reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszłe i obecne mamusie z Bielska-Białej i okolic :)

Tonya oto lista rzeczy do Wyspiańskiego, którą dostałam od położnej przed moim porodem:
Przesyłam Ci listę rzeczy, do spakowania do szpitala (lista od położnej):

Torba dla mamy:
* koszula krótka (może być koszulka męża, najlepiej używana, którą później można wyrzucić) do porodu
* 2-3 koszule nocne (najlepiej rozpinane lub na zakładkę)
* szlafrok
* kapcie
* klapki pod prysznic
* środki czystości/kosmetyczka (żel pod prysznic, mydło ale najlepiej bezzapachowe hipoalergiczne w dozowniku np. biały jeleń, szampon, szczoteczka, pasta, krem, grzebień)
* płyn do higieny intymnej (najlepiej Biały Jeleń z korą debu)
* woda mineralna niegazowana (w małych butelkach, najwygodniej z dziubkiem)
* kubek, sztućce
* batonik (uzupełnienie energii, jakby poród trwał dłużej)
* podkłady na łóżko 90x60 2opakowania
* podpaski/podkłady poporodowe bella 2opakowania
* majtki jednorazowe/poporodowe
* biustonosz do karmienia
* ręczniki 2 sztuki
* dokumenty (potwierdzający ubezpieczenie, dowód osobisty, karta CHIP, karta ciąży, wyniki badań)
* krążki/wkładki laktacyjne
* ładowarka do telefonu
* pomadka/balsam do ust
* papier toaletowy
* 1 rolka ręcznika papierowego
* można zabrać dodatkowo kapturki/osłonki silikonowe, laktator

Dla dziecka:
* pampersy od 2kg ok 20sztuk
* maść do pupy - najlepsza alantan maść
* octenisept + gaziki jałowe (to będzie potrzebne do przemywania pępuszka, ale i może być pomocne do przemywania krocza)
* chusteczki nawilżające 1opakowanie
* rękawiczki niedrapki
* ubranko ale tylko do wyjścia chyba że ktoś chce swoje (mnie mąż dowoził bo rodziłam w lipcu, było gorąco a mały dostał jakiś pajac welurkowy)
* pieluszki tetrowe 1 lub 2

Dla męża:
* drobne pieniądze
* klapki
* aparat fotograficzny z naładowanymi bateriami ;)

Ja jeszcze dodatkowo zabrałam takie małe dziecięce kółko pompowane do pływania. Podobno jest zbawienne kiedy musisz usiąść a nie pozwala Ci na to rana krocza :) przydatne po porodzie naturalnym choć ja akurat nie skorzystałam.
Fajne też są takie plastikowe pojemniczki w Rossmanie do podróży - nie musisz dźwigać całej butelki szamponu tylko trochę sobie odlać. Są fajne, małe i różne rodzaje.

