WŁOSKO-HISZPAŃSKA PAELLA
2 filety z piersi kurczaka
6 pomidorów obranych ze skórki(lub pomidory z puszki)
½ główki czosnku
3 cebule
kilka łyżek dobrej oliwy lub oleju
garść wędzonych oliwek (ja nie daję)
słoik oliwek czarnych z zalewy
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka suszonej bazylii
sól
czarny pieprz
listki bazylii do dekoracji
Na dużej patelni podsmażamy pociętą w kostkę pierś z kurczaka. Gdy tylko zacznie skwierczeć dokładamy pociętą w piórka cebulę. W tym czasie gotujemy wodę , parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórkę i tniemy na dość duże kawałki. Gdy kurczak zacznie się przyrumieniać dokładamy 3/4 pomidorów, suszona bazylię, sól, pieprz, oliwki, stratne ząbki czosnku,cukier trzcinowy i smażymy około 25 minut. Na koniec dokładamy pozostałe pomidory, aby zachowały kształt, podgrzewamy i wyłączamy gaz. Posypujemy świeżymi listkami bazyli.Ja podaję z lekko zarumienioną bagietką, posmarowaną czosnkiem lub masełkiem ziołowym i schłodzonym białym winem.
Pchotka:-)