reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

Na prośbę Agi km krem kawowy
Robiłam po raz pierwszy z przepisu z internetu, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, więc wyszło tak:

kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego gotowałam 20 minut ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i aromatem śmietankowym. Uwaga potrafi szybko wykipieć trzeba pilnować.W szklance mleka rozrobiłam 2 lyżki Inki, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i małą łyżeczkę kakao dodałam do ostudzonego mleka z cukrem i dodałam szklankę spirytusu. Kolejnym razem dodam whisky i spirytusu. Wyszło jak domowy bayleys coffee.

jutro porterówka;)
 
Ostatnia edycja:
reklama
nie no... nino - brzmi bardzo ciekawie... ja jednak whisky nie preferuje,wiec skupię się na spirytusie badź czystej wódce. Już nie mogę się doczekac przepisu porteróweczki:tak: dziekuje :-)

mamamatysia- chwała Ci za przepis na pierożki ze szpinakiem- może to dziwne- ale ja bardzo lubię szpinak:-D a paella...hmmm - musze spróbować:tak:
 
Agakm
Ja uwielbiam szpinak nad życie :tak: Szczególnie świeży duszony na masełku z dużą ilością czosnku jakimś nabiałem (feta ew jogurt) i oczywiście z .... suszonymi pomidorkami :-D:-D:-D Ale mrożonym też nie pogardzę :-)

Zbieram się żeby zamieścić przepisy. Zacznę od tego co było
 
TAGLIATELLE Z TUŃCZYKIEM I POMIDORKAMI SUSZONYMI

Składniki:
makaron tagliatelle, może być linguine lub papardelle
2 puszki tunczyka w oleju (kawałki)
kilka ząbków czosnku (u nas to jest około 5ciu)
około 5-7 pomidorków suszonych z oliwy
ja lubię ostro, więc daję papryczkę chili
słodka śmietanka (powinna być 30%, ale ze względów dietetycznych daję 12%)
sok z połówki cytryny
pieprz cytrynowy
sól
bazylia i/lub pietruszka
kaparki (mogą być ale nie muszą)

Wrzucasz tuńczyka na lekko rogrzaną patelnię (żeby nie "strzelał") podsmażasz chwile (około5 minut), dodajesz rozdrobniony czosnek, po chwili pokrojone w paseczki pomidorki, po chwili papryczkę, pieprz, sól, śmietany tyle żeby była odpowiednia konsystencja, sok z cytryny i voilla !!!
 

Załączniki

  • IMG_3633.jpg
    IMG_3633.jpg
    22,3 KB · Wyświetleń: 45
LASAGNE BOLOGNESE Z BESZAMELEM

Robię wersję ze sporą ilością warzyw, bo smakuje dużo lepiej od samej mięsnej :tak:

Składniki na sos bolognese:
3 puszki pomidorków pelai (najlepsza jest pulpa, np firmu mutti)
2-3 nieduże marchewki
3 gałązki selera naciowego
1 duża cebula
8-10 pieczarek
czosnek
0,5 kg mielonej wołowiny (może być wieprzowina, indyk)
sól, pieprz, papryka
zioła - świeża bazylia, oregano

Składniki na beszamel:
łyżka masła
łyżka mąki
ok 0,5l mleka
biały pieprz
gałka muszkatołowa (koniecznie świeżo starta)
sól

poza tym ser zółty, płaty lasagne

Kroimy marchewkę na drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, seler w plasterki, dorzucamy do marchewki, cebulę w kostkę i do warzyw, pieczarki w półplasterki i do warzyw. Wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu. Na drugiej patelni smażymy wołowinę (bez tłuszczu). Po około 5-7 minutach mięsko łączymy z warzywami, dodajemy czosnek, bazylię, oregano, przyprawy i się to leciutko gotuje.