reklama
W sali jest czysto łożka są wygodne nowe te pooperacyjne. łazienka z ubikacją jest w pokoju a sam pokój miałam 2 osobowy. Dziecko możesz mieć przy sobie nonstop jesli tylko chcesz zabierają malucha tylko do kąpieli. Zaraz w pierwse dobie mały był przy mnie tylko wtedy kiedy był mąż potem noc spędził na oddziale noworodków. Cewnik to rzecz musowa jak nic nie czujesz od pasa w dół to nie kontrolujesz moczu. Dziecko pierwszy raz widzisz po wyciągnięciu i oczyszczeniu dróg oddechowych ja dostałam małego na kawałek mojej piersi więc tulenie było od razu i na czas szycia dziecko już zabierają do mycia, ważenia, badań. Niby ciuszki dają ale ja miałam swoje i bardzo dobrze zrobiłam:tak: Od razu małego przebrałam. Pieluchy i krem najlepiej alantan plus chusteczki musisz mieć swoje:tak: Podkłady mają na stanie ale tylko dla osób które faktycznie przyjechały z drogi rodzić potem proszą żeby ktoś je doniósł. W ogóle na początku nie możesz jeść i 2 dni jesteś na diecie więc dostaniesz zupkę mleczną bleeeeee za duzo zapewnij sobie duuuuuużo wody:tak: Wiesz do mojej współlokatorki przyszedł synek nie wiem ile miał ale nie był za duży więc raczej nie ma problemu:no: Co do szczepionki to tak jest to Eurax a czy można mieć swoją nie mam pojęcia.
Co do podpasek ja polecam naturellę najwiekszą na noc . Nie jest taka gruba a świetnie chłonie i o wiele lepiej trzyma się bielizny.
Co do łazienki ja ie miałam takiej na dwa pokoje tak jak olga :no: To była tylko nasza łazienka wiec luz
Co do koszuli o której pisała Sosinka do cc nie jest ci potzreban bo dają ci swoją sterylną którą ubierasz zaraz po lewatywie. Octenisept sie przydaje do psiakania i przemywania rany
Ja miałam jeszcze rogala do karmienia a tak serio do przystawiania bo pokarmu nie będziesz mieć po cc i dopiero w 3 -4 dobie się pokazuje więc mnie laktator ratował:tak:
No i te rzeczy które potzrebne są do SN do CC nie będą ci w ogóle potrzebne takie jak kółko pompowane
A i o batoniku zapomnij do cc musisz być na czczo be zjedzenia i picia

Sosinka, Szymuś jest bardzo kochany, dziękuję :). Przeważnie śpi ok 3h. Na razie w dzień zdarzają mu się dłuższe drzemki, nawet 4-5h :-D. Pracujemy nad tym by się przestawił :-D. Plus jest taki, ze w nocy uśpienie go nie zajmuje już 1,5h tylko połowę mniej. Z mężem opracowaliśmy system, że jak ja go karmie na leżąco to on przebiera i dwie potrzeby są zaspokojone równocześnie :-).
Tonya a ja Ci polecam majtki poporodowe Rewelacyjne poporodowe majtki BabyOno PROMOCJA (2948257621) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. do kupienia są w hurtowni na damrota- wtedy nie płacisz kosztów wysyłki. Są z wysokim stanem i nie ocierają rany- ja byłam z nich zadowolona. Teraz w Rossmanie jest promocja na chusteczki z Clinica- 4 paczki po 16 zł. My używamy tych dla noworodków i jestem bardzo zadowolona :-). Tak samo pieluszki z Rossmana są teraz w promocji- rozmiar 2. 40 albo 42 szt za 14 zł.

Patusia 87 tak zamierzam rodzić w Wojewódzkim ale to dopiero w maju. Myślę o porodzie sn, ale trochę się boję po pierwszy był cc , teraz lekarz dopytuje jak chce rodzić ale nie wiem czy w wojewódzkim będzie ich interesowało wskazanie z recepty gina prowadzącego

No mi powiedzieli, że z racji, ze teraz miałam cc to jak będę kiedyś rodzić to też przez cc. No jak będziesz miała wskazania do cc to muszą to wziąć pod uwagę. A znasz już płeć dziecka:-)?

Patusia, fajnie, że usypianie nie zajmuje Wam już tak dużo czasu i jaka ładna współpraca z mężem powstała :) super... Początki są najgorsze, bo czasami niewiadomo co robić ale potem jest łatwiej. Karolek też na początku często budził się i ciągle był głodny, teraz przesypia całą noc i budzi się ok 7:20, czasami ma w nocy 1 pobudkę na przewinięcie i jakieś picie. W dzień śpi różnie ale nadal dość sporo, z reguły tak po 2-3h musi mieć drzemkę ok 1,5h...

Mówisz, że chusteczki z Clinic są fajne? to będę musiała wypróbować bo tych jeszcze nie miałam

reklama
Do góry