reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przezierność karku

Nie płaciłam za to badanie. W sumie wyglądało jak normalne usg, tyle że lakarz zrobił kilka pomiarów.;-)

reklama
Ja nie płaciłam za to badanie, gdyż chodzę do gin na NFZ i od niej dostałam skierowanie na Polną, a to tylko z tego względu, że mam brata z zespołem Downa. Na miejscu jednak babka kręciła nosem, że maja mi zrobić to USG (bo niby młoda jestem - niedługo kończę 25 lat:-)) i kazała donieść jakieś powterdzenie od lekarza, że mój bart ma zespół Downa. Cieszę się, że mi zrobili to badanie bo wiem, że przynajmniej na chwilę obecną wszystko z maleństwem jest OK.

ja mam 25 lat, lekarz zmierzył przezierność karkową podczas zwykłego usg- chodzę do prywatnej kliniki i za wizytę płacę 100zł

Witam..od kilku dni gryzę się z problemem przyzierności karkowej.
Na ostatniej wizycie u lekarza miałam robiony pomiar i NT mojego maluszka wynosiło 1.5 mm przy CRL 5,8 cm w 12 tyg ciąży..dla pewności poszłam na konsultację do innego ginekologa i on w 13 tyg ciąży zmierzył NT dzidziusia jako 2.4 mm przy CRL 7,5 cm..sama już nie wiem co o tym myśleć
icon_frown.gif
..wiem ze wraz ze wzrostem dziecka NT się zwiększa, ale i tak się martwię o te wyniki..Nie wiem juz co mam o tym sądzić i proszę o pomoc i interpretację tych wyników. Czy moje obawy są uzasadnione?
icon_confused.gif
icon_cry.gif

witaj, norma nt jest 2,5mm trudno powiedzeć naprawdę jak jest w Twoim przypadku, sama będąc w ciąży (NT 4mm) poznałam na forum wiele dziewczyn gdzie nt miały wysokie a amniopunkcja wykazała że dzieci są zdrowe (u mnie również ), niestety były i przypadki wcale nie aż tak wysokiego Nt a dokazywało się że dziecko na wadę.Jedyną pewność da Ci TYLKO badanie inwazyjne i chyba bym Ci poradziła zrobić skoro czujesz niepokój bo inczej nie odzyskasz spokoju do konca ciązy będziesz się marwiła a tak otrzymując wyniki zysksza spokój na resztę ciąży no i ponzasz100% pewną płeć dziecka.:)

Taka_ja ja byłam na USG w 12tyg2dni i wyszły mi bardzo zbliżone parametru do Twoich. NT=1,49 mm w najgrubszym miejscu a CRL 58 mm. Lekarka, która robiła USG powiedziała, że wynik jest jak najbardziej prawidłowy i nie ma co się martwić :) teraz czekam na USG po skończonym 18 tyg i mam nadzieję, że nadal wszystko jest w porządku:)
głowa do góry!

ja robiłam usg w 12 tyg. i przy crl 6,3 mamy 2,1 mm. moj lekarz nie zostawil tego od tak bez komentarza, ale wspomnial o tym ze miescimy sie w gornej granicy. wspomial (lecz bez jakby koniecznosci w naszym przypadku,gdyz zleca to badanie od 3,5 mm) o tescie pappa. no i jak tu nie zrobic, skoro jakies ziarenko niepokoju zostalo zasiane? no i teraz czekam na wynik. ale ten test to ponoc tez jakies tam wyliczenia i 100 % sie nie dowiesz...
no wlasnie dziewczyny, a ten pecherzyk z plynem na karczku dzidzi to zanika calkowicie wraz z rozwojem plodu?jak to jest?
dodam, ze moj synek Mikolaj w 18 tc miał 2,4 mm i urodził sie kolo 4150 zdrowy jak ryba. a akurat nie robilam usg miedzy 11-13 tc to nie wiem jak to moglo wygladac... ale ponos z wiekiem sie zmniejsza, to u mikusia moglo wynosic wiecej, prawda?

Ja już sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć..na szczęście za 2 dni idę na kolejną wizytę do lekarza prowadzącego i tam dokładnie sie o wszystko wypytam..
Josefin trzymam kciuki za nasze nienarodzone jeszcze dzidziusie:-)

reklama
Oprócz badania przeźiernośći, i usg między 18-21 tygodniem, ze względu na mój wywiad -2 wczesniejsze poronienia i wiek - robiłam badanie testem pappa. Na podstawie wcześniejszych wyników, wieku matki, wywiadu i testu pappa genetyk określa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa lub Edwordsa ( może być niskie, średnie lub wysokie). Na 100 % nikt nam nie da gwarancji...Nie zgodziłam się na amniopunkcję, (u mnie to prawdopodobienstwo wyszło niskie)ponieważ pani genetyk odpowiadając na moje pytanie poinformowała mnie, że śmiertelność dla dziecka wynosi 1 na 100. Jakoś zabrakło mi odwagi...

Do góry