przeciwwskazań do szczepień i zarówno on jak i lekarz pediatra radzą nam w związku z problemami neurologicznymi szczepienie szczepionkami skojarzonymi ze względu, że są bardziej oczyszczone.

A Ty nie zaprzątaj sobie już tym głowy skoro pediatra nie widział przeciwwskazań. Tylko nie zapomnij zapytać neurologa na kolejnej wizycie o te szczepienia tak dla Twojego świętego spokoju:tak:

Wisieńka my borykamy się z asymetrią i z tym, że młody przy leżeniu na brzuszku nie podnosi się jeszcze na przedramionach choć głowę podnosi. My mamy rehabilitanta z PROMYKA SŁOŃCA za wizytę bierze 50zł (za Vojtę i Bobatha), ale my go „bierzemy” prywatnie po znajomości. I my jeszcze nie zaczęliśmy więc nie wiem jak to będzie:-(

Kuma my mieliśmy tez do promyka uderzać więc, tam są polecani terapeuci. Ale mi się nie opłaca jezdzić no i jak P jest w pracy to nie mam auta. Już myśleliśmy o kupnie czegoś dla mnie póki nie wrócę do pracy bo tam mam słuzbowe ale znaleźliśmy tą panią. W środę będzie koło 11tej to zobaczę ile kasuje z dojazdem

Witam się w tym wątku i ja. Myślę, że my też mamy problem i chciałabym żeby ktoś sensowny rzucił okiem na nasza córcię. Natalia ma problem z podnoszeniem główki, a własciwie z podtrzymywaniem się na przedramionach. Pływa i robi skrzydełka, jak rączki dam jej do przodu to ładnie trzyma główkę ale po chwili rączki jej się rozjażdżają. Poza tym srednio z przewracaniem się na boczki - przewraca się ale często nie potrafi utrzymać tej pozycji i wraca na plecki.
Pisząc o promyku słońca macie na myśli konkretnych fizjoterapeutów? Bo o lekarzach rehabilitantach czytałam średnie opinie. Myślałam by udac się tam Nasz zespół - Centrum rozwoju dziecka BOBATH we Wrocławiu słyszałyście może coś o tym ośrodku?
Trzymam kciuki za wszystkie maluszki i wierzę, że szybko będziemy chwalić się postępami.:tak:

Ostatnia edycja:
Czytam tak i czytam...kurcze czy teraz to standardowo się poleca wizytę u neurologa niemowlakom??
U nas pani doktor nie wspomniała nic o tym, nawet nie sprawdzają nic...
czy wy same dziewczyny raczej wolicie skonsultować postępy maluszka???
A juz tym bardziej nikt się nie pyta czy neurolog zezwolił na szczepienia....

Mysia my byliśmy u neurologa jak młody miał 4 tyg. bo miał drżenia kończyn. Skierował nas pediatra, prosząc aby zapytać neurologa czy nie ma przeciwwskazań do dalszych szczepień bo podejrzewali, że drżenia to powikłania po szczepieniach w szpitalu. Okazało się, że jest ok, ale po ostatniej wizycie okazało się, że nie dźwiga się na przedramionach na brzuszku i ma asymetrię. Jeśli Wasz pediatra niczego nie zauważył to neurolog nie jest potrzebny.

Setana my będziemy rehabilitować u Jarka Jarosza z Promyka Słońca. To kolega mojej szwagierki, który rehabilitował wiele dzieci jej znajomych. Wszyscy są bardzo zadowoleni, człowiek ma podobno super podejście do dzieciaczków i jest specjalistą od Vojty i Bobathów więc zna się robocie :tak:

reklama
Kuma ja mam wrażenie, ze u nas pediatrzy w ogóle nic nie zauważają...i wcale nie chce by coś było małej, ale czasem sie martwie, bo ona taka strasznie spinająca jest, odruch Moro ma ogromny, nie wspomnę o tym, ze mocno nadal zaciska pięści, rzadko je rozkłada....
Nawet u mojego Filipa w zeszłym roku wiecznie chorego nie zauważyli, ze ma chore zatoki i stad ten katar ciagły i podpuchnięte oczy...a tu tydzien od zaczęcia leczenia migdała i zatok i chłopak odrazu inny...nie uwierzyłabym gdybym nie widziała....

Do góry