reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przezierność karku

a ponoć dr Roszkowski wysyła na kłucie, nagminie, nie wiem czy to prawda ale podobno potrzebne mu to jest do badań , no i statystyk.

reklama
Ja takze polecam doktora Makowskiego! Jest naprawde dobrym specjalista i nigdy dotad sie nie spotkalam z lekarzem, ktory by tak sobie radzil z dzidzia.

Pilnie potrzebuje namiaru na jakiegos specjaliste od USG w Cz-wie. HELP!!!!

Dziewczyny,a czy ktoras z was miala robione 3 i 4d,jakie jest wasze zdanie na ten temat,czekam na odpowiedz,pozdrawiwm,pa,pa:-);-):tak::-D

a ponoć dr Roszkowski wysyła na kłucie, nagminie, nie wiem czy to prawda ale podobno potrzebne mu to jest do badań , no i statystyk.

Z tym zdaniem całkowicie się zgadzam...
W efekcie nie zrobiłam amnio bo wiedziałam, że i tak moje maleństwo przyjdzie na świat jakieby nie było.
Oliś urodził się z Zespołem Downa, ale i tak kocham Go nad życie, a może właśnie przez ZD kocham Go jeszcze bardziej...
A co do Roszkowskiego to szkoda mi gadać na jego temat...

Witajcie,
lekarz zlecił mi właśnie takie badanie-przezierność karku. Na czym ono polega i czy jest bezpieczne dla maleństwa.

Witajcie,
lekarz zlecił mi właśnie takie badanie-przezierność karku. Na czym ono polega i czy jest bezpieczne dla maleństwa.

Justin,
badanie przezierności karku (NT) jest całkowicie bezpieczne i lekarz dokonuje pomiaru podczas badania USG, wykonuje się to rutynowo między 11-14 tygodniem ciąży

Przezierność karku powinna być standardowo wykonywana podczas USG i lekarz, który tego nie zrobi jest po prostu konowałem. NT jest podstawowym wskaźnikiem do wykluczenia bądź potwierdzenia wad genetycznych bądź np. wad serca płodu. Dzięki temu można szybciej takie wady rozpoznać i pomóc dziecku jeszcze w czasie życia płodowego. Zwiększona przezierność karku nie zawsze oznacza wady, niektóre dzieci po prostu tak mają i rodzą się całkowicie zdrowe, ale jednak ta zwiększona przezierność jest podstawą do kolejnych badań i wnikliwej obserwacji płodu ;) Powinno się także standardowo badać przepływy krwi u dziecka, ale niestety w Polsce rzadko który gin to stosuje i potrafi... A z przepływów krwii wiele można się dowiedzieć...

Wiem, że trzeba je zrobić do ok. 14tc. wiem również co to za badanie i czego można się dzięki niemu dowiedzieć. Moja gin. twierdzi, że badanie nie jest konieczne, ja jestem jednak innego zdania i po niedzieli jadę do lekarza.
A Wy miałyście USG genetyczne?
Uważacie to badanie za jedno z najważniejszych?
Jaki jest jego koszt w Polsce? W Niemczech zapłacę za nie 50 euro.

Wiem, że trzeba je zrobić do ok. 14tc. wiem również co to za badanie i czego można się dzięki niemu dowiedzieć. Moja gin. twierdzi, że badanie nie jest konieczne, ja jestem jednak innego zdania i po niedzieli jadę do lekarza.
A Wy miałyście USG genetyczne?
Uważacie to badanie za jedno z najważniejszych?
Jaki jest jego koszt w Polsce? W Niemczech zapłacę za nie 50 euro.
To badanie wykonywane jest rutynowo (sprawdzenie przezierności).
Koszt USG w prywatnym gabinecie jest różny - od 80 do nawet 200 zł.

reklama
No właśnie tutaj, czyli w Niemczech zdaje mi się, że nie jest to rutynowe badanie. Wszyscy mi tu tłuką, że nie ma potrzeby zebym je robila, bo mam 26lat, a robi sie je starszym kobietom...
Mimo to już zdecydowalam- za kilka dni jade na badanie.

Do góry