reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przezierność karku

a ponoć dr Roszkowski wysyła na kłucie, nagminie, nie wiem czy to prawda ale podobno potrzebne mu to jest do badań , no i statystyk.

reklama
Ja takze polecam doktora Makowskiego! Jest naprawde dobrym specjalista i nigdy dotad sie nie spotkalam z lekarzem, ktory by tak sobie radzil z dzidzia.

Pilnie potrzebuje namiaru na jakiegos specjaliste od USG w Cz-wie. HELP!!!!

Dziewczyny,a czy ktoras z was miala robione 3 i 4d,jakie jest wasze zdanie na ten temat,czekam na odpowiedz,pozdrawiwm,pa,pa:-);-):tak::-D

a ponoć dr Roszkowski wysyła na kłucie, nagminie, nie wiem czy to prawda ale podobno potrzebne mu to jest do badań , no i statystyk.

Z tym zdaniem całkowicie się zgadzam...
W efekcie nie zrobiłam amnio bo wiedziałam, że i tak moje maleństwo przyjdzie na świat jakieby nie było.
Oliś urodził się z Zespołem Downa, ale i tak kocham Go nad życie, a może właśnie przez ZD kocham Go jeszcze bardziej...
A co do Roszkowskiego to szkoda mi gadać na jego temat...

Witajcie,
lekarz zlecił mi właśnie takie badanie-przezierność karku. Na czym ono polega i czy jest bezpieczne dla maleństwa.

Witajcie,
lekarz zlecił mi właśnie takie badanie-przezierność karku. Na czym ono polega i czy jest bezpieczne dla maleństwa.

Justin,
badanie przezierności karku (NT) jest całkowicie bezpieczne i lekarz dokonuje pomiaru podczas badania USG, wykonuje się to rutynowo między 11-14 tygodniem ciąży

Przezierność karku powinna być standardowo wykonywana podczas USG i lekarz, który tego nie zrobi jest po prostu konowałem. NT jest podstawowym wskaźnikiem do wykluczenia bądź potwierdzenia wad genetycznych bądź np. wad serca płodu. Dzięki temu można szybciej takie wady rozpoznać i pomóc dziecku jeszcze w czasie życia płodowego. Zwiększona przezierność karku nie zawsze oznacza wady, niektóre dzieci po prostu tak mają i rodzą się całkowicie zdrowe, ale jednak ta zwiększona przezierność jest podstawą do kolejnych badań i wnikliwej obserwacji płodu ;) Powinno się także standardowo badać przepływy krwi u dziecka, ale niestety w Polsce rzadko który gin to stosuje i potrafi... A z przepływów krwii wiele można się dowiedzieć...

Wiem, że trzeba je zrobić do ok. 14tc. wiem również co to za badanie i czego można się dzięki niemu dowiedzieć. Moja gin. twierdzi, że badanie nie jest konieczne, ja jestem jednak innego zdania i po niedzieli jadę do lekarza.
A Wy miałyście USG genetyczne?
Uważacie to badanie za jedno z najważniejszych?
Jaki jest jego koszt w Polsce? W Niemczech zapłacę za nie 50 euro.

Wiem, że trzeba je zrobić do ok. 14tc. wiem również co to za badanie i czego można się dzięki niemu dowiedzieć. Moja gin. twierdzi, że badanie nie jest konieczne, ja jestem jednak innego zdania i po niedzieli jadę do lekarza.
A Wy miałyście USG genetyczne?
Uważacie to badanie za jedno z najważniejszych?
Jaki jest jego koszt w Polsce? W Niemczech zapłacę za nie 50 euro.
To badanie wykonywane jest rutynowo (sprawdzenie przezierności).
Koszt USG w prywatnym gabinecie jest różny - od 80 do nawet 200 zł.

reklama
No właśnie tutaj, czyli w Niemczech zdaje mi się, że nie jest to rutynowe badanie. Wszyscy mi tu tłuką, że nie ma potrzeby zebym je robila, bo mam 26lat, a robi sie je starszym kobietom...
Mimo to już zdecydowalam- za kilka dni jade na badanie.

Do góry