reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszłe mamuśki z wątku o IUI

Lilonka wiem, ze foteliki montowane tylem w bezpieczenstwie sa bez porownania. Mozefaktycznie warto sie przelamac i wozic tak dziecko. Porozmyslam jeszcze. A mozesz zdradzic jakie fotele wybraliscie? O tym ograniczeniu owocow mozna przeczytac chyba na kazdej stronie odnosnie zywienia dzieci. Dzieki za info o kaszkach. Olek narazie wcina bezglutenowe Holle. A podawalyscie dzieciaczkom kasze amarantus? Ma bardzo duzo wartosciowych skladnikow tylko, ze opinie odnosnie wieku w ktorym mozna podWac sa sprzeczne. Czasami pisze ze od 6 a czasami od 9 miesiaca.
Agusiaks piekny artykul o karmieniu piersia. Az smutno mi sie zrobilo, ze Olek mm pije w nocy. No ale prawda taka, ze kazda kobieta ma inny pokarm , rozne ilosci sie produkuja itd. Super ze mozesz tzk dlugo karmic naturalnie. Tylko pozazdroscic.

reklama
lilonka no to super! Czyli odzwyczajanie od nocnego cycusia się udaje, muszę i ja spróbować.
A powiedz mi jakie i ile razy dziennie dajesz im inne posiłki niż mleko?
Moja pije wodę, ale niewiele-może przez cały dzień jeden kubek 150 ml - woli popić z cycusia :-D
nowa nie wiem co się stało, może przez to że zasnęła przy piersi i nie odbiło jej się. Mam nadzieję że się to nie powtórzy, ale teraz chyba z nianią będę do wc chodzić ;-)
A co do pokarmu to przez to nocne karmienie to teraz mam aż za dużo, a wcześniej cały czas się bałam że mam mało i się nie najada biedulka :tak:
A Olek ile razy pije mm w nocy i po ile?
A co do ilości soków to faktycznie jest takie ograniczenie. Chodzi o to że maluch może wypić za mało mleka gdy się za dużo soków opije...

Ostatnia edycja:
To jeszcze o wodzie jaka podajecie do picie zrodlana przegotowana czy zwykla kranowke przegotowana?
Agusiaks z Olkiem to jest bardzo roznie noca, ja juz nie wiem od czego to zalezy ile on wypije. Bo czasami wypije 2 razy w nocy, a czasami 4 czy 5 ilosci tez sa rozne od 30 ml do max 90ml.

oj ten filmik mało przyjemny :-( tak właśnie nawet się zdziwiłam, że w tych fotelikach nie ma pasów dla dziecka. muszę pomyśleć. chciałabym, żeby fotelik miał przynajmniej 4 gwiazdki. Oczywiście zakładam, że nigdy nie sprawdzę jego skuteczności, tym bardziej że przeznaczony będzie do mojego samochodu, który służy mi wyłącznie do jeżdżenia po mieście. Myślę, że nie ma opcji, żeby młoda siedziała tyłem do kierunku jazdy. Ja też bym się stresowała, że nie widzę w lusterku, co sobie do buzi wkłada.

Z kaszkami zawierającymi gluten jest tak, że jeśli dziecko przeszło pełną ekspozycję, to można już podawać mu produkty zawierające go bez ograniczenia. Moja młoda jest na etapie nauki samodzielnego jedzenia. Przebieram ją więc średnio 4 razy dziennie, ale to wielka ulga, że np. robię jej kanapkę, tnę ją na małe kawałki i ona już sobie sama je. Wreszcie ja też mogę zjeść śniadanie, bo do tej pory nie było opcji dłuższych przygotowań, dopóki była głodna. Zaczynam się jednak martwić, bo ona praktycznie nic nie pije :no:

Czytając Wasze wpisy widzę, że w ciągu zaledwie kilku miesięcy wszystko tak szybko się zmienia. Mam wrażenie, że roczne dziecko jest już właściwie odchowane ;-) Będzie lepiej :biggrin2:

Ostatnia edycja:
Lilonka gratulacje dla Maciusia!szybko Małemu poszlo:)
Dziewczyny wlasnie napiszcie bou nas tez problem z piciem tylko mleko, jak mala nauczyc picia wody, herbatki wypila tylko 20ml:/nie wiem co juz robic:(
Tez jestem na etapie przegladu fotelikow. nie wiem czy sie nie powtorze polecam strone:Foteliki samochodowe oczami sprzedawcy: 9-36
Bede wybierala miedzy maxi cosi, romer, a recaro. nie wiem dokladnie na co padnie. tez myslam ze kupie te co nadaja sie do jezdzenia tylem ,ale cena mnie powalila...
na poczatku maja czeka nas pierwszy dalszy wyjazd na pewno do tego czasu kupiy fotelik i ten wagowo 9-18kg

