reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

Malgoss to fakt krakersów nie czuć że są słone. Tylko że ja taka kombinatorka jestem - że zawsze musze coś po swojemu zrobić ;-)
owszem z krakersami dobre - ale z herbatnikami może być jeszcze lepsze :tak:
a żeby to wiedzieć to trzeba przetestować :-)
 
reklama
Hallo Gotujące Mamusie !!!!!!
mam PROŚBĘ w sobotę mój M. organizuje mi wieczór zapraszając swoich 3 przyjaciół z żonami . Facetów znam, żon nie....i żadna z nas się nie zna. Oczywiście ustalili ze najlepiej spotkać sie u nas....:baffled:
Co zrobić jako przekąskę?
Nie chce nic specjalnie szykować bo już nie mam siły , postawie jakiś owoc ale co jeszcze?
Zrobić koreczki?
Chciałam coś fajnego...może macie pomysły coś co robicie na przekąski zimne?
 
Na wniosek aga_k_m wstawiam przepis na CHLEBEK PITA.
POLECAM! Testowane wlasnie i bardzo pyszne! Przepis znaleziony gdzies w sieci.

składniki:
-0,5 kg maki
-2 dkg drożdży
-ćwierć szklanki mleka
-3 łyżki oliwy
-1 łyżka cukru
-1 łyżeczka soli
-tłuszcz do smarowania blachy

przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.

Podawać z sałatkami lub piknantnymi dipami
 
Sałatka z kurczaka z ananasem
3 piersi podwójne z kurczaka
6 jajek
puszka ananasa
kukurydza
majonez
śmietana

Kurczaka gotujemy w kostce rosołowej dobrze jest dać nawet kilka kostek reszte kroimy mieszamy i pychotka
 
Oto ostatnie dwa dania ,które ostatnio upichciłam(oba nowe i pyszne):
ZIEMNIACZANE PIEROŻKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM
1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
ok 400gr mąki
łyżeczka soli
masło do smarowania ciasta
Farsz
1 opakowanie młodego szpinaku w torebce około 250 gr
1 opakowanie sera feta 250-300gr
dwa duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
kilka ząbków czosnku
odrobina masła
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę. Oddzielamy ilość potrzebną do farszu a z większości naszych ziemniaków przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i chwilkę smażymy szpinak. Listki muszą się skurczyć. Przekładamy je do miski, dokładamy tartą na grubych oczkach tarki fetę lub taką nierówną pokruszoną widelcem.Dodajemy rozgnieciony czosnek . Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta i wycinamy kółka na pierożki, każdy powinien być około 2-3 milimetrowej grubości W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. Pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Najlepiej smakują z zielona sałatą i tzatzykami albo gęstym aromatycznym sosem serowym.
 
WŁOSKO-HISZPAŃSKA PAELLA
2 filety z piersi kurczaka
6 pomidorów obranych ze skórki(lub pomidory z puszki)
½ główki czosnku
3 cebule
kilka łyżek dobrej oliwy lub oleju
garść wędzonych oliwek (ja nie daję)
słoik oliwek czarnych z zalewy
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka suszonej bazylii
sól
czarny pieprz
listki bazylii do dekoracji

Na dużej patelni podsmażamy pociętą w kostkę pierś z kurczaka. Gdy tylko zacznie skwierczeć dokładamy pociętą w piórka cebulę. W tym czasie gotujemy wodę , parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórkę i tniemy na dość duże kawałki. Gdy kurczak zacznie się przyrumieniać dokładamy 3/4 pomidorów, suszona bazylię, sól, pieprz, oliwki, stratne ząbki czosnku,cukier trzcinowy i smażymy około 25 minut. Na koniec dokładamy pozostałe pomidory, aby zachowały kształt, podgrzewamy i wyłączamy gaz. Posypujemy świeżymi listkami bazyli.Ja podaję z lekko zarumienioną bagietką, posmarowaną czosnkiem lub masełkiem ziołowym i schłodzonym białym winem.
Pchotka:-)
 
reklama
AgA-Ja miłośniczką gotowania nie jestem ale przez Wasze przepisy aż mi się zachciało Moniqsan ma podobne upodobani kulinarne i tymi swoimi przepisami "wodzi na pokuszenie"moje podniebienie;-).Ja zobaczyłam jak moje chłopaki zajadają się moim jedzonkiem(talerze były dosłownie wylizane)to aż m się ciepło na serduchu zrobiło i postanowiłam gotować im pyszne biadki zamiast tradycynych "ekspresowych gotowców"
 
Do góry