reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

Moi teściowie robią co roku soki pomidorowe gęste. Ja za nimi za bardzo nie przepadam, ale u nich to już tradycja. I używają do zup pomidorowych i sosów.
Mamomatysia, właśnie szkoda że wcześniej nam przepisu nie podałaś, gdyby był sezon to też bym zrobiła. Trochę energii też na to idzie, nie? 2 dni suszenia :huh:
Chyba w przyszłym roku też zrobię z tych podłużnych :happy: skoro tak zachwalasz :rofl2:

reklama
Malibu
puszka słodzonego mleka skondensowanego
¼ litra spirytusu lub ½ litra wódki
paczka wiórek kokosowych
szklanka zimnej, przegotowanej wody (jeśli robicie na spirytusie)

Do słoika wsypać wiórki i zalać je spirytusem lub wódką, następnie zakręcić i odstawić na tydzień. Po tygodniu wycisnąć wiórki przez gazę. Jeżeli przygotowujemy na bazie spirytusu należy do niego dodać wodę, a następnie do powstałego po odsączeniu płynu dodać puszkę mleka skondensowanego. Zamieszać i odstawić na następny tydzień. Po tygodniu jest gotowe.

Przepis podała mi kuzynka z NY i ona nie bawi się z wiórkami kokosowymi tylko używa mleczka kokosowego (wlewa się je do mleka skondensowanego).Ostatnio gdy podczas swojego pobytu w Polsce robiła to piłyśmy już po 6 dniach;-).

Dziękuje za przepis .Dzisiaj kupię składniki i zrobię.Mamamatysia wiesz jakie mleko kokosowe dodawała Twoja koleżanka?Przyspieszyłabym troszkę cała procedurę.

Ja polecam Wam dziewuszki salatke z kozim serem .kozi ser mozna zastapic rowniez innym z plesnia itp. o to przepis

• 2 ugotowane buraki
  • główka sałaty frise
  • 2 garście roszponki
  • 2 cykorie
  • pomidor
  • ogorek
  • 12 kromek bagietki
  • masło
  • 200 g twardego koziego sera
    sos: sok z 1/2 cytryny
  • łyżka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka musztardyDijon
  • sól
  • sezam
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwe
Wszystkie składniki sosu prócz oliwy wymieszać w słoiku, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać jeszcze raz. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Buraki obrać, pokroić w plastry, zalać częścią sosu, odstawić. Sałaty podzielić na listki, umyć, osuszyć. Kromki posmarować masłem i ułożone posmarowaną stroną do góry wstawić do piekarnika. Wyjąć, kiedy będą złoto-brązowe. Przełożyć na drugą stronę, na każdej kromce ułożyć kawałek sera, wstawić do piekarnika. W dużej misce wymieszać sałaty z sosem. Na talerzykach układać kilka plastrów buraków, pomidorka ogrka na nich - górkę sałaty. Kiedy ser się przypiecze, wyjąć grzanki i układać na sałacie.Calosc posypac sezamem. Podawać natychmiast.

kurde - nie ładnie to tak z samego rana, jak ja jeszcze sniadania na oczy nie widziałam!!! Przeczytałam i juz chce zjeść!!! dzieki Ci ela!!!Ja później podpytam M co namieszał w garze (founde) i tez sie podziele przepisem - o ile to nie jest jego tajemnica kulinarna, hahaha:-D:-D:-D

NALEŚNIKI KAWOWE Z BIEDRONKI

250g mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
50g kakao
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczytpa soli
1 łyżka oleju
tłuszcz do smażenia

z jajek, mleka, mąki, soli i oleju robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy kawe i kakao, miksujemy, smażymy naleśniki...

podajemy z czym lubimy wg.zasady, z czym chcesz wypić kawe, to tym nadziewasz naleśniki!

ok, źle napisałam... jak lubicie z marmoladą/powidłami/serkiem/wszelkiego rodzaju nadzieniem, a wiecie, że ze smakiem kawy się to nie będzie gryzło (że nie pasuje), to tym nadziewacie...

Załączniki

• DSC00014.JPG
    DSC00014.JPG
    14,8 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnia edycja:
a dlaczego te naleśniki mają nazwę "z Biedronki" :sorry2:???
nie no serialnie nie kumam :blink:
przeca tam nie ma żadnych biedronek:rolleyes::rolleyes::rofl2::rofl2:

Ojj Kochana widać, ze Cię dawno u nas w Kraju nie było:-D Wyobraź sobie,ze Biedronka ma swoją gazetkę z programem TV, co jakis czas jest jakas gazetka tematyczna jakiejś tam kuchni (np. środziemnomorska), albo dot. kawy badz win.
No a najczesciej przy wejsciu są karteczki z przepisami, ktore mozna wpinac do segregatora:tak::-D Jest juz tak chyba z 4 lata...

reklama
Ojj Kochana widać, ze Cię dawno u nas w Kraju nie było:-D Wyobraź sobie,ze Biedronka ma swoją gazetkę z programem TV, co jakis czas jest jakas gazetka tematyczna jakiejś tam kuchni (np. środziemnomorska), albo dot. kawy badz win.
No a najczesciej przy wejsciu są karteczki z przepisami, ktore mozna wpinac do segregatora:tak::-D Jest juz tak chyba z 4 lata...
serio???? :szok::szok:
o matko, ale wstyd że ja tego nie wiem :sorry2::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
po łapkach mnie, po łapkach :cool2:

Do góry