Nowa - wybraliśmy foteliki Axkid Kidzofix. Ja nie kupuję dzieciom zbędnych bajerów - kocyki mam z bierdronki, a nie jakieś z logiem za 200 zł, jedzą z normalnych misek, a nie zestawów za 150 zł. Trochę drogo - ale to nie jest jednorazowy zakup. Wodę dajemy w domu z czajnika, ale używamy dzbanka z filtrem brita, a u mamy gotujemy żywca.
Agusiaks - teraz ciężko mi określić ile jedzą, bo u teściowej to dostają co chwilę coś. Dobrze że odwiedzamy ją co drugi dzień ;-) A standardowo jedli 3 posiłki - śniadanko (kanapeczki, jajecznicę albo inne takie, które dawały mi szansę na zjedzenie), obiadek i owocowy deserek i do tego 3 razy cycek.
5-6 cycek
8-9 śniadanko
koło 10-12 jest drzemka
12-13 obiadek
16-17 owocek
19-20 kaszka i cycek
a jeszcze 1 cycek jest w ciągu dnia ale nie ma stałej pory.

Agusiaks rozumiem Cię doskonale co czułaś, Natasza potrafi czasami w nocy zacząć się krztusić, dobrze że śpi z nami to wszystko słyszę
Co do wody, ja na początku dawałam zywiec, teraz przeszłam na przegotowaną kranówę i britę, ale u rodziców i teściów żywiec bo boję się znowu problemów z brzuchem, chociaż pewnie przewrażliwiona jestem
Gnagna pocieszyłaś mnie z tym że roczne dziecko jest juz odchowane :-D
Dziewczyny mój M. po 2 miesiącach w końcu poszedł do pracy a ja mam wrażenie że mała się ze mną nudzi :dry: Nie powiem że się odzwyczaiłam bycia samej z dzieckiem i jestem wykończona haha
Ysia nie wiem co doradzić ci z nauką picia wodu, moja na początku piła mało, ale teraz coraz więcej, obiad moge jej dać dopiero jak pozwolę jej wypić ze 100-120ml wody bo inaczej zaciska usta i wyciąga ręce po wodę :sorry2: Może zmiana kubka by pomogła albo taki kubek o którym mi kiedyś Nowa pisała, nie pamiętam nazwy, moze przypomnisz, ten ze skośną ścianką
Dziś pierwszy raz nie nakarmiłam małej o 23 i obudziła się sama dopiero o 3 :szok:
Jejuś te foteliki to znowu dylemat, nie wiem czy dobrze zrobiłam że kupiłam ten Chicco od koleżanki, muszę sprawdzic jego dokładną nazwę i jak wychodzi w testach, on też jest 9-18kg. A co do jazdy dziecka tyłem to dopóki nie pozna jak to jest jechać przodem to chyba nie powinno być problemów większych, bo przeciez nie wiem jak to jest fajnie jechać przodem :-D

U nas wygląda tak jedzenie:
7-pobudka + cycek
9 - śniadanie mleko mm ok 100-120ml
12 - deser + ewentualnie mm jak sie nie naje
15- obiad
18- kaszka
20 - mm 150ml
23- mm 150ml
ok 3 - mm 100ml ( zmniejszyłam jej stopniowo bo wczesniej jadła 150ml )
no i w miedzy czasie daje ze 2 razy cyca ale tak raczej na popicie

Ostatnia edycja:
Ysia super , ze dodalas artykul o fotelikach. Czyli jednak ta bariera nie jest bezpieczna, a dodatkowo zwieksza urazy brzucha i klatki piersiowej! Przy wyborze faktycznie bede musiala mocno zastanowic sie nad wyborem fotelika 9-18 do jazdy tylem. Jakos w Skandynawii tak woza i dzieci nie protestuja :) No i na naszym polskim rynku coraz o nich glosniej i coraz popularniejsze ze wzgledu na bezpieczenstwo. Gna a swoja droga to dziecko w trakcie jazdy to nie powinno miec co wkladac do buzi bo w razie wypadku taka kredka moze zabic.
Pelna napewno chodzi ci o kubeczek doidy cup. Moze Laurka jak bedzie widziec wode to chetnie sie napije. Olkowi dawalam kiedys w zwyklym kubeczku i ladniepil. Moja mama patrzyla na to z przerazeniem :)
A co do ekspozycji na gluten to od konca 5 miesiaca Olek ma podawana kaszke manna do deserku. Czyli od 8 miesiaca moge juz kombinowac z glutenem w pelnej porcji?

Ostatnia edycja:
reklama
Gna a to taki przypadek wszystkożerny ci sie tragil :)
Co do przesadzania do innych fotelikow to mam nadzieje, ze jak najdluzej pojezdzimy w nosidelku. Mamy recaro young profil plus i mozna go powiekszac. Teraz jest max powiększony bo kurtka itd. Ale jak zima sie skonczy to maly spokojnie bedzie sie w nim miescil.

Do góry