reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

reklama
Persefona bardzo się cieszę,że u Was dobrze!:tak:
Mandrzejczuk masz zdolnego i kochanego syncia, tak bardzo się cieszę,że podnosi główkę, oby tak dalej!

Super dzieciaki
Mój synuś też ma wzmożone napiecie mięsniowe prawostronne, w środę byłam z nim u neurologa a od wrzesnia będzie miał rechabilitację,

Tak dokladnie tak bylo, jeden policzek mial znacznie wiekszy od drugiego ale lekarze i rehabilitanci nic nie wspomnieli o kreczu?
Ja powiem Ci ze bylam u czterech pediatrow i oni wogole nie widzieli problemu i twierdzili ze sie wszystko wyrowna....Nie chcieli dac skierowania do orttopedy czy neurologa, bo to za wczesnie wg nich na jakiekolwiek rozpoznanie... U mnie w miejscowosci nie ma tych specjalistow, ktorzy by przyjmowali prywatnie... Nawet na usg bioderek lekarz ortopeda nie zwrocil na to uwagi... bo przeciez jak juz mial obejrzec bioderka to na inne konsultacje nie mial czasu:/ Dopiero kiedy moja Nadia miala 2,5 miesiaca trafilam za namowa kolezanki do rehabilitantki, ktora rozpoznala krecza i stwila ze to najwyzszy czas na leczenie. A gdybysmy trafily do niej jak Nadia miala 6 tygodni to po kreczu nie bylo by sladu... My mamy cwiczenia z elementami bobath i mielismy serie laserka rozluzniajacego miesien z masazami (10 razy, za miesiac moze powtorzymy serie jesli bedzie koniecznosc.) Narazie spora poprawa jest ale jeszcze duzo pracy przed nami. U Was pewnie te plasterki dzialaja podobnie jak laserek. Grunt ze chodzicie na rehabilitacje:) Mojej Nadii juz sie ladnie policzek wyrownuje:)

Jeśli chodzi o wit. D przy karmieniu mieszanką to dawkę indywidualnie dla dziecka ustala lekarz, dlatego u każdego bobasa może być inaczej. Ja też się zastanawiam co mi lekarz powie w tym temacie, bo dopiero niedawno na mm przeszliśmy, a przy karmieniu mieszanym kazali podawać całą dawkę jak przy karmieniu piersią.

Mandrzejczuk Kochana, mam tu kolezanke z corcia co miala 3 lata temu te same zmartwienia (w dodatku tu w UK zaden lekarz nie widzial problemu!), dopiero w PL zdiagnozowano problem. Dziewczyny cwiczyly przez pare miesiecy i wszystko sie pieknie wyrownalo :)
Ale widze, ze Oskarek silny, kochany chlopczyk i sam juz sie siluje, zeby pokazac swojej Mamusi jak bardzo ja kocha i zeby sie nie martwila :)
Wszystko bedzie dobrze! To tylko jakis etap do przejscia.

persefona bardzo sie ciesze, ze u Was wszystko dobrze :)

ja z kolei denerwuje sie troszke, bo jeszcze nie bylismy z Filipem w PL zeby zrobic mu "przeglad". Nie widze nic niepokojacego, ale wolalabym uslyszec, ze wszystko dobrze, jak 3 lata temu z Aleksiem, zeby miec te pewnosc...
Mysle, ze jesienia uda sie nam poleciec i sprawdzic...

Jeśli chodzi o wit. D przy karmieniu mieszanką to dawkę indywidualnie dla dziecka ustala lekarz, dlatego u każdego bobasa może być inaczej. Ja też się zastanawiam co mi lekarz powie w tym temacie, bo dopiero niedawno na mm przeszliśmy, a przy karmieniu mieszanym kazali podawać całą dawkę jak przy karmieniu piersią.
podpytalam jeszcze babkę w aptece, powiedziała,że ona swoim dzieciakom ktore byly na mm podawala tylko zimą wit D, niby wychodzi z mleczka ktorw wypija na dobę ta dzienna dawka,jeszcze do tego jest sloneczko, to rzeczywiscie moze nie przesadzac i pediatra ma racje zebym nie dawala,bo przedawkowanie tez jest szkodliwe,
kolezanki synek nie mogl brac np witaminy D wogole bo mu za szybko ciemiaczko zarastalo...i mozg sie nie miescil,ale obylo sie bez operacji na szczescie...

reklama
Co do wit d, to możecie podawać wapno (najlepiej po konsultacji z pediatrą) - wapno poproawia wchłanianie się witaminy D, więc zamiast zwiększać dawkę, może poprostu poprawić wchłanialność? :p Ciocia (farmaceutka) mówiła, że kiedyś się zawsze łaczylo wit. D z wapnem, a teraz toróżnie się słyszy.

Ja się chwalę, wczoraj jesteśmy po wizycie u ortopedy. Po objawach dysplazji prawego bioderka nie ma ani śladu, wszystko się wyrównało, w USG jest jeszcze obraz że coś się działo, ale staw wyglada prawidłowo, mamy zrobić baj baj szerokiej pieluszce!! Z wizyty jestem ogromnie zadowolona, bo w końcu ktoś mi porządnie zbadał dziecko i wyoglądał z każdej strony. Co następuje: Tymek ma prawidłowe napięcie mieśniowe, preferuje jedną strone, ale chyba w nocy spaniem koryguję tą preferencje - bo nie ma żadnych oznak asymetrii. Pięknie się przefajtną u doktorka z plecków na brzuszek, na co pan doktor powiedział: "Wow!!! Szacun kawalerze że taki silny jesteś" :D Oczywiście żeby nie było że nić nie znalazł, mamy masować stópki, bo młody zadziera je do góry, a ciężko mu je ułożyć na "baletnice" więc mam rozciągać te mięśnie.

Szczepiliśmy się na Rotawirusy ostatnio, młody zniósł dzielnie zakaz wkładania łapek do buzi, troche sie obrazil, ale co tam.
W piątek mamy 2 dawke 5 w 1.

Do góry