Beszamel - rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, ścieramy gałkę, dodajemy sól pieprz, robimy jasną zasmażkę, wlewamy mleko i trzepaczką rozprowadzamy gładki sos. powinien być konsystencji śmietany

Na brytfankę rozkładamy surowe płaty lasagne, na to sos bolognese, plastry żółtego sera, beszamel, płaty, bolognese, ser, beszamel, płaty ...
Na wierzchu nie może być makaron tylko sos (cieńsza warstwa) żeby się nie wysuszył.
Pieczemy w 180 st około 30 minut (możemy sprawdzić widelcem czy makaron miękki)

Smacznego
 
CIASTO MARCHEWKOWE (z dedykacją dla barmanki) :-)

Składniki
4 całe jaja
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże marchewki
2 średnie jabłka
150 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
szczypta soli
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Rodzynki i orzechy namoczyć w mieseczce z wrzątkiem. Na grubych oczkach zetrzeć marchewkę i jabłka. W misce (dość dużej) utrzeć jajka z cukrem (około 5-7 minut), dodać mąkę, miksować, dodać proszek, sodę, olej, zmiksować, dodać marchewkę i jabłka, odcedzone rodzynki i orzechy sól, cynamon i gałkę, wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem wylać ciasto, piec w 170 st około 45 minut (można sprawdzić patyczkiem czy nic do niego już nie przywiera)
 
GĘSTA ZUPKA MEKSYKAŃSKA (z dedykacją dla agi_k_m)

Skłądniki
0.5 kg wołowiny mielonej
2 cebule
puszka kukurydzy
puszka soczewicy (ewentyalnie wrzucić na początku do gotowania czerwoną suszoną soczewicę)
puszka groszku
puszka kukurydzy
kilka ząbków czosnku
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki majeranku
chili w dowolnej ilości
soól, pieprz, słodka papryka

Mięso i cebulę obsmażyć, wrzucić do wrzątku, pogotować, dodać warzywa z puszki, ododać suszone zioła, dodać tyle wody aby pokryła składniki. Gotować ok 20 minut. Przyprawić czosnkiem, koncentraten, solą pieprzem, papryką, chili. Po ostudzeniu odstawić do lodówkil. Smakuje najlepiej na drugi dzień :tak:
Można posypać startym żółtym serem :tak:
 
PORTERÓWKA (z dedykacją dla Moniqsan) - przepis dwukrotnie już sprawdzony i zdegustowany, więc jak najbardziej POLECAM:tak::-D:-D:-D


Składniki:
1/2 litra spirytusu 90%,
- 2 piwa Porter,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?
Wlać piwo do rondla. Dodać cukry i zagotować. Ostudzić . Wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek i zakręcić.

Potrzebne przybory:
Rondel, szklanka, łyżka drewniana.

Uwagi:
Jest to wspaniały trunek na przyjęcia, charakteryzujący się wspaniałym zapachem i smakiem. Jak prosto możemy policzyć, wychodzi nam tego 3 butelki 0,5 litra. Wystarcza więc na średnie przyjęcie.

Tylko nie na porterze żywieckim, bo gorycz przebije wszystko!

przepis pochodzi ze strony: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2381
 
Ostatnia edycja:
PIERŚ Z KURCZAKA W KRAKERSACH

3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 opakowania krakersow Ritz ( nie wiem czy takie sa w Polsce jesli nie to jakies slone krakersy)
maslanka naturalna

Piersi pokroic w paski, wlozyc do miski i zalac maslanka. Wlozyc na ok 1h do lodowki (nawet moze stac przez noc w lodowce). Pokruszyc krakersy (ja wkladam do jakiegos woreczka i traktuje je walkiem;-)) i optoczyc w nich paski kurczaka. Wykladamy na blaszce na ktorej najlepiej polozyc folie aluminiowa. Wlozyc do nagrzanego piekanika na ok 20-30min w temp 180C.
 
reklama
Przepis ten widzialam kiedys w tv i robie je dosc czesto. Maja lekko slodkawy posmak i pasuja na obiadek. Zawsze podaje je z saladka z pomidora, ogorka i innych warzyw ktore mam akurat w lodowce.
 
Do góry