reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

futrzaczku u nas MMR jest na 12 msc a na 13 msc jest chyba 6w1 ..
musiałabym sprawdzić w karcie choć o tej porze nie chce mi się iść na dół :-p
ale jutro sprawdze ...
i też czekam z tą szczepionką na 13 msc bo Emma ma kaszel :/

poza tym gratuluje dzielnym dzieciaczkom..
a choruszkom życze zdrówka

reklama
futrzaczku - my też jeszcze nie zaszczepiliśmy Zośki, bo była chora, ale tak jak pisze Jolka, pediatra też nas uspokajała, że mamy czas, bo szczepi się 13-14 mc.

z tym kaszlem to jest tak ze już mam 2 raz taką sytuację.. dziewczyny miały kaszel kilka dni i katar , poszłam do lekarza on mówi że to nic groźnego osłuchowo sa czyste , gardo piękne....i herbatkę z miodem i cytrynką dawać kazał a mi się wydawał kaszel poważny (bo mokry odrywający) więc nic nie dawałam tylko tak jak mówił , i smarowałam vickiem klatke piersiową
ale jak ledwo im przeszło znów się zaczęło .. i zaczęłam się zastanawać czy nie powinny jednak czegoś dostać :/

a powiedzcie mi jaki syrop jest lepszy na mokry kaszel ?? Mucosolvan czy flegaminka? bo daję własnej roboty z cebuli ale słabo działa :/

coś mi się zdaje że Vika to z przedszkola ten kaszel przynosi :sorry2:

edit
odnośnie szczepionki na odrę świnkę i różyczkę
w książeczce Vi mam rubryczkę na to szczepienie na 12-15 msc + PCV do tego
a później już na 4-5 lat kolejna na MMR,
jednak zmieniło się to
i lekarka kazała przyjść na 12 msc a później na MEN i HIB na 13 msc i wspiała to poza rubryką (to na 13 msc)

a u Emmy mam już normalnie wg nowych zmian tabelkę szczepień
i na 12 msc jest MMR i PCV rubryka
na 13 msc jest rubryczka już na MEN C i HIB
no i kolejna tak jak wyżej na 4-5l 4w1 i MMR czyli odra świnka i różyczka

także futrzaczku myślę że masz czas jeszcze i nie musisz się martwić :-)

Ostatnia edycja:
Witam Mamusie :)
Mam dylemat i wierzę, że pomożecie mi go rozwiązać. Chodzi o szczepienia po 6 tygodniu. Jak to jest z tymi płatnymi i niepłatnymi ? Naprawdę warto zapłacić i jest różnica ? Macie jakieś doświadczenia bądź słyszałyście o skuteczności jednych i drugich? Chciałabym małą jak najlepiej zabezpieczyć. Do tego zastanawiam się nad tą na pneumokoki i rotawirusy. Warto?

Belinea, ja Małego szczepiłam tą 6w1, różnica jest taka, ze dziecko jest kłute tylko raz, a nie 3- przynajmniej dla mnie;-)
zapewne znajdzie się wiele osób, które będa polecały te 6w1, te bezpłatne, a jeszcze inne, zeby w ogóle nie szczepić, także sama musisz wybrać co uważasz za najlepsze dla swojego malucha:tak: Ja nie wyobrażałam sobie jakby mieli mi takiego okruszka 3 razy ukłuć i stąd moja decyzja:tak::tak:
Pneumokoki, nie szczepiłam, ale to dlatego, ze mały nie wybiera się w najbliższym czasie do żłobka/przedszkola, rotawirusy, jest wiele szczepów i nie wiadomo, który dopadnie dziecko, możesz zaszczepić, a mimo to dziecko może zachorować...

My szczepiliśmy z kupnych 5w1, na rotawirusy i pneumokoki. Jesli nie ogranicza Cię kasa, lepiej zaszczep.

A ilość wkłuć też ma znaczenie - moja mała przy szczepieniu pierwszy raz płakała ze łzami - nigdy tego nie zapomnę, a i tak miała mniej wkłuć...

My dziś po szczepieniu. Młody (jak zwykle) nawet nie drgnął...Co to takie tam ukłucie:cool2:. Normalnie olewka:shocked2::-D Kazał się zważyć,zbadać i rzucał wszystkim co miał pod ręką,bu mu się nudziło na kozetce:-pLekarz powiedział,że tylko prawo grawitacji sprawdza ;-):-) Tylko pielęgniarka dała mi kartkę z informacją jakie reakcje może wywoływać ta szczepionka przeciwko odrze. I jak przeczytałam,to w szoku byłam. Ale ona mówiła,że przez to daje,żeby się nie denerwować jak któreś z tych objawów wystąpią,bo to normalne. I co ciekawe po 10-14 dniach mogą się te objawy powtórzyć:sorry2: Reakcja na szczepienie

Ostatnia edycja:
He he Remik pokazał kto tu rządzi:):) Super,że taki dzielny był:) Nam pielęgniarka żadnych informacji nie dawała.

Belinea
jeśli masz zaufanie do swojego pediatry to może porozmawiaj z nim na temat szczepień. Ja nie szczepiłam żadną z tych płatnych szczepionek.

Kamcia - zdrowka dla dziewczyn! ..no i dla Ciebie ;)
Brawo Remik - luzaku :D

Jolus ciesze sie, ze z Igim juz lepiej :)) Chodzicie juz na spacerki czy jeszcze czekacie na regularne wybywanie ?? Chyba pogoda tez do d... co....

reklama
Maja byłam z nim w niedzielę na pół godzinki bo ciepło w miarę było i dziś na chwilę wyszłam. Pogoda faktycznie do niczego. Od jutra zaczniemy już wychodzić na dłużej o ile pogoda pozwoli. Dziś młody dostał ostatnią dawkę antybiotyku (on jest niby o przedłużonym działaniu) więc zobaczymy jak to dalej będzie.

Do góry