reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

U Nas są takie ceny:

5w1 ( DTaP, Hib, IPV) - 120 zł
6w1 ( DTaP, Hib, IPV, WZW B) - 190 zł
Rotawirus - Rotarix - 300 zł
Pneumokoki:
Synflorix ( 10 serotypów ) - 220 zł
Prevenar (13 serotypów ) - 280 zł

W poniedziałek idziemy właśnie na szczepienia a we wtorek na usg bioderek ( z funduszu).
Aż się boję co to będzie na tym szczepieniu, pewnie będę płakać z moim maleństwem:-(

dla mam z Górnego Śląska ( województwa śląskiego ) - usg bioderek można wykonać bezpłatnie ze skierowaniem w Poradni Preluksacyjnej w Szpitalu Miejskim w Katowicach przy ul. Raciborskiej 27

Ostatnia edycja:
reklama
Lepi mnie tez dziwi że lakarka mówi że dziecko za dużo przybiera, moze rzeczywiście co godzinę cyckować to często, ale z drugiej strony każą karmić na rządanie:-)A przecież Zosieńka nie jest jakoś strasznie gruba, moze nie długo będzie mniej jadła i mniej bedzie przybierać

Mnie też to trochę zdziwiło, tym bardziej, że Zosia urodziła się chuda:sorry: i teraz nadrabia. Ale pwenie bardziej chodzi o wydłużenie czasu między karmieniem. Dzisiaj o dziwo mała w dzień jadła prawie co 3 godziny i dlużej spała - jednego dnia daje nam nieźle popalić, drugiego dziecko - anioł:-D. Może to zasługa przymulastej pogody, może pomogły też kropelki na wzdęcia (właśnie - rzadziej karmić, bo brzuszek wzdęty i pobolewał ja często przy załatwianiu) - Esputicon.

A ja ciągle nie wiem czy szczepić na pneumokoki, dostaliśmy ulotkę o drastycznych przypadkach i mam banię zrytą :-(

Lepi, nasza Zosia też 1200g w 4 tyg przytyła, pediatra chwali tłuścioszkę, a mama cieszy się, że są pulaski do wycałowania, nic się nie martw kochana, rośnie Wam dziewczynka:tak:

My (Poznań) na usg bioderek idziemy prywatnie (95zł), na NFZ chyba się zgapiłam, ale i tak terminy mają kosmiczne w zeszłym tygodniu obdzwoniłam, to najwcześniej po 20.lipca, a w jednej terminy na wrzesień (tam to już chyba w ciąży trzeba się zapisać).

dziewczyny po co robicie usg bioder, macie wyraźne zalecenie ortopedy? u mnie wykluczył przy badaniu wady,potem oglądał małego rehabilitant ćwicząć z nim i sprawdzając czy ma dobre napięcie mięsniowe i obaj stwierdzili,że usg jest niepotrzebne,bo jest wszystko ok
Moja siora też mi powiedziała,że nie robiła usg bioder, bo nie było wskazań- bo inaczej to wyciąganie kasy od rodzicow, którzy wiadomo,że zapłacą ostatnie złotówki aby tylko upewnić się czy ich skarb jest zdrowy

ja mam we wtorek szczepienia i wizytę.Ciekawe ile mam junior- bo fałdki to już ma chyba wszędzie, nawet na stópkach i dołeczki na swoich maluśkich łapkach

Ostatnia edycja:
u nas skierowanie dostaliśmy na pierwszej wizycie u pediatry, ale jako standard nie zalecenie (od położnej też zalecenie). Mimo, że lekarka "naocznie" mówiła o bioderkach, że super i jej zdaniem będzie na usg też ok, znajoma pediatra też, to tak jak piszesz jaipur ostatnią złotówkę wydam, żeby się upewnić czy jest wszystko ok, w razie gdyby coś było jednak nie teges to wolę żeby teraz ją rehabilitować :-) no i nie byłyśmy u ortopedy ani rehabilitanta :-(

A my na bioderkach już byliśmy w poniedziałek na NFZ, u nas bez problemu można się dostać wystarczy zadzownic i umówić się, My mamy przyjść na kontrolę za 6-8 tyg, bo wyszło że mały ma niedojrzałe stawy biodrowe i musi byc na wieczór pieluszkowanu i jak najczęściej na brzuszku kłaść mamy.

a czy zdarzylo Wam sie aby powiekszony gruczoł piersiowy( w naszym przypadku u chłopaka) był przeciwskazaniem do szczepienia ? mały miał najpierw zgrubioną lewą pierś, teraz ma prawą ( karmię sztucznym) no i lekarz kazał obserwować...ale czy to ma wpływ na szczepienie ? czy wtedy nie można szczepić ? czy któraś z Was coś o tym słyszała ?

reklama
Alex, u nas też niedojrzałe bioderka. Nam zalecił pieluchowanie cały czas i po każdym przewijaniu kłaść na brzuchu i układać nogi na żabkę na 3 minuty. Mam nadzieję, że to poskutkuje :-)

Do góry