reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

waży 6220, długa na 66,5 cm, główka 42,5 cm, a klatka 41,2. z tego co widzę zmniejsza sie dysproporcja między główką a klatką, różnice są coraz mniejsze od urodzenia.
z tymi centylami to jest tak, że lenka traktowana jest jako wcześniak ze względu na jej wagę urodzeniową (2510) więc ma do nadrabiania sporo
madzik tylko, że ja mam pokarm. z tych moich cycuchów zawsze coś leci, zreszta słyszę, że łyka.
mówiłam to tej babce więc nie rozumiem jak to mozliwe, że ona jest głodna niby. przeciez jak sie najada to sama odsuwa główka nie chcąc więcej, nie płacze, nie niecierpliwi się... kurka wodna.

reklama
Bra obwód główki jak u mojej a nas nikt nie wysyła na badania z prostej przyczyny - kawał baby to i proporcje są inne. Obwód obwodem, według mnie macie w normie.

Pamiętaj, że 50% wartości mleka to tłuszcz, kobieta karmiąca powinna mieć kilka kilogramów zapasu (nadwagi) właśnie z tego względu. Jeśli nie masz to jedz więcej i po sprawie ;-)

Nie podawałabym MM tylko zupkę z mięsem i swoją pierś.

Jak często malutka je? W dzień, w nocy?

Bra, trudno coś poradzić z tą główką. Julek dawno już nie miał główki mierzonej, mam w książeczce wpis jak miał dwa miesiące, że waga wtedy 5750, główka 41,0, klatka 40,5. Trudno mi się odnieść do Waszych aktualnych pomiarów, ale moim zdaniem powinno być ok.
A co do pokarmu, jeśli zależy Ci na karmieniu cycem, to nie daj się łatwo i walcz o swoje:) Zobaczysz, obstawiam, że za dwa tygodnie z wagą wszystko będzie ok:)

w dzień je większe posiłki co ok 2 godziny , ale często w międzyczasie jeszcze pije male porcje. w nocy budzi się 2-3, czasem i 4 razy.

Bra zrobisz jak uważasz, ale ja bym nie podawała mm. Skoro masz pokarm, mała łyka i nie jest płaczliwa to znaczy, że nie głoduje. Jakbyś nie miała pokarmy to Lenka by się denerwowała przy cycu, że nie leci, a ona chce jeszcze. Może po prostu taka jej uroda, będzie drobinką po mamusi. Jeżeli jesteś w stanie jeść więcej to tylko to bym Ci poradziła. Jeżeli zaczniesz podawać mm laktacja po pewnym czasie zrobi papa. Może skonsultuj się z innym pediatrą to powinno Cię uspokoić. . A obwód główki też uważam, że jest ok.

Znaczy, że je ładnie, tak samo jak moja. Może po prostu za mało kaloryczne jest mleko. A teraz przyznaj się co i ile ty jesz.

no różnie hope :( jedyny posiłek, który jest zawsze to sniadanie. potem , w ciągu dnia jakaś bułka, banan, jabłko, czasami obiad, dużo ciastek. głodna nie chodzę nigdy, kwestia jakości jedzenia.

No i sama sobie odpowiedziałaś na pytanie co trzeba zrobić :-)

Dopiero jak to nie pomoże, pora zacząć myśleć o dokarmianiu. Ale nie jestem za MM, raczej kaszki i zupki z mięsem na przemian z cycem.

Czasami obiad - za to powinnaś dostać wpier... Jak się ciastkami objadasz to i głodna nie chodzisz ale tam nic nie ma w tych ciastkach. Jedz normalne, duże, bogate trzy posiłki i ciastka;-)

ale mi sie oberwało... :rofl2: ale należało się :tak: i uświadomiłam to sobie, kiedy przeczytałam to co napisalam.
no nic trza się za siebie zabrać. zupa ugotowana- też krupnik :-D więc obiad na dwa dni jest :tak:

reklama
Karmisz dwoje to musisz jeść jak górnik ;-):-) Nie jeść ciastka jak górnik tylko posiłki :-D

I kto to mówi, wrąbałam dzisiaj opakowanie pierników z biedrony :zawstydzona/y:

Do góry