reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

Malgoss to fakt krakersów nie czuć że są słone. Tylko że ja taka kombinatorka jestem - że zawsze musze coś po swojemu zrobić ;-)
owszem z krakersami dobre - ale z herbatnikami może być jeszcze lepsze :tak:
a żeby to wiedzieć to trzeba przetestować :-)
 
reklama
Hallo Gotujące Mamusie !!!!!!
mam PROŚBĘ w sobotę mój M. organizuje mi wieczór zapraszając swoich 3 przyjaciół z żonami . Facetów znam, żon nie....i żadna z nas się nie zna. Oczywiście ustalili ze najlepiej spotkać sie u nas....:baffled:
Co zrobić jako przekąskę?
Nie chce nic specjalnie szykować bo już nie mam siły , postawie jakiś owoc ale co jeszcze?
Zrobić koreczki?
Chciałam coś fajnego...może macie pomysły coś co robicie na przekąski zimne?
 
Na wniosek aga_k_m wstawiam przepis na CHLEBEK PITA.
POLECAM! Testowane wlasnie i bardzo pyszne! Przepis znaleziony gdzies w sieci.

składniki:
-0,5 kg maki
-2 dkg drożdży
-ćwierć szklanki mleka
-3 łyżki oliwy
-1 łyżka cukru
-1 łyżeczka soli
-tłuszcz do smarowania blachy

przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.

Podawać z sałatkami lub piknantnymi dipami
 
Sałatka z kurczaka z ananasem
3 piersi podwójne z kurczaka
6 jajek
puszka ananasa
kukurydza
majonez
śmietana

Kurczaka gotujemy w kostce rosołowej dobrze jest dać nawet kilka kostek reszte kroimy mieszamy i pychotka
 
Oto ostatnie dwa dania ,które ostatnio upichciłam(oba nowe i pyszne):
ZIEMNIACZANE PIEROŻKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM
1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
ok 400gr mąki
łyżeczka soli
masło do smarowania ciasta
Farsz
1 opakowanie młodego szpinaku w torebce około 250 gr
1 opakowanie sera feta 250-300gr
dwa duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
kilka ząbków czosnku
odrobina masła
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę. Oddzielamy ilość potrzebną do farszu a z większości naszych ziemniaków przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i chwilkę smażymy szpinak. Listki muszą się skurczyć. Przekładamy je do miski, dokładamy tartą na grubych oczkach tarki fetę lub taką nierówną pokruszoną widelcem.Dodajemy rozgnieciony czosnek . Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta i wycinamy kółka na pierożki, każdy powinien być około 2-3 milimetrowej grubości W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. Pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Najlepiej smakują z zielona sałatą i tzatzykami albo gęstym aromatycznym sosem serowym.
 
WŁOSKO-HISZPAŃSKA PAELLA
2 filety z piersi kurczaka
6 pomidorów obranych ze skórki(lub pomidory z puszki)
½ główki czosnku
3 cebule
kilka łyżek dobrej oliwy lub oleju
garść wędzonych oliwek (ja nie daję)
słoik oliwek czarnych z zalewy
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka suszonej bazylii
sól
czarny pieprz
listki bazylii do dekoracji

Na dużej patelni podsmażamy pociętą w kostkę pierś z kurczaka. Gdy tylko zacznie skwierczeć dokładamy pociętą w piórka cebulę. W tym czasie gotujemy wodę , parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórkę i tniemy na dość duże kawałki. Gdy kurczak zacznie się przyrumieniać dokładamy 3/4 pomidorów, suszona bazylię, sól, pieprz, oliwki, stratne ząbki czosnku,cukier trzcinowy i smażymy około 25 minut. Na koniec dokładamy pozostałe pomidory, aby zachowały kształt, podgrzewamy i wyłączamy gaz. Posypujemy świeżymi listkami bazyli.Ja podaję z lekko zarumienioną bagietką, posmarowaną czosnkiem lub masełkiem ziołowym i schłodzonym białym winem.
Pchotka:-)
 
reklama
AgA-Ja miłośniczką gotowania nie jestem ale przez Wasze przepisy aż mi się zachciało Moniqsan ma podobne upodobani kulinarne i tymi swoimi przepisami "wodzi na pokuszenie"moje podniebienie;-).Ja zobaczyłam jak moje chłopaki zajadają się moim jedzonkiem(talerze były dosłownie wylizane)to aż m się ciepło na serduchu zrobiło i postanowiłam gotować im pyszne biadki zamiast tradycynych "ekspresowych gotowców"
 
Do góry